Gazete Vatan Logo

Katliam gibi! Ölü sayısı giderek artıyor, korkunç iddia...

Türkiye 9 Ekim tarihinden bu yana sahte içki kaynaklı ölüm haberleriyle sarsılıyor. İzmir'de son olarak sahte içkiden 1 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle 8 ilde ölenlerin sayısı 45'e çıktı; durumları ağır olan 50'ye yakın kişinin hastanelerde tedavisi sürüyor. Öte yandan katliamı andıran ölümlerle ilgili korkunç bir iddia ortaya atıldı. İşte haberin detayları...

Katliam gibi!  Ölü sayısı giderek artıyor, korkunç iddia...

Kötü haberler gelmeye devam ediyor. Sahte alkol 8 ilde 45 can aldı. Son olarak İzmir'de 1 kişi daha hayatını kaybetti. Ölümlere 1 Kasım’daki yasaktan önce metil alkolü etil alkol diye piyasaya sürenlerin yol açtığı iddia edildi.

Çeşitli illerde hastanelerde tedavi gören 50’ye yakın kişinin durumu ağır. Katliamı andıran ölümlerle ilgili korkunç bir iddia ortaya atıldı.

Etil alkol satışı 1 Kasım’dan itibaren yasaklanacak. Dezenfektan ve kolonya yapımında kullanılan etil alkolün fiyatı, salgından sonra yükseldi.

ÖLÜMLER LORD'DAN

Sahte içki ölümleri nedeniyle başlatılan soruşturmalarda dikkat çekici tespitlere ulaşıldı.

Emniyet ve savcılıklar, ölüm vakalarının ardından sürdürdükleri soruşturmalarda “marketlerde satılan ve dezenfektan olarak kullanılan, etil alkol bazlı yüzey temizleyici sıvılara, içki aromaları karıştırılarak içilmesinden dolayı zehirlenme vakalarının yaşandığını” tespit etti.

Kırıkkale’deki soruşturma dosyasına göre, şüpheli Ö.U.’nun işlettiği ‘Millet Bulvarı Ekonomi’ marketten, yasal üretim izni bulunmayan ‘LORD’ marka alkol bazlı ev dezenfektanını alarak satışa sunduğu, bu ürünün etil alkol ve diğer karışımlarla alkollü içecek olarak içilmesinin ardından zehirlenmelere yol açtığı belirlendi.

Haberin Devamı

İSTANBUL
İstanbul'da çeşitli ilçelerde sahte alkol zehirlenmesinden hastaneye kaldırılan 6 kişi daha hayatını kaybetti. Kartal'da avukat Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu da yine sahte alkolden hayatını kaybetmişti. İstanbul genelinde ölü sayısı 7'ye çıkarken, zehirlenen ve hayati tehlikesi bulunan 10 kişinin ise çeşitli hastanelerde tedavisi sürüyor.
Hayatını kaybeden 6 kişiden biri olan Sevim Ş. isimli kadının ölümüyle ilgili Ercan P. , Salih Ö. ve İbrahim B. isimli şüpheliler Bahçelievler'de yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan 3 kişinin sahte alkolü dağıttıkları öğrenildi. Asayiş Şube Müdürlüğü'nde işlemleri tamamlanan şüpheliler Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.
Kartal'da hayatını kaybeden avukat Hakkı Oğuzhan Şahinoğlu'nun ölümüyle ilgili ise Anıl Orkun İ., Güngör G. ve Yavuz Ö. gözaltına alındı. 3 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor. İstanbul genelinde sahte alkol ölümleriyle ilgili polis ekiplerinin başlattığı çalışmalar sürüyor.
MERSİN
Mersin’de sahte içki içtiği iddiasıyla hastaneye kaldırılan Mahmut Faruk yaşamını yitirdi. Kentte sahte içkiden ölenlerin sayısı 6'ya çıktı.
Kentte son günlerde sahte alkol içtikleri iddiasıyla hastaneye kaldırılan 5 kişi, hayatını kaybetti. İl Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ile Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, sahte alkolden ölümler ve hastanelerde gözlem altında tutulan 8 kişinin ölüm tehlikesi atlatması nedeniyle operasyonlar başlattı.
Merkez Toroslar ilçesindeki büfeye baskın yapan polis ekipleri, ele geçirilen 19 adet yarımşar litrelik şişelerdeki sıvının, metanol oranı yüksek sahte içki olduğunu saptadı. Kapatılan büfenin işletmecileri H.Ü. ve E.A., gözaltına alındı. Şüpheliler, sahte içkileri M.F. isimli kişiden temin ettiklerini söyledi. M.F.’nin merkez Mezitli ilçesindeki evine baskın yapan ekipler, 52 bidon içinde toplam 260 litre etil alkol ile çok sayıda boş şişe ve etiket ele geçirdi. M.F. ile yanında bulunan ismi açıklanmayan 1 kişi daha gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından 4 şüpheli, adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 3'ü, çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 1'i ise serbest bırakıldı.
Öte yandan Mersin polisi, büfeden sahte içki satın aldığı belirlenen ve ölüm tehlikesi atlatan 8 kişiye de ulaşıp, toplam 19 litre sahte içkiye el koydu. Ayrıca kent genelindeki yaklaşık 650 büfede sahte içki denetlemesi yapan polis, halkı internet üzerinden etil alkol alımı yapmaması konusunda uyardı.
Öte yandan, Şehir ve Araştırma Hastanesi'nde bir süredir tedavi gören Mahmut Faruk, yaşamını yitirdi. Böylece kentte sahte içki içtikleri iddiasıyla ölenlerin sayısı 6'ya yükselmiş oldu.
İZMİR
İzmir'de sahte içkiden zehirlendiğini belirterek hastaneye başvuranlardan birinin daha yaşamını yitirmesiyle kentte ölenlerin sayısı 19'a çıktı.
Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'ne başvuran 49 yaşındaki Mustafa Tepe, müdahaleye rağmen hayatını kaybetti.
Tepe'nin cenazesi, otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumuna götürüldü.
İzmir'de 9 Ekim'den bu yana sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastaneye başvuranlardan ölenlerin sayısı 19'a yükseldi. Kentte sahte içki zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılanlardan 6'sı 10 Ekim'de, 4'ü 11 Ekim'de, 6'sı 12 Ekim'de, 2'si de dün yaşamını yitirmişti.
ZONGULDAK
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sahte alkol tüketen 1 kişi hayatını kaybederken, bir kişide komaya girdi.
Kdz. Ereğli ilçesinde ilk olay 9 Ekim tarihinde yaşandı. Edinilen bilgiye göre gelen bir ihbar üzerine 112 sağlık ekipleri Harun İnanç (54) isimli kişiyi aşırı alkol şüphesiyle ilçedeki özel hastaneye getirdi. Burada yapılan kontrollerinde sahte alkol tükettiği belirlendi. İlk tedavisinin ardından ambulansla Karabük’te ki Özel Medikar Hastanesine kaldırılan İnanç, burada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 11 Ekim günü hayatını kaybetti. Kdz. Ereğli ilçesinde meydana gelen diğer olayda ise alkol komasına girdiği belirlenen Hasan A. (52) 112 sağlık ekipleri tarafından ilçedeki özel bir hastaneye kaldırıldı.
Bilinci kapalı olan Hasan A. ilk tedavisinin ardından Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yoğun bakıma alınan A.’nın solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesi verdiği öğrenildi.
Hayatını kaybeden İnanç ile hastanede komada olan Hasan A.’nın sahte alkolü nereden temin ettiği araştırılırken, yaşanan iki olayla ilgili olarak savcılık geniş çaplı soruşturma başlattı.
AYDIN
Aydın'ın Nazilli ilçesinde, iddiaya göre sahte alkol kullandıktan sonra fenalaşan bir kişi hayatını kaybederken, bir kişinin de durumunun ağır olduğu öğrenildi. Jandarma ekipleri tarafından sahte alkol imal ettiği ileri sürülen bir kişi gözaltına alındı.
Olay, ilçeye bağlı kırsal Sevindikli Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre, Orhan Öztürk (57) ile Osman Özden (62) dün gece birlikte alkol aldı. Daha sonra evlerine giden iki arkadaştan Osman Özden sabaha karşı saat 04.00 sıralarında görme kaybı ve mide bulantısı şikayeti ile Nazilli Devlet Hastanesine başvurdu. Sağlık ekipleri tarafından yoğun bakım ünitesine alınan Özden’in durumunun ağır olduğu öğrenilirken, Orhan Öztürk ise sabah 06.00 sıralarından evinde yerde hareketsiz halde bulundu. İhhar üzerine adrese sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı müdahalede Öztürk'ün yaşamını yitirdiğini belirledi. Sahte alkol kullanımından dolayı öldüğü ileri sürülen Öztürk'ün cesedi, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
Olayla ilgili olarak soruşturma başlatan jandarma, daha öncede sahte içki satışı yaptığı ileri sürülen N.A.'yı gözaltına aldı.
MUĞLA
Muğla'nın Bodrum ilçesinde sahte alkolden zehirlendiği belirtilen 1'i kadın 2 kişi kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdi.
Bodrum'da İbrahim Yanık (74), mide bulantısı, kusma şikayetleriyle Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Aynı saatlerde benzer şikayetlerle Semran Başkurt (66) da Bodrum'daki bir özel hastaneye kaldırıldı. Sahte alkolden zehirlendikleri belirlenen Yanık ve Başkurt, doktorların müdahalesine rağmen bugün yaşamlarını yitirdi. Yanık ve Başkurt'un cenazeleri kesin ölüm nedenlerinin tespiti için otopsi yapılmak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi.
KIRIKKALE
Kırıkkale'de sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle hastanelere başvuran 8 kişiden 7'si öldü, birinin tedavisi sürüyor. Alınan bilgiye göre, kent merkezinde son üç günde zehirlendiklerini belirten 8 kişi hastanelere başvurdu. Hastanede tedavi altına alınanlardan İ.Y, C.D, ÜG, Y.M, H.V, M.Ö. ve A.B. hayatını kaybetti, Ö.Ö'nün yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor.
TRABZON
Trabzon’da, kendi hazırladığı sahte alkolden içtiği iddiasıyla hastaneye kaldırılan özel güvenlik görevlisi M.B. (56), yaşamını yitirdi. Kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için cansız bedeni Trabzon Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.
Olay, dün Yenimahalle’de meydana geldi. İddiaya göre, bazı karışımlar yaparak, sahte alkol üreten M.B., içkiyi içtikten sonra fenalaştı. Yakınlarının ihbarıyla adrese sevk edilen sağlık ekiplerince ilk müdahalede bulunulan M.B., ambulansla Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen M.B., doktorların tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. M.B.’nin cansız bedeni, kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için Trabzon Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.
M.B.’nin, kentte bir kurumda özel güvenlik görevlisi olarak çalıştığı öğrenildi. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.
TEKİRDAĞ'DA SAHTE İÇKİDEN ZEHİRLENEN KİŞİ TEDAVİYE ALINDI
Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde sahte içkiden zehirlenen C.K. (54), Çerkezköy'deki özel bir hastanede tedaviye alındı.
Sanayi sitesindeki iş yerinde dün akşam rahatsızlanan C.K., yakınlarının ihbarı üzerine gelen ambulansla Çerkezköy ilçesinde bulunan özel hastaneye götürüldü. Yapılan kontrolde sahte alkolden zehirlendiği tespit edilen C.K., yoğun bakımda tedaviye alındı.
C.K.'nin iş yerinde yapılan aramada ise bidonlar içinde sahte içki bulundu.

Haberin Devamı

İŞTE BÖYLE ZEHİRLİYOR

Haberin Devamı

Yeminli adli bilirkişi Rodi Erdoğan, pet şişeler içinde satılan içkiler gibi üzerinde bandrol olan şişelerdeki içkilerin de sahte olabileceğine dikkati çekti. Sahte içki içindeki yüksek metil alkol oranı ile izopropan maddesinin öldürücü olduğunu anlatan Erdoğan, tüketicileri güvenilir yerlerden alışveriş yapmaları yönünde uyardı:

Haberin Devamı

“Daha önce içkilerle ilgili konular 4733 sayılı yasada belirtilen idari para cezası kapsamındaydı. 2013 Mart ayında yapılan bir düzenlemeyle bu suçlar, kaçakçılık kanunu kapsamına alındı.

Son yıllarda suç oranlarının yüzde 90’ı merdiven altı içkilerle ilgili. Hem markalı hem pet şişelerde satılanlarla ilgili sahtecilikler var.

Bandrolsüz ve sahte etiketli içkileri ticari amaçla üreten ve bulunduranlara farklı cezalar uygulanıyor. Markalı alkollü içeceklerde bandrollerin sahtesi yapılarak piyasaya sunuluyor.

33-50 ml ya da 1 litrelik pet şişeler içerisinde satılan içkiler bilinçli alınıyor. Çünkü ucuz. 150 liralık içkiyi 15-20 liraya alabiliyorlar.”

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün operasyonlarında yakalanan toplam 58 şüpheliden 8’i tutuklandı.

1 Kasım’dan itibaren etil alkol satışının yasaklanacak olması nedeniyle piyasaya çok miktarda etil alkol adı altında metil alkol sürüldüğü, etil alkol satanların da malzemeler elde kalmasın diye satışı hızlandırdığı tahmin ediliyor.