Gazete Vatan Logo

Katliam gibi kaza: 33 ölü, 35 yaralı

İlköğretim öğrencilerini İzmir'den Kapadokya'ya götüren otobüs kamyonla çarpıştı

İzmir'den ilköğretim okulu öğrencileri ve velileri Kapadokya gezisine götüren ve 3 personel ve 63 yolcunun bulunduğu tur otobüsü, sabaha karşı Aksaray'ın Eskil İlçesi Bozcamahmut Köyü yakınlarında kum yüklü kamyonla çarpıştı. Kazada, çoğunluğu öğrenci 33 kişi öldü, 35 kişi yaralandı. Kazanın, otobüsün düz yolda şerit ihlali yapmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Konak İlçesi Eşrefpaşa semtindeki Zafer İlköğretim Okulu'ndan bir grup öğrenci ve veliyi Kapadokya'ya geziye götüren otobüsün kaza haberi İzmir'e bomba gibi düştü. Ölen ve yaralanan öğrencilerden çoğunun velisi, tatil sabahı henüz yataklarındayken kara haberi alınca fırlayıp soluğu okulda aldı. Birçok öğrenci de arkadaşlarının bulunduğu otobüsün kaza yaptığını öğrenince okula koştu. Her geçen dakika ölü sayısının artması kahretti, gözyaşları sel oldu.

Zafer İlköğretim Okulu öğrencilerinin, güzel bir hafta sonu geçirme rüyası ölüm acısıyla karardı. İzmir'de daha çok orta ve alt gelir düzeyindeki ailelerin çocuklarının öğrenim gördüğü Zafer İlköğretim Okulu'nun öğretmenlerinden Yeşim Aygün'ün sorumluluğunda düzenlenen geziye ilgi büyük oldu. Bazı veliler de çocukların yanı sıra 550 öğrenci mevcudu olan okula gitmeyen küçük çocuklarıyla geziye gidiş dönüş 65 YTL ödeyerek katıldı.

Cumhur Çolak'ın yönetimindeki 45 HA 158 plakalı otobüs, dün akşam saat 19.00'da Hasan Sağlam Öğretmenevi karşısındaki Cicipark'dan hareket etti. 46 kişilik otobüse 63 yolcu bindi. Öğrenciler kucak kucağa otururken bazı veliler kucaklarında küçük çocuklarıyla geziye katıldı. Otobüs Salihli, Buldan, Denizli, Dinar, Konya, Aksaray güzergahını takip ederken güle oynaya devam eden yolculuk, Aksaray'da katliam gibi kazayla sona erdi.

SABAHA KARŞI KAZA MEYDANA GELDİ
Konya'yı geçip Aksaray'a doğru yol alan Cumhur Çolak'ın kullandığı içinde 3'ü personel 63'si yolcu 66 kişinin bulunduğu 45 HA 158 plakalı otobüs, karşı yönden gelen Adnan Ölmez'in kullandığı 42 AFM 32 plakalı kum yüklü kamyonla, saat 05.10'da Aksaray'a 68 kilometre kala çarpıştı. Kazada, otobüste bulunan öğrenci, veli, öğretmen, otobüs sürücüsü, muavin ve kamyon şoförününün de aralarında bulunduğu toplam 33 kişi yaşamını yitirdi. Yaralanan 35 kişi ise Konya Aksaray ve Kayseri'deki hastanelerde tedavi altına alındı.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcısı Durmuş Akif Özbek, korkunç kazada 33 kişinin öldüğünü, 35 kişinin de yaralandığını açıkladı. Başsavcı Özbek, ilk aşamada kazada ölenlerden kimlikleri tesbit edilen6 kişinin adlarını şöyle açıkladı:

Cumhur Çolak (otobüs şoförü), İmamettin Açan, Halil Adıgüzel, Mehmet Ali Küçükkurum, Büşra Güven, Mine Akkoyun.

Kazanın ardından olay yerine Konya Belediye itfaiyesi, Aksaray Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri ve Aksaray İl Jandarma Komutanlığı ekipleri sevk edildi. Kum yüklü kamyona, çarpışmanın şiddetiyle akordeona dönen otobüsten cesetler kazadan yaklaşık 5 saat sonra çıkarılabildi.

FAZLA YOLCU VARDI
Yetkililer, otobüsün 46 yolcu kapasiteli olduğunu, çoğunluğu ilköğretim okulu ikinci sınıfta okuyan öğrencilerin koltuklarda üst üste oturduğunu söyledi. Otobüste 63 yolcu ile 1 şoför, 1 muavin ve 1 de yedek şoför bulunduğunu kaydeden yetkililer, yedek şoför emekli polis memuru Ahmet Cengiz'in bagaj kısmında uyuduğu için kazadan yaralı kurtulduğunu söyledi. Yetkililer, yolcular arasında velilerin bulunduğunu, küçük yaştakı yaklaşık 20 çocuğun velilerin kucağında olduğunu, bazı çocukların da otobüsün koridoruna yatırıldığını belirtti.

Kamyonda bulunan 2 kişiden sürücü Adnan Ölmez'in yaşamını yitirdiğini belirten yetkililer, yanındaki Mithat Anlar'ın ise kazayı hafif yaralı atlattığını belirtti.

`OTOBÜS ZİGZAG ÇİZEREK ÜSTÜMÜZE GELDİ'
Kazayı çok hafif sıyrıklarla atlatan kamyonda bulunan yedek şoför 35 yaşındaki Mithat Anlar, otobüsün yolda zigzaklar çizerek geldiğini söyledi.

Anlar, "Aksaray'dan Konya'ya kum götürüyorduk. Saat 04.00'da yola çıktık. Ben uyuyordum. Şoförün bağırışını duydum. Otobüs zigzaklar çizerek üzerimize geliyordu. Sanıyorum şoförü uyuklamıştı. Biz kaçabileceğimiz kadar kaçmaya çalıştık. Ancak, çarpışmayı engelleyemedik" dedi.

KUM YÜKÜ ÇARPIŞMANIN ŞİDDETİNİ ARTIRDI
Kamyonun kum yüklü ve ağır tonajlı olmasının faciayının boyutlarını artırdığını belirten uzmanlar, otobüste kayaya çarpma etkisi yaptığına dikkati çekti.

Uzmanlar, kamyonun aşırı yüklü olması nedeniyle çarpışma sırasında savrulmadığını, bunun da otobüse gelen darbenin artmasına neden olduğunu söyledi. Uzmanlar, "Kamyon en az 25 ton ağırlığında yüklü olduğu için, çarpışma sırasında devrilmiyor. Bu nedenle de otobüse daha fazla zarar veriyor" dedi.

CENAZELER UÇAKLA GİDECEK
Olayın ardından İzmir Valisi Cahit Kıraç, Aksaray'a gelerek olay yerinde incelemelerde bulunduktan sonra Devlet Hastanesi'ne geçerek, yaralırla görüştü.

Kazayla ilgili yetkililerden bilgi alan Vali Kıraç, "Cenazelerimizi özel uçakla İzmir'e götüreceğiz. Acımız çok büyük. Ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum"dedi.

OTOBÜS DOLUYDU
Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri sorumlu öğretmenler Yeşim Aygün ve Nuray İltuş gözetiminde yola çıktı. Velilerden İbrahim Yalçınkay, Azize Sevinç, İsmet Alaş, Hatice Oban, Okşan Güler, Ferda Utlu, Gülsüm İne, Gülgün Adıgüzel, Nevin Kundakcıoğlu, Tuğba Çoban otobüse bindi. Bu velilerin kucaklarında da çocuklar olduğu ve uyuyan bazı çocukların otobüsün koridorunda bulunduğu öğrenildi.

İSİM LİSTESİ
Otobüste yola çıkan ve çoğu ilköğretim okulu ikinci sınıfta okuyan öğrencilerin isim listesi ise şöyle:

Begüm Güler, Ergül Aygün, Serpil Öznur, Naz Tömek, Gülbin Koca, Özlem Koca, Nergis Kavalcı, Özlem İncesu, Mehmetali Küçükkurum, Deniz Evsen, Çağan Kağan Adıgüzel, Halil Adıgüzel, Melek Karadağ, Mustafa Karadağ, Emre Güven, Nurhan Kılıçoğlu, Elif Çalmandağ, Beyhan Saruhan, Mine Okboy, Sabriye Çoban, Sevim Meriç, Derya Karabakır, Songül Açan, İmadettin Açan, Meryem İncesu, Hülya Akdağ, Ezgi Karakaş, Abdulkadir Akbulut, Açelya Adıgüzel, Kenan İne, Öner Utlu, Özgür İncesu, Buse Güler.

Velilerin kucaklarında bulunan, ancak gezi kayıtlarında bulunmayan çocuklardan kimlikleri tesbit edilenler şöyle:

`Nermin Utlu, Çağlar Eben, Alican Alaş, Furkan Sevinç, Hatice Çoban, Sevgi Artuç, Buse Saruhan, Büşra Çoban, Kenan Öner, Ahmet Cengiz, Tuğba Tubara'

OTOBÜS DEĞİŞMİŞ
Bu arada DHA muhabirleri kazanın ardından ilginç bilgilere ulaştı. Konak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden gezi için gerekli izin ve onayların alındığı, ancak geziye katılacak kişi sayısının 21'i veli 46 kişi olarak bildirildiği ortaya çıktı.

Geziye katılacak 46 kişinin isimlerinin yer aldığı listede geziye gidilecek otobüsün Aylin Turizm'e ait 09 EA 555 plakalı olarak bildirildiği, ancak henüz bilinmeyen nedenle bu otobüsün değiştirildiği belirlendi. Kapadokya gezisine kaza yapan 45 HA 158 plakalı aynı firmaya ait otobüs giderken, gezi izni alınan diğer otobüsün ise yine bir başka okul gezisi için Çanakkale'ye gittiği anlaşıldı.

MÜDÜR YOLA ÇIKTI
Sabaha karşı meydana gelen kazanın haberini alan Zafer İlköğretim Okulu Müdürü Süleyman Karakaya, kendi kullandığı otomobille Aksaray'a gitmek üzere yola çıkarken, çocuğunun da gezi grubunda yer aldığı, ancak izin listesinde adının bulunmadığı bildirildi. Otobüste adları izin listesinde yer almayan 10'un üzerinde öğrencinin velilerinin kucaklarında oturarak seyahat ettikleri belirtildi.

Acı haber üzerine İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihabir Çulhaoğlu geziye kimlerin katıldığını tespit etmeye çalıştı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nde toplantı yapıp daha sonra Zafer İlköğretim Okulu'na giden Aydoğan, şokta olduklarını, büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Aydoğan, edindikleri bilgilere göre otobüste 3'ü öğretmen, büyük bölümü ikinci sınıf öğrencisi 46 kişinin bulunduğunu söyledi. Aydoğan, geziye bazı velilerle başka sınıflardan da öğrencilerin katıldığını belirtti. Aydoğan, Aksaray Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'yle temas halinde olduklarını, gelişmeleri takip ettiklerini, ölü sayısı arttıkça acılarının daha da katlandığını kaydetti.

GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Kaza haberini alır almaz çok sayıda veli, öğrenci ve öğretmen okula koştu. Çocuklarını Kapadokya gezisine gönderen bazı velilerin haberi alır almaz Aksaray'a gittiği belirtilirken, okulda bekleyenler ölü sayısı arttıkça kahroldu, gözyaşlarına boğuldu. Bazı veli ve öğrenciler ölüm haberleri üzerine fenalaşırken, 112 ambulans ekipleri müdahale etti.

VALİ YARDIMCISININ GÖZYAŞLARI
İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ile Zafer İlköğretim Okulu'na gelen Vali Yardımcısı Celalettin Eran kazayla ilgili öğretmenlerden, okul yetkililerinden bilgi aldı.

Öğrenci, öğretmen ve velilerin akın ettiği okulda açıklama yapan Vali Yardımcısı Celalettin Eran, konuşması sırasıda gözyaşlarına hakim olamadı. Yetkililerin Vali Yardımcısı Eran'a su vererek, kendine gelmesine yardımcı oldu. Yetkililerin yardımıyla kendine getirilen Vali Yardımcısı Eran, şunları söyledi:

"Malesef İzmir için üzücü bir hadise. Zafer İlköğretim Okulu öğrencileri ve velileri Konak Kaymakamlığı'ndan aldıkları izinle dün akşam saat 19.00'da Kapadokya'ya gitmek üzere yola çıktılar. Konya- Aksaray yolunda da bildiğimiz üzücü kaza yaşandı. Hepimizin başı sağolsun. Sayın Valimiz Cahit Kıraç şu anda kaza yerinde. Tüm gelişmeleri telefonla öğreniyoruz. Buradaki gelişmeleri de bildiriyoruz. Bugün akşam saatlerinde özel uçakla ölenlerin cenazelerini İzmir'e getireceğiz. Havalanında karşılayacağız. Daha sonra morgta muhafaza edeceğiz. Yarın da okulda tören düzenleyip defnedeceğiz. Şu anda valilikte kriz merkezi oluşturuldu. Tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kazada ihmal olup olmadığı idari ve adli soruşturmalar sonucunda ortaya çıkacak."

Konuşmasını gözyaşları içinde tamamlayan Vali Yardımcısı Eran okulun bahçesinde bekleyen, velileri ve öğrencileri kazayla ilgili bilgilendirdi. Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da üzüntüsünü "İçimiz yanıyor. Hepimizin başı sağolsun" diyerek dile getirdi.

ANNESİ HASTALANINCA VAZGEÇMİŞ
Zafer İlköğretim Okulu'nun büyük bir faciayla son bulan Kapadokya gezisine öğretmen Goncagül Yanç'ın annesinin rahatsızlanması üzerine son anda gitmekten vazgeçtiği ortaya çıktı. 10 yıldır bu okulda görev yapan Yanç kaza haberini alınca büyük şok yaşadığı ve sürekli ağladı.

Aksaray'daki trafik kazası öncesinde, İzmir'den hareket eden otobüste yer ayırtan sınıf öğretmeni Goncagül Yanç, geziyi Öğretmen Yeşim Aygün'in düzenlemekle görevlendirildiğini anlattı. Yanç, "Yeşim öğretmenin, gezide kendilerine refakat etmesi için okul dışından başka bir öğretmeni de çağırdığını biliyorum. Gezi öncesinde hiçbir anormal durum yaşanmadı, kaliteli bir şirketle anlaşılmıştı. Yeşim öğretmenimizin de öldüğünü öğrendik, acımız çok büyük. Ben de bu geziye gitmek istedim. Ancak İzmir'deki annem hastalanınca vazgeçtim ve son arda arkadaşlarıma gelmeyeceğimi söyledim. Ancak bu, benim için yaşanan büyük faciada teselli edici bir durum değil" dedi.

Aksaray Devlet Hastanesine kaldırılan ve kazada hafif yaralanan otobüsün ikinci şoförü Ahmet Cengiz ise, "Kaza sırasında otobüsün bagaj bölümünde uyuyordum. Otobüsten nasıl çıktığımı da bilmiyorum. Öğrencileri İzmir'den Kapadokya'ya götürüyorduk. Kazanın oluş şekliyle ilgili ise hiç bir bilgim yok. Halen kazanın şoku içindeyim" dedi. Kazanın meydana geldiği yol 6 saat sonra trafiğe açılabildi.

İKİ GÜN ÖNCE DE KAZA VARDI
Zafer İlköğretim Okulu'nun Kapadokya'ya ya düzenlenen `bahar gezisi' `ölüm yolculuğu'na dönüşürken, İzmir iki gün önce de aynı yolda meydana gelen yine içinde öğrencilerin bulunduğu trafik kazasıyla sarsılmıştı. Önceki gün Kapadokya'ya geziye giden İzmir Karşıyaka Merkez Anadolu Lisesi öğrencilerini taşıyan Taylan Köksal'ın (30) yönetimindeki 35 AR 5814 plakalı otobüse Konya- Aksaray Karayolu'nun 60. kilometresinde şerit ihlali yapan Yusuf Tugat (38) yönetimindeki 42 ACT 76 plakalı kargo kamyonu çarpmıştı. Yine saat 06.00 sularında meydana gelen bu kazada şans eseri öğrencilerden ölen olmadı, yaralanan 13 öğrenci ayakta tedavi görmüştü. Yusuf Tugat yönetimindeki kargo kamyonu içinde öğrencilerin bulunduğu otobüsün arkasından gelen Hakan Durgun (30) yönetimindeki 26 SK 501 plakalı sebze yüklü kamyonla da kafa kafaya çarpışmıştı. Bacağı kopan kargo kamyonu sürücü Yusuf Tugat hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirirken, Hakan Durgun ve yanındaki Hacı Musa Yılmaz (27) ve Savaş Kılıçlı (30) da yaralanmıştı.

Haberin Devamı