Gazete Vatan Logo

Katili aşırı sağcı AB karşıtı çıktı

İngiltere’de İşçi Parti’li milletvekili Jo Cox’u öldüren Thomas Mair adlı bahçıvanın AB karşıtı aşırı sağcı bir grupla bağlantılı olduğu ortaya çıktı

Katili aşırı sağcı AB karşıtı çıktı

İngiltere’de önceki gün seçim bölgesi Birstall’da sokak ortasında uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren İşçi Parti’li kadın vekil Jo Cox’un katiliyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı. Saldırıdan kısa süre sonra yakalanan 52 yaşındaki Thomas Mair adlı adamın, uzun yıllardır İngiltere, ABD ve Güney Afrika’daki aşırı sağcı gruplarla bağlantı içerisinde olduğu belirlendi. Yerel basında çıkan haberlere göre yalnız yaşayan ve bahçıvanlık yapan Mair, İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmasını savunan Londra merkezli aşırı sağcı bir grupla bağı var. Güney Afrika’daki ırkçı apartheid rejimini savunan ‘Sprinbok Club’ adlı internet yayın sitesinin destekçileri arasında olduğu belirtilen Mair’in, ABD’de beyaz ırkın üstünlüğünü savunan ‘Ulusal İttifak’ adlı gruba da yüzlerce dolarlık bağış yaptığı vurgulanıyor.

Ev yapımı silah

Mair’in saldırıda kullandığı ev yapımı silahın yapım kılavuzunu da ‘Ulusal İttifak’ın internet sitesinden satın aldığı bir kitaptan temin ettiği kaydedildi. Mair, Cox’u başından ve vücudunun değişik yerlerinden 3 kez vurmuş, daha sonra da defalarca bıçaklamıştı.

Haberin Devamı

Tehdit almıştı

İşçi Partisi’nin parlayan isimleri arasında gösterilen 41 yaşındaki Cox’un, mart ayından bu yana tehdit mesajları aldığı ve polise başvurduğu ortaya çıktı. Polisin bir kişiyi gözaltına aldığı, ancak bu kişinin Mair olmadığı belirtiliyor. İngiliz basını, tehdit alan bir vekile polisin koruma vermemesine tepki gösterdi. Cox, 1990’da İrlandalı ayrılıkçıların Ian Gow’u öldürmesinden bu yana suikaste kurban giden ilk İngiliz vekil oldu.

Tedavi görüyordu

Ailesi, Mair’in psikolojik sorunları yüzünden ilaç tedavisi gördüğünü belirtti, ancak şiddet eğilimli ve siyasete ilgi duyan biri olmadığını öne sürdü.

Liderlerden ortak ziyaret

Başbakan David Cameron ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, saldırının gerçekleştiği Birstall’a giderek Cox için çiçek bıraktı. 23 Haziran’daki AB referandumu kapsamında yürütülen tüm kampanyalar askıya alınırken, bayraklar da yarıya indirildi. İngiltere’nin AB üyeliğini savunan Cox’un, bir AB karşıtı tarafından öldürülmesinin referanduma nasıl etki edeceği merak konusu.

Haberin Devamı