Gazete Vatan Logo

Katili, zayıflık değil klima!

Böbreği iflas eden ve enfeksiyonla baş edemeyen başarılı iş kadını Leyla Akçağlılar'ın ölüm nedeni...

TEKFEN Holding’in kurucularından Necati Akçağlılar’ın kızı ve Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Leyla Akçağlılar yakalandığı anoreksiya hastalığı nedeniyle 21 yıl salatlıkla beslenmiş, böbrek yetmezliği nedeniyle bu ölümcül diyete son vermişti. 2007’de kuzeninin bağışladığı böbreğin nakledilmesiyle yeniden hayata dönen Akçağlılar, sadece 9 ay süren ’ikinci hayatım’ dediği dönemi yaşadı. Ancak vücudunun nakledilen böbreği kabul etmesi için kullandığı ilaçların bağışıklık sistemini baskılamasıyla enfeksiyon kapma riski yüksek olan Akçağlılar, klimalardan bulaşan lejyoner hastalığına yakalanınca 15 gün önce yoğun bakıma alındı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Nakilden sonra yeni bir hayata başlayan 51 yaşındaki Leyla Akçağlılar, düzenlediği konferanslarda böbrek yetmezliği olan hastalara yol gösterirken, yemek yememe (anoreksiya) hastalğına karşı da uyarıyordu.

Lilyumlarla veda

13 Eylül’de yaşamını yitiren Leyla Akçağlılar dün Bebek Camii’nde öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi. Tabutu ise çok sevdiği lilyumlarla süslendi. Acılı Annesi Can Akçağlılar yakınlarının yardımıyla güçlükle ayakta durabilirken, 2 hafta önce Los Angeles’ten gelen kızkardeşi Defne Akçağlılar da göz yaşlarına hakim olamıyordu.

İş dünyası cenazede

Törene katılan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği YönetimKurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Akçağlılar’ın ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi.Törene, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, Koç Holding Yönetim KuruluBaşkanı Mustafa Koç, iş adamı Serdar Bilgili, Cem Uzan, TEKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyyaz Berker, Mustafa Taviloğlu, İnan Kıraç, Betina Hakko, Suzan Sabancı Dinçkök ve Alara -Cem Uzan çifti de Akçağlılar’ı son yolculuğuna uğurlayan isimler arasında yer aldı. Kılınan cenaze namızının ardından Leyla Akçağlılar’ın cenazesi Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Gençlere vasiyet

Leyla Akçağlılar’ın 10 yıllık doktoru Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Rüstem Olga, Akciğer yetmezliği yüzünden 15 gündür yoğun bakımda olduğunu ancak 2 gün önce kendisini kurtaramadıklarını anlattı. Olga “Gençler Leyla’nın vasiyetini yerine getirsinler ve sıfır bedene özenmesinler, sağlıklı beslensinler.” dedi.

Klima hastalığı nedir?

30 yıl önce Philadelphia Bellevue otelinde 34 lejyonerin ölmesi ile yayılan zatüree hastalığı Lejyoner hastalığı olarak anılmaya başlandı. Klimaların atık sularında mikropların uygun üreme ortamı bulması ve bu sıvı zerreciklerinin solunum yoluyla insan vücuduna girmesiyle hastalık bulaşıyor. Baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, kusma, ishal ve düzelmeyen kuru öksürük hastalığın belirtileri arasında.

Haberin Devamı