Gazete Vatan Logo

Katil fay tehdidi

Deprem Güvenliği ve Yapı Uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak, Bandırma çevresinin katil fay hatlarıyla çevrili olduğunu belirterek, “Bizim için asıl korkutucu olan katil fayların İstanbul’daki fay hatlarını tetiklemesi” dedi

Katil fay tehdidi

Deprem Gevenliği uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak Marmara Bölgesi’ndeki deprem riskine dikkat çekerek, Bandırmanın 10 katil fay hattıyla çevrildiğini söyledi. Güney Marmara bölgesinde bulunan fayların Kuzey Anadolu fay hattının bir parçası olduğunu söyleyen Kaynak, katil fayların İstanbul’daki fay hatlarını tetiklemesinin büyük yıkımlara yol açacağını belirtti.

İstanbul tehlikesi

Marmara Bölgesi’nin tamamının Kuzey Anadolu Fay hattının kolları ile sarılmış olduğunu belirten Kaynak, “Kuzey Anadolu Fayı’nın orta ve güney kolu katil faylar üretir. Bu katil faylardan ne yazık ki on tanesi Bandırma’yı çevrelemiştir” dedi. Kaynak, katil fayların İstanbul üzerindeki etkisinin ise korkutucu boyutta olduğunu belirtirken sözlerine şu şekilde devam etti: “Güney Marmara bölgesinin faylarının Kuzey Anadolu Fay hattının bir parçası. Bu fay hatlarını sistemin içerisinden ayıramayız. Dolayısıyla Kuzey Anadolu fayıyla birlikte düşünmeliyiz, birbirlerini tetikleyebilirler.”

10.2’yi bulabilir

“İzmit’te meydana gelen Doğu Marmara depreminin İstanbul’daki etkisiyle Bandırmada meydana gelecek bir depremin İstanbul’da yaratacağı etki aynı olacaktır. Ancak, tarihsel büyüklükte, küçük kıyamet olarak adlandırılan depremlerin kuzey, güney, doğu ve batıdan bazı fay parçalarının birbirlerini tetiklemeleriyle birkaç saniye arayla meydana geldiklerini söyleyebiliriz. Bu noktada eğer Bandırma’da bulunan katil faylar, Kuzey Anadolu fay hattıyla birleşerek harekete geçerse İstanbul’da meydana gelecek yıkımın şiddeti korkutucu boyutta olacaktır.”

Haberin Devamı

600 yıldır üretmiyor

“Burada tehlikeli olan 350 km uzunluğundaki ve 600 yıldır deprem üretmeyen Bandırma fayıyla birlikte yüksek gerilim biriktiren Etili faylarının harekete geçmesi. Kuzey Anadolu fay hattı kolunun da gerilim hattının dolması tehlikeyi yükseltiyor. Orta Marmara fay hattının deprem üretmediği süre 8-10 yılı aşmış durumda. Bu da fayın fazla gerilim biriktirmesi demektir. Dolayısıyla Güney Marmara’da meydana gelen şiddetli bir deprem, Kuzey Marmara’daki orta Marmara segmentini tetikleyebilir. Bu İstanbul’da meydana gelecek olası bir depremin şiddetini yükseltecektir.

Haberin Devamı