Gazete Vatan Logo

Katarlı ortak Sabah-atv'ye 162 trilyon yatırmış...

Sabah-atv’ye yüzde 25 ile ortak olan Katarlı şirketin, Sabah-ATV’nin sahibi olan Ahmet Çalık’a ait Turkuvaz A.Ş’ye 162 milyon 333 bin YTL sermaye koyduğu belirlendi.

Sabah-atv’ye yüzde 25 ile ortak olan Katar’lı şirketin, Ahmet Çalık’a ait Turkuvaz A.Ş’ye, 162 milyon 333 bin YTL sermaye koyduğu belirlendi. Çalık Holding A.Ş. tarafından kontrol edilen Turkuvaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş’nin toplam sermayesinin ise, 649 milyon 332 bin YTL olduğu açıklandı.

Gazeteport'un haberine, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Sabah-atv’ye ortak olan Katar’lı Lusail adlı şirket ile Turkuvaz A.Ş’nin yapısı, ortaklarının isimleri, açık kimlik bilgileri ve bu kişilerin Katar’da başkaca ne tür iş alanlarında faaliyet gösterdiklerini araştırmış ve TBMM’ye soru önergesi vermişti. Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Kart’a iletilen bilgiye göre, Sabah-atv’nin sahibi Turkuvaz şirketi 29 Eylül 2005 günü "Turkuvaz Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş" adıyla kuruldu. Ancak daha sonra yapılan unvan değişikliği ile şirket "Turkuvaz Radyo TV Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş" unvanını aldı. 649 milyon 332 bin YTL sermayesi bulunan şirketin ortaklık yapısı ise şöyle:

Ortak Sermaye miktarı YTL
Çalık Holding 214.279. 560
Lusail İnternational 162.333.000
Çalık Turizm 162.333.000
Gap Yapı 97.399.800
Ahmet Çalık 6.493.320
Serhat Albayrak 6.493.320

Öte yandan, Sabah-atv’ye ortak olan Lusail adlı şirketin, Katar’da bankacılık ve finans sektöründeki faaliyetlerine ilişkin istenen bilgiler henüz gelmedi. CHP milletvekilleri, RTÜK Yasası'nın, Radyo TV ortaklarının, ihracat, ithalat, pazarlama ve finansal alanda faaliyet göstermesini yasakladığını hatırlatarak bu konuda bilgi istemişlerdi.

Türkiye'de medya sektörüne Sabah-atv ile giren Katar’lı şirketin ismi önce 'Al Wasaeel' olarak bildirilmiş ardından, 'Lusail İnternational Media Company' olarak değiştirilmişti. Lusail adlı şirket ilk olarak açıklanan şirket adındaki karışıklığın, Arapça’dan Latince’ye çeviriden kaynaklandığını öne sürmüştü.

Lusail'in özellikle medya alanında faaliyet göstermek amacıyla Katar Yatırım İdaresi’nin bir iştiraki olarak kurulduğu belirlenmişti.

RTÜK Yasası'nın 29. Maddesi ise Türkiye’de yayın yapan radyo TV’lere ortak olacak şirketlerin üretim, yatırım, ihracat, ithalat, pazarlama ve finansal ve bankacılık alanında faaliyeti bulunmamasını öngörüyor. Katar’lı ortağın bu alanlarda faaliyeti tespit edilirse Sabah-ATV’deki hisseleri sorunlu hale gelecek.

Katar’lı ortağın, devletten, diğer kamu tüzelkişilerinden ve bunların doğrudan veya dolaylı olarak katıldıkları teşebbüs ve ortaklıklardan herhangi bir taahhüt işini kabul etmesi ve menkul kıymetler borsalarında işlem yapması da yasa gereği mümkün bulunmuyor.


Haberin Devamı