Gazete Vatan Logo

Katar'ın eski başbakanından flaş açıklamalar!

Katar'ın eski Başbakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cebir Al Sani körfez ülkelerinden Katar'ı küçük kardeşleri olarak görmelerini istedi.

Katar'ın eski başbakanından flaş açıklamalar!

Al Sani, CNN kanalına verdiği demeçte, "Dün yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin medya araçlarınca ele alınışı aramızdaki kardeşlik ruhunu zedeledi. Bu gibi aşağılamalara alışık değiliz. Bu durum içimizde yara bırakacaktır." dedi.

Körfez ülkeleri hakkında "Katar'a en küçük kardeş, küçük ama dürüst bir ülke olarak bakmaları gerekiyor." ifadelerini kullanan eski Katar Başbakanı, "Yanlış politikalar üzerinde diyalog kurmamız mümkündür. Ancak yaşadığımız gelişmeler, başka sebeplerden kaynaklanan art niyetli yaklaşım veya başkalarının üzerimizden icra etmek istediği politikaların yansıması da olabilir." diye konuştu.

Al Sani, Suudi Arabistan ve abluka kararı alan devletlerin bölgede başka devletlerle istişare etmeden tüm kararları tekeline almak istediğini söyledi.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Mısır ve Yemen, 5 Haziran'da "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar'ı diplomatik ablukaya alarak, tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Ülkelerinin hava sahasını da Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiş, Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı.

Haberin Devamı

Katar'a karşı diplomatik ablukaya Maldivler, uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya'daki Tobruk hükümeti, Moritanya ve Komor Adaları gibi ülkeler de katılmıştı. Ürdün de Katar ile diplomatik ilişkilerinin seviyesini düşürdüğünü ve merkezi Katar'da bulunan El-Cezire televizyonunun yerel ofisini kapattığını duyurmuştu.