Gazete Vatan Logo

Katar: Diyalogdan başka bir adım yok

Katar Savunma Bakanı Atıyye, diyaloğa açık olmaktan başka bir şeyin Katar’dan beklenilmemesi gerektiğini söyledi.

Katar: Diyalogdan başka bir adım yok

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Körfez ülkeleri ve Mısır’ın ablukaya aldığı Katar, taviz vermiyor. Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atıyye, kapatılması istenen Al Jazeera kanalında yayınlanan bir programa katıldı ve Körfez ülkeleri arasındaki mevcut kriz ve Körfez İşbirliği Konseyinin (KİK) tutumuna dair açıklamalarda bulundu.

‘Siz karar veremezsiniz’

Körfez ülkelerinin Katar’ın bazı ülkelerle ilişkilerine müdahale etmesine dair Savunma Bakanı Atıyye, “Hiçbir ülke Katar’ın hangi ülkeyle ilişki kuracağına karar verme hakkına sahip değil. Bu ülkemizin egemenliğiyle ilgili bir konu, ayrıca başka bir ülkeyle ilişki kurmak KİK’in prensipleriyle çelişmiyor” dedi.

Katar’a abluka uygulayan Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), ülkesinden daha fazla beklenti içine girmemesi gerektiğini dile getiren Atıyye, şu ifadeleri kullandı: Resmi haber ajansına yönelik siber saldırıyla başlayan komplonun kurbanı olan Katar’dan fazla bir şey beklenilmemeli. Katar’ın diyaloğa açık olması ve Kuveyt’in ara buluculuğunu kabul etmesi yeterlidir.”

Haberin Devamı

Öte yandan, Katar Dışişleri Bakanı Al Sani, ABD’li, İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla Körfez krizini görüştü.

Hava koridoru için başvuru

Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Casim es-Saliti, abluka uygulayan ülkeler üzerindeki hava koridorunun tamamen açılması talebiyle Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) yeni bir başvuruda bulunacaklarını belirtti. Katar’ın sunduğu şikayet üzerine ICAO Konseyi dün Kanada’nın Montreal kentinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirmişti. Katar Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’nın açıklamasına göre, ICAO, söz konusu ülkeleri, Chicago Sözleşmesi’ne uymaya ve sivil havacılığın sürdürülebilmesi için iş birliğine devam etmeye çağırmıştı.