Gazete Vatan Logo

Katar’a ilk sevkiyat

Ablukanın ardından Türkiye’nin Katar’daki askeri üssüne ilk sevkiyat yapıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, 5 zırhlı araç ve 23 personelin dün sabah başkent Doha’ya ulaştığını resmen duyurdu

Katar’a ilk sevkiyat

Ortadoğu’da Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Körfez ülkelerinin uyguladığı ambargonun ardından Ankara, daha önce imzalanan bir anlaşmayı da devreye sokmuş ve Katar’a üç bin asker göndermeye karar vermişti. Bu kapsamda ilk kafile dün başkent Doha’ya ulaştı. Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye’nin Katar’da kuracağı üsse ilk sevkiyatın yapıldığını şu açıklamayla duyurdu:

5 zırhlı, 23 personel

Türkiye ile Katar arasında askeri eğitim, işbirliği ve birlik konuşlandırılması kapsamında yapılan hukuki düzenlemeler çerçevesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Katar’da birlik konuşlandırması sürecinin bir parçası olarak, 22 Haziran 2017 günü (dün) saat 08.00’de 5 zırhlı araç ve 23 personelin Doha’ya intikali tamamlanmıştır. Bundan sonra da faaliyetler planlandığı şekilde uygulanmaya devam edilecektir.

119 askerimiz orada

Katar’da kurulan üsse ilk önce 130 asker gönderilmiş daha sonra sayısı 94’e düşmüştü. Dün gönderilen 25 asker ile sayı 119’da çıktı. İlerleyen dönemde Katar’daki asker sayısı bine çıkartılabilecek. Askerlerin dışında gönderilen zırhlılar ise tank değil ve hafif zırhlı sınıfında. Savaş uçakları da ilerleyen dönemde Katar’a konuşlanacak.

Haberin Devamı

Ortak tatbikat yapılacak

Katar Silahlı Kuvvetleri ile TSK birlikleri ortak tatbikat yapacak. Bayramdan sonra yapılması planlanan tatbikat için Türk yetkililer, tatbikatın Körfez’deki hiçbir ülkeyi hedef almayacağını aksine tüm bölgenin güvenliği için yapılacağına dikkat çekti.

Gemiyle de gıda gitti

Körfez ülkelerinin ambargo uyguladığı Katar’a gitmek üzere 4 bin ton gıda yüklü gemi İzmir Aliağa’dan yola çıktı. Ürünleri taşıyan lojistik firmasının genel müdürü İpek Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Katar’ın ambargo krizi nedeniyle karayoluyla gıda ürününü temin edemediğini hatırlattı. Firma olarak Katar’a daha önce havayoluyla da gıda malzemesi gönderdiklerini söyleyen Demirci, havayolunun ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalması nedeniyle malzemeleri gemiyle göndermeye başladıklarını söyledi. Geminin yaklaşık 10 gün sonra Doha’daki Hamat Limanı’na demirlemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

‘Teröre destek’ olmakla suçlanıyor

Suudi Arabistan’ın başını çektiği komşuları tarafından tecrit edilen Katar, 5 Haziran’dan bu yana kıskaca alınmış durumda. Doha yönetimiyle tüm diplomatik ilişkileri kesen Katar karşıtı blok, hava, deniz ve kara sınırlarını da kapattı. ABD’nin düğmeye basmasıyla yapılan ablukada Katar ‘terör’e destek vermekle suçlanıyor.