Gazete Vatan Logo

Katalonya’da ‘ayrılıkçılar’ önde!

Katalonya Özerk Bölgesi’nde halk, tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası İspanya’nın feshettiği yerel parlamentonun yeni üyelerini belirlemek için sandığa gitti. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre ayrılıkçı partiler koalisyon kurabilecek

Katalonya’da ‘ayrılıkçılar’ önde!

İspanya’ya bağlı Katalonya Özerk Bölgesi’nde halk dün erken genel seçimler için sandık başına gitti. İspanya’nın anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle reddettiği bağımsızlık referandumunun ardından Madrid’deki merkezi hükümet, Katalan yerel yönetimini feshederek yönetimi ele almış, gerilimin artması nedeniyle de erken seçime gitme kararı almıştı.

1 Ekim’le aynı sonuç

Katalonya’da 1 Ekim’de yapılan referandumunu bağımsızlık yanlıları kazanmış, ancak referandum hem anayasaya aykırı hem de katılımın düşük olduğu gerekçesiyle tartışmalara neden olmuştu.

Rekor: Yüzde 86 katılım

Bölgede 135 sandalyeli parlamento için seçimlere katılım rekor kırdı. Ve 5,5 milyon Katalan’ın yüzde 86’sı dün sandık başına gitti.

Sandık çıkış anketleri ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre, bağımsızlık yanlısı ‘Katalonya İçin Birlikte Koalisyonu’ ve Katalonya Cumhuriyetçi Solu ilk iki sırayı paşlaştı. Hükümet kurabilmek için 135 sandalyeli parlamentoda 68 sandalye almak gereken Katalonya’da bağımsızlık yanlısı partilerin Kesin olmayan sonuçlara göre 80 sandalye kazanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Seçildi dönecek mi?

Madrid’in görevden aldığı eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, erken seçimde ‘JxCat’ adlı listeden (Katalonya İçin Birlik’te) aday gösterildi. Görevden alınmasının ardından Belçika’nın başkenti Brüksel’e kaçan Puigdemont, Barcelona’da düzenlenen son mitinge video konferans ile bağlanarak seçilmesi durumunda tutuklanma riskine rağmen Katalonya’ya döneceğini söyledi.