Gazete Vatan Logo

Katalanları örnek aldılar

Katalonya’daki bağımsızlık referandumundan güç alan İtalya’nın kuzeyindeki Lombardi ve Veneto bölgeleri, daha fazla özerklik için sandık başına gidiyor

Katalanları örnek aldılar

İtalya’nın kuzeyindeki zengin Lombardi ve Veneto kısmi özerk bölgelerinde daha fazla özerklik ve ekonomik bağımsızlık için bugün sandık kurulacak. İtalya’da endüstrinin merkezi olan Lombardi bölgesi ve ülkenin finans başkenti Milano’nun da içinde bulunduğu Veneto’da referandum düzenlenecek.

Referandumun Katalonya’da düzenlenen bağımsızlık referandumuyla alakasının olmadığı ve herhangi bir ayrılıkçı düşünceyle yapılmayacağı belirtiliyor. Lombardi Bölgesi Başkanı Roberto Maroni yaptığı açıklamada, “Biz Katalonya değiliz. Biz İtalyan ulusu içinde daha fazla özerklikle yaşamaya devam edeceğiz, Katalonya gibi 29’uncu Avrupa Birliği üyesi olma amacımız yok” diye konuştu.

Neden ekonomik

Referandumun arkasında yatan sebebin ise ekonomik olduğu belirtiliyor. Veneto Bölge Başkanı Luca Zaia ve Maroni, İtalyan hükümetine her yıl vergi gelirlerinden 50’şer milyar Euro’dan fazla ödeme yapıldığını öne sürüyorlar. İki bölge de kendilerinin bu paradan daha fazla istifade etmesini istiyor.

Roma’ya karşı koz

Haberin Devamı

Maroni referandumdan çıkacak ‘evet’ oyuyla Roma yönetimi karşısında elinde pazarlık yapabilmek için daha güçlü bir koz olacağını, böylece bölgeye eğitim ve altyapı gibi alanlarda daha fazla yatırım yapılması için ellerinin güçleneceğini savunuyor. İtalyan hükümeti ise anayasaya uygun olsa da bölgede yapılacak referandumun gereksiz olduğu görüşünde.

Lombardi’de yer alan Milano’da dünyaya gelen İtalya’nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi de referandumu destekleyenler arasında. Ancak henüz oy verip vermeyeceğini kendisi de bilmiyor. Berlusconi kararını avukatlarına danışıp vereceğini söyledi.

Krize yol açabilir

Referandumun hukuki bir bağlayıcılığı bulunmuyor. Sandıktan ‘evet’ oyu çıksa dahi uzmanlar, hızlı bir etkisi olacağı düşünülmüyor. Hatta zengin kuzey bölgeleri ile görece daha fakir olan güney bölgeleri arasında bir gerilime neden olabileceği yorumları yapılıyor.