Gazete Vatan Logo

Katalan yönetimine referandum baskını

İspanyol jandarması, 1 Ekim’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumuna engel olmak için Katalan hükümetine ait binalara baskın düzenledi. Baskınlarda aralarında Katalonya Ekonomi Bakanı yardımcısının da bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı

Katalan yönetimine referandum baskını

Madrid yönetimi, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenlemeye hazırlanan Katalonya’ya yönelik baskılarını her geçen gün daha da artırıyor. Son olarak İspanyol jandarması, Madrid’in ‘yasa dışı’ ilan ettiği referanduma engel olmak için dün Katalan hükümetine ait binalara baskın düzenleyerek arama yaptı. Aramalar sırasında toplam 17 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Katalonya Ekonomi Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Maria Jove, Maliye Bakanlığı Genel Sekreteri Josep Lluis Salvado, Katalonya Siber Güvenlik, Telekomünikasyon Teknolojileri ve Haberleşme Merkezi yöneticilerinden Josue Sallent Rivas ile David Franco Martos ve Sosyal Eğitim Merkezleri Genel Konseyi Başkanı Xavier Puig Farre gibi isimler de bulunuyor. Katalan hükümeti sözcülüğünden yapılan açıklamada, İspanyol jandarmasının Barcelona’da Ekonomi, Dışişleri, İçişleri, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı ofisleri dahil 22 kurumda aramalar yaptığını duyurdu.

Postaneler aranıyor

Yerel basın, jandarmanın baskınlarda referandumla alakalı her türlü belgeye el koyduğunu belirtti. İspanyol jandarmasının ayrıca, oy pusulalarının sandıklara ulaşmasına engel olmak için postane ve kargo şirketlerinin ofislerinde de aramalar yaptığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalanların bağımsızlık referandumunu yasa dışı ilan etmiş ve engellenmesi için bir dizi önlemi hayata geçirmişti. Bağımsızlık referandumunun gerçekleşmesi için iş birliği yapacağını açıklayan ve haklarında soruşturma açılan Katalan belediye başkanları önceki gün savcılığa ifade vermeyi reddetmişti. Devlet Başsavcısı Jose Manuel Maza’nın talimatıyla haklarında soruşturma açılan Katalonya’daki 712 belediye başkanı, savcıların yönelttiği soruları cevapsız bırakarak ifade vermeyi reddediyor.

Madrid ‘parayı kesti’

Madrid hükümeti, referandum için kullanılmasını önlemek amacıyla Katalonya’ya ait mali kaynaklara el koyduğunu duyurdu. Madrid daha önce kesintiler nedeniyle sorun yaşanmaması için acil hizmetler ve kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesini üstlenebileceğini duyurmuştu. İspanya’da özerk bölgeler vergilerini merkezi hükümete ödüyor, merkezi hükümet de bu yönetimlere sağlık, eğitim ve altyapı gibi hizmetlerde kullanılması amacıyla belli bir kota ayırıyor. 7 buçuk milyon nüfuslu Katalonya her ay Madrid hükümetinden yaklaşık 1.5 milyar Euro’luk bir ödeme alıyor.

Haberin Devamı

Gösteriler başladı

Katalonya’daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla dün düzenlenen operasyonu protesto etmek için Katalan Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan göstericiler, ‘Geçemeyecekler’, ‘Bağımsızlık’ ve ‘Dışarı’ sloganları attı.

Sandıklı protesto

Bakanlık önünde toplanan Katalanlar, üzerinde ‘İspanya, sorun ettiğin şey bu mu?’ yazılı oy sandığı taşıdı.

Katalan polisi katılmıyor

Madrid’in bağımsızlık referandumunu durdurmak için verdiği talimatlara uymayan Katalan polisi, dünkü baskınlar sırasında jandarmanın yerine bakanlık binaları dışında toplanan göstericilerin yanında yer aldı.

‘Kırmızı çizgiyi aştılar’

Katalonya’nın özerk yönetim Başkanı Carles Puigdemont, Madrid’in attığı son adımlarda kendilerine karşı ‘fiili olağanüstü hal’ ilan ettiği yorumunda bulundu. Puigdemont, “İspanya devleti kırmızı çizgiyi aştı, Katalonya’nın özerkliğini durdurdu. Tüm yasalar bir kenara bırakıldı. Koordineli bir saldırının kurbanlarıyız. İspanyol devleti, demokratik bir utanç haline geldi. Gözaltına alınan tüm kamu görevlilerine destek veriyoruz” ifadelerini kullandı. Bağımsızlık referandumunu 1 Ekim’de yapacaklarını ve geri adım atmayacaklarını savunan Puigdemont, “1 Ekim’de oy kağıtlarımızla İspanyol devletine cevabımızı vereceğiz. 1 Ekim’e kadar da sakin ve kararlılıkla hareket edeceğiz. Katalonya’da yaşananlar, hiçbir Avrupa Birliği üyesinde görülmüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Başka ne yapacaktık?’

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya hükümetine ait binalarda İspanyol jandarmasının yaptığı arama ve gözaltıları savundu. Arama mahkeme kararıyla gerçekleştiğini söyleyen Rajoy “İspanyol devleti, yasaların çiğnenmesine, anayasaya ve Katalonya özerklik statüsüne karşı çıkılmasına elbette tepki verecektir” dedi. Rajoy, Katalonya yönetimini 1 Ekim’de bağımsızlık referandumunun yapılmaması gerektiği konusunda daha önce uyardıklarını belirterek, ‘dünyada bu tür bir girişimi kabul edebilecek hiçbir demokratik devlet bulunmadığını’ söyledi.

Haberin Devamı