Gazete Vatan Logo

Katalan lider tutuklanabilir

İspanya Başsavcılığı, 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna gitmeye hazırlanan Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkanı Carles Puigdemont’un ‘sivil itaatsizlik’ suçlamasıyla tutuklanabileceğini duyurdu

Katalan lider tutuklanabilir

İspanya, Madrid yargısının ‘yasadışı’ ilan etmesine karşın 1 Ekim’de bağımsızlık referandumu düzenleme konusunda ısrarcı olan Katalonya özerk yönetimine karşı tutumunu gün geçtikçe sertleştiriyor.

Son olarak İspanya Başsavcısı Jose Manuel Maza, Onda Cero Radyosu’na verdiği röportajda, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’un, referandumla ilgili olarak tutuklanabileceği uyarısında bulundu. Maza Puigdemont’un, ‘sivil itaatsizlik’, ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘kamu fonlarının kötüye kullanılması’ suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceğini kaydetti. Ancak Maza, şimdilik Puigdemont’un tutuklanması gibi bir adım atmayı düşünmediklerini söyledi.

Gözaltılar sürüyor

Geçen hafta referandumla bağlantılı yerel bakanlıkların ofislerini basarak 14 Katalan yetkiliyi gözaltına alan İspanyol yetkililer, hafta başında da referanduma destek için internet sitesi açtıkları belirlenen 17 kişiyi gözaltına aldı.

İspanyol Yüksek Mahkemesi, Katalanların düzenleyeceklerini açıkladıkları bağımsızlık referandumunu ‘yasadışı’ ilan etmiş, ardından Madrid yönetimi referanduma engel olmak için polis operasyonları düzenlemeye başlamıştı.

Haberin Devamı

‘Geçiş dönemi olacak’

Katalan özerk yönetimi lideri Carles Puigdemont, 1 Ekim’de düzenlenmesi planlanan referandumdan bağımsızlık yönünde karar çıkarsa İspanya ve Avrupa Birliği ile görüşmelerde bulunacakları bir ‘geçiş dönemi’ başlatacaklarını duyurdu.