Gazete Vatan Logo

Katalan lider Mas suçlamaları reddetti

3 yıl önce İspanya Anayasa Mahkemesi'nin yasağına rağmen Katalonya'da bağımsızlık referandumu düzenleyen eski başkan Artur Mas yargılanmasının ilk gününde suçlamaları reddetti. Mas 'Hedefimiz Katalonya halkının bağımsızlık hakkındaki görüşünü bilmekti" dedi.

Katalan lider Mas suçlamaları reddetti

İspanya'da Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen, özerk bölge Katalonya'da 9 Kasım 2014'te bağımsızlık yanlısı halk oylamasını organize ederek "görevini kötüye kullanmak ve Anayasa Mahkemesinin kararına itaatsizlikle" suçlanan yöneticilerin yargılanmasına başlandı.

Eski Katalonya Başkanı Artur Mas ile Katalonya hükümeti eski üyelerinden Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Sorumlusu Irene Rigau, Barselona'daki Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesinde (TSJC) başlayan davada sanık koltuğuna oturdu.

MAHKEME ÖNÜNDE 40 BİN KİŞİ TOPLANDI

Hakkında 10 yıl kamu görevinden men istenen Mas ve aynı cezadan 9'ar yıl talep edilen Ortega ve Rigau'ya destek vermek için bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen gösteride, 40 binden fazla kişi üç sanıkla birlikte Katalonya Başkanlık binasından (Palau de la Generalitat) mahkemeye yürüdü.

Kalabalık, yürüyüş sırasında ellerinde bağımsız Katalonya devletini sembol eden yıldızlı Katalan bayrağı taşıdı.

Grup 'Geri tek bir adım bile atmayın', 'Yalnız değilsiniz', 'Bağımsızlık', 'Oy kullanmak demokratiktir' ve 'Sandıklar yargılanamaz' sloganları attı.

Haberin Devamı

MAS VE DİĞER SANIKLAR SAVCININ SORULARINI YANITLAMAYI REDDETTİ

Savcının sorularını yanıtlamayı reddeden Mas ve diğer 2 yetkili sadece savunma avukatlarının sorularını cevapladı.

Şimdiye kadar olduğu gibi mahkemede de suçlamaları reddeden Artur Mas, 9 Kasım'daki halk oylamasının Katalan halkının demokratik bir talebini karşılaşmak için organize edildiğini söyledi.

'HEDEF KATALONYA HALKININ GÖRÜŞÜNÜ BİLMEKTİ'

"9 Kasım, açık, derin ve sıkı sıkıya demokratik kökleri olan, benim bir girişimimdir. Katalan hükümeti, benim talimatlarımı yerine getirmiştir" diyen Mas, "Amacımız hemen yasal bağlılığı olan bir halk oylaması veya katılımcı süreç değildi. Sadece vatandaşların seferber olduğu bir konuda halkın görüşünü bilmek istiyorduk. Hedef, Katalonya halkının görüşünü bilmekti. İspanya hükümetinin, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı itirazın nedenini anlayamıyoruz" görüşünü savundu.

MAHKEME RAJOY'UN TANIK OLARAK DİNLENMESİNİ KABUL ETMEDİ

Haberin Devamı

Eski Katalonya Başkanı, 9 Kasım'daki oylamanın "Kişisel bir kapris değil, demokratik olarak yapılmış bir seçimin vazgeçilemez sonucu olduğunu" dile getirdi.

İfadesi sırasında bağımsızlık yanlısı halk oylamasının 'siyasi bir süreç' olduğunu birçok kez vurgulayan Artur Mas, bu davada İspanya'nın muhafazakar Başbakanı Mariano Rajoy ve Adalet Bakanı Rafael Catala'nın da şahit olarak dinlenmesini istese de mahkeme bu talebi kabul etmedi.

İSPANYA'DA İLK KEZ BİR ÖZERK YÖNETİM BAŞKANI YARGILANIYOR

İspanya'nın demokrasi tarihinde ilk defa bir özerk yönetim başkanı yargılanırken, 5 gün sürecek davayı izlemek için 70 kadar medya kuruluşunun kayıt yaptırdığı bildirildi.

9 Kasım 2014'te yapılan bağımsızlık yanlısı halk oylamasına yüzde 37 oranında katılım olmuş, oy verenlerin yüzde 80.76'sı bağımsızlık için 'evet' demişti.

Hiçbir yasal yaptırımı olmayan ve Katalonya özerk yönetimine göre 'katılımcı süreç' olarak adlandırılan iki sorulu halk oylamasında "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musun?" yanıt "evet" ise "Bu devletin bağımsız mı olmasını istiyorsun?" soruları yöneltilmişti.

Haberin Devamı

Katalan savcıları söz konusu halk oylamasından dolayı Artur Mas ve iki eski Katalan hükümeti üyesi hakkında, herhangi bir suç işlenmediği görüşüne vardı. Buna karşın İspanya devleti Başsavcısı Eduardo Torres Dulce, suçlamaların bir kez daha yargıya taşınmasını sağlamıştı.

Öte yandan Katalonya özerk yönetim hükümeti, en geç eylül ayına kadar, bu kez sonucu bağlayıcı olacak bir referandum yapacağını belirtiyor.

İspanya hükümeti ise, hiçbir şekilde olası bir referanduma onay vermeyeceğini ve bunu müzakere konusu bile yapmayacağını vurguluyor.

Son anketlere göre referandum yapılırsa Katalanların yüzde 44.9'u bağımsızlığa evet diyecek, yüzde 45.1'i ise bağımsızlığa karşı çıkacak.