Gazete Vatan Logo

Kastamonu dolar aldı Trabzon kredi batırdı

Haziran ile Eylül arasındaki 3 aylık dönemde kredi batıkları 44.7 milyar liraya tırmanırken artışta Trabzon öne çıktı.

Kastamonu dolar aldı Trabzon kredi batırdı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun illerin finansal durumunu gösteren verilerine göre, Haziran ile Eylül arasındaki 3 aylık dönemde Türkiye çapında kredi batıkları hızla artarak 41.5 milyardan 44.7 milyar liraya tırmandı. 3 ayda yaşanan yüzde 7.7’lik artış her ay ortalama 1 milyar liralık kredinin battığını ortaya koydu. Bazı illerde kredi batığı anormal düzeylere ulaştı. Trabzon, 3 ay içinde 61 milyon lira batınca Türkiye’de kredi batığı en fazla artan şehir oldu. Ödenemeyen kredinin 48 milyon lirasının özel bankalar kaynaklı olduğu belirlendi. Böylece şehirde batık kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 2.7’den yüzde 3.3’e tırmandı.

Ülke çapında mevduat yüzde 8.7’lik tırmanışla 1 trilyon 269 milyar lira olurken en yüksek artış yüzde 11.8 ile Kastamonu’da gerçekleşti. Bu ildeki yükseliş, döviz mevduatının artışından kaynaklandı. Kayseri’de DTH yüzde 21’lik sıçrama ile 962 milyon liraya ulaştı. Ancak bu artışta dolar kurunun 3 ay içinde yüzde 12 yükselmesinin büyük etkisi oldu.

Haberin Devamı

Kredide ise Haziran’dan sonra Türkiye genelinde yüzde 6.1’lik yükseliş oldu, toplam kredi tutarı 1 trilyon 526 milyar liraya çıktı. Kredi artışında ilk 2 sırayı muhafazakârlığı ile bilinen Erzurum ve Konya illeri aldı.