Gazete Vatan Logo

Kaskoya kur zammı

Dövizdeki kur artışı, tavan fiyat uygulamasından dolayı sigorta sektörünü harekete geçirdi. Yedek parça maliyetlerinin % 18 artmasından sonra, kaskoda da kademeli bir zam planlanıyor.

Kaskoya kur zammı

Dolar ve euroda yaşanan yükseliş kasko fiyatlarını olumsuz etkileyecek. Sigorta sektörü kurdaki artış ile birlikte maliyet kalemlerindeki artışı fiyatlara yansıtmaya hazırlanıyor. Özellikle kasko tarafında maliyetlerin yüzde 45’inin yedek parçadan oluştuğunu söyleyen Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan Coqui, “Sektör olarak kurdan kaynaklı maliyetlerde çok yüksek bir artış ile karşı karşıyayız. Sadece yedek parçada yüzde 18’lik bir enflasyon oluşmuş durumda. Bu da kârlılığımızı önemli ölçüde etkiliyor. Bir zam kaçınılmaz. Yıl içinde kademeli olarak fiyatlar artacak” dedi.

Zarar bilançoya yansıdı

Sektörde büyük paya sahip olan trafik sigortalarına getirilen mevzuat ve düzenlemelerin etkisiyle kârlılık ve büyüme sorunları yaşadıklarını belirten Coqui, “Tavan fiyat uygulamasından kaynaklanan zararlar bilançolara yansımaya başladı. Bu negatif etkinin 2018’de de devam edeceği kesin gibi. Buradaki sorunun çözümünü serbest tarifede görüyoruz. Yeniden serbest fiyat politikasına geçebilirsek oluşan piyasa koşullarında şimdikinden daha düşük fiyatlar oluşabilir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

807 milyon lira kâr

Global ekonomiyi derinden etkileyen gelişmelerin yaşandığı bir yılı geride bıraktıklarını aktaran Somersan Coqui, şöyle devam etti: “2017 doğal afetler açısından sıkıntılıydı. 22.8 milyar TL aktif büyüklüğü, 9.2 milyar TL prim ve katkı payı üretimi ile 807 milyon TL net kârla sektördeki finansal gücümüzü koruduk. Dengeli portföyüyle tüm branşlarda aktif olan Allianz Türkiye, hayat dışı branşta 5.1 milyar TL prim üretimi ve yüzde 12.9’luk pazar payıyla sektör liderliğini sürdürdü. Trafik branşı özelinde 1.5 milyar TL prim üretimi ve yüzde 11.8 pazar payıyla, sağlık branşı özelinde 1.8 milyar TL prim üretimi ve yüzde 35’lik pazar payıyla yılı sektör lideri olarak tamamladı. Kasko branşında 746 milyon TL prim üretimiyle yüzde 10.8 pazar payının sahibi olarak, oto dışı branşlarda 1.1 milyar TL ile yüzde 7.4 pazar payına ulaştı.”
5 milyar lira yatırım
AllIaNz Türkiye olarak 2008’den beri Türkiye’ye 5 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Aylin Somersan Coqui, son olarak 27 milyon euro yatırım yaptıkları İzmir’deki Allianz Kampüs’ü hizmete soktuklarını açıkladı. Gaziemir’de 17 dönümlük arsa üzerine inşa edilen tesiste 1.100 personelin istihdam edileceğini dile getiren Coqui, ”Bu proje için işe aldığımız 412 arkadaşımızın yüzde 81’i İzmirli. Bu yılın sonuna kadar Allianz Kampüs’te 770 çalışanımızın olacağını öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı