Gazete Vatan Logo

Kasırgayı kim estirdi?

Kasırga için günlerce ‘Her yeri yıkacak’, ‘felaket’ uyarıları yapıldı ama...

Ama beklenen olmayınca siyasiler ve basın ‘olayı abartmakla’ suçlandı.

Irene Kasırgası, ABD’de son yılların en büyük tahliye operasyonuna yol açtı. 2.5 milyon insan evlerinden uzaklaştı, ülkede hayat durdu. Kasırganın 185 km hızla vurması bekleniyordu. Ancak en fazla 130 km hıza ulaştı. New York’ta ise 93 km ile fırtına seviyesine indi. Kentte sadece teknesini korumaya çalışan bir balıkçı öldü. Uçak seferleri dün kısmen başladı, borsa da faaliyetini sürdürdü. 46 milyar dolar olarak tahmin edilen zarar 7 milyar dolarda kaldı.

Bu durum ABD’lileri sevindirse de bu defa “Niye bu kadar panik yaşandı” sorusu gündeme geldi. En büyük tepkiyi CNN çekti. Kanalın editörü Anderson Cooper’in “kasırganın ortasında bir muhabir gibi program yaptığı ve muhabirlerini sakin bölgelerden uzak tuttuğu” öne sürüldü. Ayrıca Başkan Barack Obama’nın da Irene için oluşturulan kriz masasına bizzat başkanlık etmesi ‘abartılı bir hareket’ olarak yorumlandı.

Evlerinden geriye bu kaldı!

ABD’nin doğu sahil şeridini vuran Irene kasırgasında 7 eyalette 20 kişi hayatını kaybetti. Kasırga en büyük yıkımı saatte 130 kilometre hızla vurduğu Kuzey Carolina sahillerinde yaptı. Nags Head kentinde Stinson ailesinin 1093 yılında inşa edilen üç katlı ahşap evinden geriye bir tek merdivenler kaldı. Kasırga sonrası evlerine gelen Billy ve Sandra Stinson, manzara karşısında gözyaşlarına boğuldu. 1963’ten beri bu evde oturan aile evlerinden geriye kalan merdivene oturarak birbirlerini teselli etti.

“Daha bitmedi”

Irene kasırgası üzerinden 2012 seçimlerine yatırım yapmakla eleştirilen ABD Başkanı Barack Obama, dün hızı saatte tropik fırtınaya dönüşen Irene’nin hâlâ tehlike unsuru olduğunu savundu. Obama, “Kasırga hızını azaltmasına rağmen ciddi bir tehlike oluşturmaya devam ediyor. Binlerce Amerikalı ciddi sel ve elektrik kesintileri riski altında” dedi. Obama, toparlanma çalışmalarının da haftalar veya daha uzun zaman alabileceğini dile getirdi. Kentte hayatı boş yere durdurmakla eleştirilen New York Belediye başkanı Michael Bloomberg ise “Irene New York’a en düşük zararı verdi. Bu da aldığımız önlemlerin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor” diye yanıtladı.

Haberin Devamı