Gazete Vatan Logo

Kasırga 1 milyon kişiyi evsiz bıraktı

Myanmar’ı yerle bir eden Nargis Kasırgası’nda ölü sayısının 100 bini bulabileceği söyleniyor

Ölenlerin yüzde 40’ı çocuk. Milyonlarca kişi içme suyu ve yiyecek bulamıyor, salgın hastalıklar baş gösterdi.

GÜNEY Asya ülkesi Myanmar’ı (Burma) vuran Nargis Kasırgası’nın üzerinden beş gün geçmesine rağmen hâlâ felaketin boyutları ölçülemiyor. Askeri cunta önceki gün ölü sayısını 23 bin, kayıp sayısını da 42 bin olarak açıkladı ancak bölgedeki yardım ekipleri faturanın çok daha ağır olduğunu, ölü sayısının 100 bini geçebileceğini belirtiyor. BM yetkilileri ise, 1 milyon kişinin evsiz kaldığını söylüyor. Kasırganın neden olduğu 3.5 metrelik dev dalgaların yuttuğu verimli İrravardi Deltası ile bu deltada yer alan Bogalay ve Yangon kentlerinde suların çekilmeye başlamasıyla korkunç tablo gözler önüne çıktı. Sel sularında boğularak ölen insan ve hayvan cesetleri kilometrelerce alana yayılmış halde. Save The Children adlı yardım kuruluşu ölenlerin yüzde 40’ının çocuk olduğunu belirtti.

Yardımlara kısıtlı izin

Bölgedeki en büyük sorun içme suyu ve yiyecek. Dün açılan bir gıda merkezi yağmalanırken, su kıtlığından dolayı bazıları tehlikeli de olsa ağaçlara tırmanıp hindistan cevizi sütüyle ihtiyacını gidermeye çalışıyor. 46 yıldır iktidarda olan askeri yönetim dün BM, Hindistan, Tayland ve Çin’den gelen uçakların Yangon’a inişine izin verdi. Ancak diğer ülkeler hala izin bekliyor.

Kızılay da izin bekliyor

Kızılay Basın Bürosu yetkilileri ise, Endonezya’da bulunan Türk Kızılay ekiplerinin Myanmar’daki cunta yönetiminden ülkeye giriş için izin beklediklerini söyledi. İsmini açıklamayan Türk yetkililer “Endonezya’da 2 yıldır bulunan uzman bir ekibimiz var. Bu ekip 10 dakika içinde geçici barınaklar ve çadırlar kurabilir. Yanlarında kuru erzak, yiyecek ve içecekler de var. Ancak henüz yönetimden ülkeye giriş izni çıkmadı. Talep olmadan herhangi bir ülkeye yardım için giremeyiz. Bu tür durumlarda Genelkurmay Başkanlığı da Kızılay’a C-130 tipi kargo uçakları tahsis edebiliyor. Eğer izin çıkarsa Türkiye’den yiyecek, giyecek, içecek içeren yardım paketini de Myanmar’a götürmeyi planlıyoruz.”

Pirinç kıtlığı

Kasırganın vurduğu İrravardi deltası zengin çeltik tarlalarıyla biliniyor. Ancak fırtına nedeniyle ülkede bu yılki hasadın yüzde 65’i şimdiden yok oldu. Bu durum, hem içeride büyük bir kıtlığa hem de dışarıda fiyatların artmasına yol açacak. Şimdiden dünya pirinç fiyatları yüzde 2 arttı. Myanmar her yıl 600 bin ton pirinç ihracatı yapıyordu. Yetkililer felaketin ardından yaşanacak kıtlığın uzun süreceği görüşünde.

CESET TARLALARI

Saatteki hızı 190 kilometre olan kasırga açık arazide 6 metrelik sel sularına yol açtı. Bu sular bölgedeki bambu ağaçlarının boyundan bile yüksekti. Köylerin yüzde 80’i yok oldu. Kırsal bölge halkı, hayvanlarıyla birlikte sulara kapıldı.

İstanbul kadar alan sular altında

Kasırgadan en çok zararı gören İrravardi Deltası’nda 5 bin kilometrekarelik yani yaklaşık İstanbul kadar bir alan hala sular altında... Bogalay kenti de haritadan silindi. Evlerin yüzde 95’i yıkıldı. 190 bin nüfuslu kentte en az 10 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. NASA tarafından kasırgadana öncesi ve sonrası çekilen uydu fotoğrafları da Bogalay kentindeki yıkımı gözler önüne serdi. Komşu ülke Hindistan Myanmar’ı kasırgadan 48 saat önce uyardıklarını belirtti. BM yetkilileri ise Myanmarlı yöneticilerin halka kasırga uyarısı yaptıklarını ancak asıl zararı dev dalgaların verdiğini söyledi.

Haberin Devamı