Gazete Vatan Logo

Kasıma durgun girildi!

3G ile pazar payını artıran ‘akıllı cep’leri TRT çarptı!

3G’nin etkisiyle sektörde payını artıran ve Ocak-Eylül döneminde 250 bin adetlik satışa ulaşan akıllı cep telefonları, Kasım ayına durgunlukla girdi. Euronun 2.20 TL’ye yükselmesi ve özellikle TRT bandrolüyle ilgili düzenlemenin cihaz fiyatlarına 60 lirayı bulan artış olarak yansıması durgunluğu getirdi

Türkiye’de 3G ile birlikte cep telefonu pazarında taşlar ciddi anlamda yerinden oynadı. Temmuz’dan bu yana sektörde payını artıran ve Ocak-Eylül döneminde 250 bin adetlik satışa ulaşan akıllı cep telefonları (smart phone) Kasım ayına durgunlukla girdi.

Euronun 2.20 TL’ye yükselmesi ve özellikle TRT bandrolüyle ilgili düzenlemenin cihaz fiyatlarına 60 lirayı bulan artış olarak yansıması, bu durgunluğu tetikleyen en önemli unsurlar oldu. Nasıl mı? İşte bu sorunun cevabı:

Cep telefonlarında bandrol yüzde 16’dan yüzde 8’e indirilmeden önce, cep telefonlarında radyo değeri olarak 23 TL uygulanıyordu. Bunun da yüzde 16’sı yani 3.68 TL’sine denk geliyordu. Ancak indirimden sonra telefonların toplam bedeli üzerinden bandrol uygulaması geldi. Dolayısıyla 100 euroluk bir telefonda 2 euro olan bandrol ücreti 8 euroya çıktı. 200 euroluk cihazda bu rakam 16 euroya yükseldi.

Bu rakama KDV, distribütör, perakende payı gibi kalemler de eklendiğinde telefon fiyatlarında ciddi bir artış yaşanmaya başladı.

Sektörde daralma var

Kasım ayının daha çok kışlık alışveriş, ısınma gibi harcama kalemlerinin öne çıktığı bir ay olması da bu durumun üzerine tuz biber ekti ve akıllı cep telefonları olumsuz etkilendi.

Bu arada GfK verilerine göre, geçtiğimiz 9 ayda Türkiye’de pazarın yüzde 96’sını oluşturan normal cep telefonu pazarı yani akıllı telefonların dahil olmadığı pazar adet bazında yüzde 8, değer bazında yüzde 24 daraldı.

Söz konusu dönemde 7.6 milyon adet cep telefonu satıldı. Eylül ayı satışı ise 860 bin adet olarak gerçekleşti.

3G’den sonra nitelikli yani akıllı telefon satışlarında artış hızlandı. 100-200 euro grubundaki ürünler de pazar payını artırdı.

Geçen yıl pazarda bu ürünlerin payı yüzde 33 iken 3G’nin de etkisiyle yüzde 38.5’e çıktı. Ekonomik cihazların yani 100 euronun altındaki telefonların satışında ise azalma var.

‘Ekonomik’ler geriledi

Mart ayında yüzde 62 olan bu cihazların payı Eylül ayında yüzde 46’ya geriledi. Sektörde ortalama fiyatta da artış oldu ve 104 eurodan 138 euroya yükseldi.

PEN kuşağı siyaha geri dönüyor

1959 yılının en çok satan fotoğraf makinesinin simgeleşmiş mirasını onurlandıran Olympus E-P2, aksesuar portu, yeni elektronik vizör gibi parçaların takılabilmesi gibi daha fazla fotoğrafçılık imkanları sağlıyor. Kullanım ve efektleri canlı görmek için Live Control grafik kullanıcı arayüzü, i-Auto ile sık karşılaşılan sahneleri otomatik algılama, e-Portrait ile net cilt görüntüsü, yüz algılama ve gölge ayarlama teknolojisi olan 12.3 megapiksellik E-P2, Ocak 2010’da piyasada.

Yeni Sony Vaio’lar bu ay geliyor

SONY X, W, CW ve FW Vaio serilerini dünya ile aynı anda Türkiye’de de satışa çıkarıyor. Dünyanın en hafif ve en ince dizüstü bilgisayarı X dahil 4 yeni Vaio serisi önümüzdeki hafta satışta olacak. Yeni serilerden Vaio CW’de 15 saniye içinde bilgisayarı açmaya yarayan bir “WEB” açma tuşu, ekranın kullanılmadığı durumlarda anında kapanmayı sağlayan “Display off” tuşu da bulunuyor.

Yeni Nirvana’ya yeni reklam yüzü

CASPER, yeni düzüstü bilgisayarı Casper Nirvana’yı piyasaya sundu. Turbo-Boost Teknolojili Yeni Intel Core i7 işlemciye sahip Casper Nirvana notebook reklamına ise Türkiye Milli Basketbol Takımı ve NBA takımı Milwaukee Bucks’ın oyuncusu Ersan İlyasova, hızı gücü ve performansıyla ilham verdi.

Bu telefonu bugün 400 TL ucuza alabilirsiniz

DARTY’NİN bugün sona erecek kampanyasında 3G, 8 megapiksel fotoğraf makinesi, ücretsiz sesli navigasyon gibi özelliklere sahip Samsung M8800 Pixon cep telefonunun fiyatında büyük bir indirim var. Telefon 999 TL yerine 599 TL’den satılıyor.

Kendi klavyeni yarat!

LOGITECH Gaming Keyboard G110, oyun ayarlarınızı kişiselleştirmeniz, daha etkin iletişim kurmanız ve karmaşık komutları kolayca uygulamanız için tasarlandı. G110’un arkadan ışıklandırma özelliği karanlıkta bile doğru tuşları yerleştirmenizi sağlıyor. Entegre USB ses, takım arkadaşlarınızla strateji oluşturmanızı ya da rakiplerinizle konuşmanızı kolaylaştırıyor.

50 litreden küçük ambalajlı biraya bandrol zorunluluğu

MALİYE Bakanlığı, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren 50 litre ve 50 litreden küçük ambalajlı biraların (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç) üretim ve ithalatında bandrol uygulaması zorunluluğu getirdi. Maliye Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğine göre, 5.000 cl ve 5.000 cl’den küçük ambalajlı bira üretim ve ithalatında “fermente alkollü içki bandrolü” uygulamasına geçiliyor.

Tebliğe göre, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren bandrol uygulaması başlatılacak. 1 Ocak 2010’dan önce bandrolsüz olarak üretilmiş veya ithal edilmiş olan 5.000 cl ve 5.000 cl’den küçük ambalajlı biraların (şişe ve kutu ambalajlı bira hariç), üreticileri ve ithalatçıları tarafından bu tarihten (1 Ocak 2010) itibaren teslimi, toptan ve perakende satıcıları ve açık alkollü içki satışı yapanlar tarafından da 16 Şubat 2010 tarihinden itibaren satışı yapılamayacak. Öte yandan 1 Ocak 2010’dan itibaren yıllandırma işlemi için bekletilecek şişelenmiş şaraplarda, bekletilme süresince bandrol kullanılmayacak.

‘Çatıdaki antenleri bile bizim kaldırmamızı bekliyorlar’

2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde 110 projeyi tamamladıklarını, 300 civarında da proje planlandığını ifade etti. 2010 beklentilerinin çok abartıldığını dile getiren Avdagiç, şöyle konuştu: “Bu projenin büyüklüğünü doğru kurgulamamız lazım. İstanbul’da ilçe başkanlarından biri ’Bu çatıdaki antenleri ne zaman kaldıracaksınız?’ diye sordu. Çöp konteynırları düzenlenmesi bile bizden istendi. Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinin doğru konumlandırılması lazım. 2009 bütçemiz 200 milyon lira. Bu 200 milyonun da çok sınırlı bir kısmını nakden tahsil ettik. 2010 bütçemiz ise 300 milyon lira.” 20 milyon lira civarında sponsorluk aldıklarını, İstanbul için kamu kaynağının kullanıldığını ifade eden Avdagiç, “Bütçemizde belediyeden talep edilen 10 milyon lira var. Ama zannediyorum belediyenin gelirlerindeki düşüşe bağlı olarak 2009’da bunu alamayız. Ticaret ve sanayi odaları da 1’er milyon lira verecekti” dedi.

Türkiye’de traktör satışları yüzde 60 düştü

TÜRKİYE’DE traktör satışlarının, geçen yıla göre yüzde 60 düşerek, yıl sonunda 12 bin civarında olmasının beklendiği bildirildi. İtalyan Same-Deutz-Fahr Grubu’nun Türkiye distribütörü olan Şahsuvaroğlu A.Ş’nin 5 milyon euroluk yatırımla Bandırma’da kurduğu fabrikanın müdürü Hamdi Erdoğan, tarım sektörünün küresel krizden büyük ölçüde etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bu yıl ülkemizde traktör satışları, geçen yıla göre yüzde 60 düştü. Bu, dramatik bir düşüştür. Bu rakam, yıl başında geçen yıla göre yüzde 80’ler seviyesindeydi ama zaman geçtikçe satışlar kendini biraz toparladı. Yıl sonunda toplam traktör satışının, 12 bin civarında olmasını öngörüyoruz.”

Haberin Devamı