Gazete Vatan Logo

Kasıktan beyin ameliyatı hasta konforunu artırıyor

Memorial Şişli Hastanesi Girişimsel Nöroradyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serdar Geyik beyindeki damar yumağı olarak bilinen AVM’nin (Arteriovenöz Malformasyon) tedavi yöntemlerini anlattı...

Kasıktan beyin ameliyatı hasta konforunu artırıyor

Beyinde bulunması gereken kılcal damarların yerine, anormal damar kanallarının oluşmasıyla meydana gelen damar yumağı denilen AVM yani Arteriovenöz Malformasyon hastalığı normal dokunun beslenmesini bozar.

Tekrarlayan ve tedavilere cevap vermeyen baş ağrıları en bilenen belirtisidir. AVM ile birlikte AVF denilen atardamar ve toplardamar arası kaçaklarda baş ağrılarının yanında kulaktan su şırıltısı sesi, üfürüm, vızıldama, uğultu ve çınlama gibi sesler duyulabilir. Bu durum kanın AVM içinde çok hızlı dolaşması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Beyin kanamasına neden olabilir

Doğumsal bir rahatsızlık olan ve sebebi bilinmeyen AVM,erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir.

Hastalık hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmekle birlikte AVM hastalarında sara tarzı nöbetler, ilerleyici felç, konuşma ve görme bozukluğu, zamanla artan güçsüzlük, küçük çocuklarda zeka geriliği ve ileri yaşlarda erken bunama gibi sorunlar görülebilmektedir. Tedavi edilmezse ilerleyen aşamalarda beyin kanamasına ve daha ciddi tablolara neden olabilmektedir. AVM, bilgisayarlı tomografi (BT), bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) ve MR anjiyografi (MRA) gibi görüntüleme yöntemleriyle teşhis edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Doku dostu tedavi

AVM’lerin tedavisinde son yıllarda kapalı ameliyat olarak bilinen endovaskülerembolizasyon ön plana çıkıyor. Özellikle cerrahi yöntemle ulaşılması zor olan bölgelerde bulunan AVM’lerde kasıktan ince bir kateter yardımıyla AVM alanına ulaşılıyor. Girişimsel nöroradyoloji yöntemleriyle AVM’yi besleyen damar özel maddelerle tıkanarak ilerde oluşabilecek sorunlar ortadan kaldırılıyor. Operasyon sırasında bir kesi olmadığı için doku dostu olması başlıca avantajıdır. Bununla birlikte; enfeksiyon riski yok denilecek kadar düşük!