Gazete Vatan Logo

Kaşıkçı operasyonunu krala bağlı tim yaptı!

Riyad’dan 15 kişilik özel bir ekip ayrı gruplar halinde 1 ve 2 Ekim’de İstanbul’a geldi. Ekip yaklaşık 20 saat İstanbul’da kaldı. 13 kişi iki özel uçak ile diğer 2 kişi ise tarifeli uçakla Suudi Arabistan’a döndü. Reuters’a konuşan iki Türk yetkili, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice’ye bıraktığı cep telefonuna bağlı bir Apple Watch saat taşıdığını, akıbeti konusunda bu saatten gelen verilerin önemli ipuçları verebileceğini açıkladı.

Kaşıkçı operasyonunu krala bağlı tim yaptı!

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim’de Suudi Arabistan İstanbul Konsolosluğu’na giriş yaptıktan sonra kaybolmasıyla ilgili başlatılan soruşturmada yeni bilgilere ulaşıldı. Soruşturmada elde edilen görüntülerin incelenmesiyle netleşen bilgilere göre, Kaçıkçı için Riyad’dan 15 kişilik özel bir ekip İstanbul’a geldi. 15 kişilik ekip, biri özel uçak diğer ikisi tarifeli uçak olmak üzere üç uçakla 1 ve 2 Ekim tarihlerinde İstanbul’a giriş yaptı. Yaklaşık 20 saat İstanbul’da kalan ekipten 13 kişi iki özel uçak ile İstanbul’dan ayrıldı. Geriye kalan iki kişi ise bir tarifeli uçak ile Riyad’a döndü.

15 kişilik özel ekipteki isimler incelendiğinde ise ortaya ilginç bilgiler çıktı.

Direkt saraya bağlı

Thaar Ghaleb T. Alharbi (1979 doğumlu): Savunma Bakanlığı’nda Teğmen. Rütbesi düşük olmasına karşın kafiledeki en etkin isimlerinden biri. Çünkü 2 yıl önce DEAŞ’ın Cidde’deki Kraliyet Sarayı’na düzenlediği saldırı sırasında ön plana çıktı. ‘Kahraman’ ilan edildi ve Veliaht Prens Salman tarafından ödüllendirildi. Ardından da Cidde’den Riyad’a getirilerek Salman’ın çekirdek kadrosunda görev almaya başladı. Güvenlik uzmanları, İstanbul’a gelen ekibin Alharbi üzerinden Salman veya saray ile iletişim sağlandığını düşünüyor. Hatta operasyonun doğrudan Salman’ın emriyle yapıldığına dair en büyük kanıt olarak Alharbi gösteriliyor.
Alharbi 2 Ekim’de Atatürk Havalimanı’na özel jet ile geldi ve saat 03.41’de pasaport giriş kaydı alındı. Ardından Mövenpick Otel’e geçti. Sabah saatlerinden otelden ayrılarak konsolosluğa gitti. Gece 17.44’da ise HZ-SK01 kuyruk numaralı jet ile İstanbul’dan ayrıldı.
Önce komutan gelmiş
Mansur Othman M. Abahüseyin (1972 doğumlu): Operasyonun TİM komutanı. Yarbay olan Abahüseyin’in uzmanlık alanı yurt dışı operasyonlar. Olaydan bir gün önce yani tarifeli uçakla geldi, saat 16.13’te pasaport giriş kaydı var. Wyndham Grand Otel’de konakladı. 2 Ekim sabahı konsolosluğa gitti akşam 21.45’te HZ-SK02 kuyruk numaralı özel uçak ile İstanbul’dan ayrıldı.
Adli Tıp Başkanı da ekipte!
Salah Muhammed A Tubaigy (1971 doğumlu): Rütbesi Albay ve Suudi Arabistan Askeri Adli Tıp Kurumu’nun başkanı. Aynı zamanda alanıyla ilgili dersler veriyor. İstanbul’a ortaya çıkan kanıtları yok etmesi için getirildiği tahmin ediliyor. Olay günü ise 03.38’de özel jet ile İstanbul’a geldi ve ardından Mövenpick Otel’e yerleşti. Olay günü ise 20.29 pasaport işlemini yaptı ardından özel uçak ile Türkiye’den ayrıldı.
Pilot ve iki subay
Naif Hassan S. Alarifi (1986 doğumlu): Suudi Arabistan Ordusu’nda görevli ve ‘Özel Kuvvetler’ personeli olduğu bilgisine ulaşıldı. 1 Ekim’de tarifeli uçak ile 16.12’de İstanbul’a geldi. Wyndham Grand Otel’e yerleşti. Geceyi geçirdikten sonra 21.45’te pasaport işlemini yaparak özel jet ile Türkiye’den ayrıldı.
Waleed Abdullah M. Alsehri (1980 doğumlu): Savunma Bakanlığı’nda Binbaşı rütbesiyle görev alıyor. 2 Ekim tarihinde 03.41’de özel uçak ile İstanbul’a geldi ve pasaport kayıdını yaptırdı. Mövenpick Otel’de kaldı ve aynı gün 17.44’te çıkış kaydını yaptırarak özel uçak ile İstanbul’dan ayrıldı.
Meshal Saad M Albostani (1987 doğumlu): Hava kuvvetlerinde pilot ve Türkiye’ye gelen HZ-SK2 kuyruk numaralı özel uçağı kullandığı tahmin ediliyor.
‘Kaşıkçı sağ ve sorgulanıyor’
İngiliz Daily Mail gazetesi dün kraliyet ailesine yakın bir kaynaktan aldığı bilgileri yayınladı. Haberde Kaşıkçı’nın konsolosluktan siyah bir Mercedes minibüs ile Türkiye’ye aynı gün özel uçakla gelen 4 Suudi yetkilinin eşliğinde Atatürk Havalimanı’na götürüldüğünü ve buradan da sorgulanmak üzere ülkesine getirildiğini yazdı. Gazeteye konuşan Suudi kaynağa göre Kaşıkçı, kuyruk numarası HZ-SK2 olan özel uçak ile ülkeden kaçırıldı. Uçak İstanbul’dan önce Dubai’ye gitti.
Trump’tan yardım istedi
Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Amerikan Washington Post gazetesine bir makale yazarak ABD Başkanı Trump’tan yardım istedi
Hatice Cengiz, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğuna giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan nişanlısı Cemal Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili Washington Post gazetesine bir makale yazdı. Kaşıkçı ile evlenmek üzere olduklarını ve son evrak işlemleri için konsolosluğa gittiklerini belirten Cengiz, daha sonra nişanlısından haber alamadığını ifade etti. Cengiz yazısında, “Cemal, bir diplomatik misyonda insanlara zarar vermenin, onları gözaltına almanın hukuku ihlal olacağını söyledi ve Türkiye tarihinde bugüne kadar böyle bir şeyin hiç yaşanmadığını belirtti. Bu yüzden konsolosluğa şüphe etmeden girdi” ifadelerini kullandı. Cengiz, dışarıda üç saat bekledikten sonra korku ve endişe duymaya başladığını vurguladı.
Kamera kaydı yayınlansın
Konsolosluk binasındaki görevlilere nişanlısını sorduğunu aktaran Cengiz, “Aldığım cevap beni daha da endişelendirdi çünkü Cemal’in binadan zaten ayrıldığını söylediler. Şu bir gerçek ki Cemal o binaya girdi ve çıktığına dair hiçbir delil yok” değerlendirmesinde bulundu. Cengiz, şöyle devam etti:
Türk yetkililerin durumu yakından takip ederken yaptıkları çalışmalara tanıklık ettim. Türk hükümet yetkililerinin (bu konuyu çözme anlamında) yeteneklerinden eminim. Şu anda da Başkan Trump ve eşi Melania Trump’tan, Cemal’in ortadan kaybolması konusunu aydınlatmaya yardımcı olmalarını rica ediyorum.
Cengiz ayrıca Kral Selman ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı konsolosluktaki kamera kayıtlarını yayımlamaya çağırdı.
CIA dinleme yaptı Suudiler kaçıracaktı
TÜRK ve ABD’li yetkililer Amerikan basınına konuştu. Washington Post’a bilgi veren ABD’li bir yetkili, ABD istihbaratının Suudi yetkililerin görüşmelerini takibe aldığını ve Kaşıkçı’nın kaçırılması yönünde planların dinlendiğini ifade etti. Haberde ismi gizli tutulan yetkilinin, “Suudiler Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a götürmeyi amaçlıyordu” dediği belirtildi.
New York Times gazetesine konuşan bir Türk yetkili ise 2 Ekim tarihinden bu yana kayıp olan Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü, cesedinin kemik testeresi kullanılarak ayrıldığını öne sürdü.
Pulp Fiction gibi
İsmi gizli tutulan Türk yetkili, Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün uçakla İstanbul’a indiği tespit edilen Suudi Arabistan vatandaşı 15 kişinin bu operasyon için yanlarında gerekli teçhizatı getirdiğini de iddia etti. Olayı, Quentin Tarantino’nun yönettiği “Ucuz Roman (Pulp Fiction) filmi gibi” sözleriyle nitelendiren aynı yetkilinin, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra iki saat içerisinde öldürüldüğü iddiası da dile getirdiği noktalardan biri.
İsterlerse FBI gelecek!
ABD Başkan Yardımcı Mike Pence, “Suudi Arabistan yardım isterse Türkiye’ye FBI heyeti gönderebiliriz. Amerika Birleşik Devletleri’nin her şekilde yardıma hazır olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
‘Bu çok kötü bir durum’
ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistanlı gazeteci yazar Cemal Kaşıkçı konusunu üst düzey bir Suudi lideriyle görüştüğünü belirterek, “Bu çok kötü bir durum” dedi.
Türkiye ile işbirliği içindeyiz
Beyaz Saray’da Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştüğünü açıklayan Başkan Trump şunları söyledi: “Bu kötü bir olay. Konsolosluğa girdiği görüntüsü var, çıktığı yok. Üst düzey Suudi yetkililerle görüştüm, bu son derece kötü bir durum. Suudi Hükümeti’nden sorularımıza yanıt bekliyoruz. Gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolması, derinlemesine araştırılmalı. Bu konuda Türkiye ile yakın işbirliği içindeyiz, sonuna kadar gideceğiz. Kaşıkçı’nın nişanlısını (Hatice Çekmez) Beyaz Saray’da görmek isterim.”
Sırrı Cemal Kaşıkçı’nın Apple Watch’ı çözebilir
Reuters’a konuşan iki Türk yetkili, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice’ye bıraktığı cep telefonuna bağlı bir Apple Watch saat taşıdığını, akıbeti konusunda bu saatten gelen verilerin önemli ipuçları verebileceğini açıkladı.

Haberin Devamı