Gazete Vatan Logo

Kasap çabuk çark etti

Kıyma ve kuşbaşında tavan uygulamasını kasaplar 2 günde deldi. Karkas et 18 liraya inmeden 23 liraya kıyma satamayacaklarını belirten kasaplar, “4 lira zarar ederiz” dedi.

Kasap çabuk çark etti

Vatandaşın yoğun olarak kullandığı kıyma ve kuşbaşında getirilen tavan uygulamasına, kararın arkasında başkanlarının olmasına rağmen kasaplar uymuyor. Kasaplar Federasyonu sitesinde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşme sonrası 9 Şubat’ta açıklanan kıymanın 32, kuşbaşının 34 liradan satışına uyulmasının ‘Mesleğin geleceği açısından’ önemle tavsiye edildiği belirtilirken, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı’dan, “1 kilo kıymanın 36 lira maliyeti var. Karkas dana fiyatı 18’e düşsün, biz de 32’ye satalım” çıkışı geldi.

Bakan’a yanıt

Bakan Faruk Çelik’in tavan fiyata karşı, “Uygulamıyorum, uymam’ diyen kim?” sözlerine yanıt veren Yardımcı, “Böyle bir şeyin hesabının yapılıp, nasıl kurtaracağını bence söylenmeden ya da gerekli bilgi verilmeden sayın bakanım böyle bir açıklama yapmış. Biz bunun esnafla vatandaşı karşı karşıya geldiğini 2 gündür gördük. Vatandaş gidiyor, ‘Sayın bakanım açıklama yapmış 32 liraya kıyma alacağım’ diyor. Esnafın zarar ettiğini, maliyetin fazla olduğunu düşünmüyor” dedi. Bakan Çelik’in açıkladığı 23 lira karkas fiyattan maliyet hesabı yaptıklarını anlatan Osman Yardımcı, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Kiloda 4 lira zarar

“23 liradan aldığımızı kabul ettiğimizde de zaten KDV ile kemiği var. Karkas alıyoruz, kemiği saymıyorlar. Biz kemiği kıymanın içine katmıyoruz. Kemiksiz veriyoruz. Sadece 10 lira, kemik payıyla KDV ediyor. Bu da 33 liraya gelir. 1 lira para kazanmadan elektrik, su, işçi giderlerimiz, en kötü şartta 36 lira maliyeti var 1 kilo kıymanın. Biz 36 liraya mal ettiğimiz, kâr koymadığımız halde 32 liraya sattığımızda kiloda 4 lira zarar ederiz. Günde 50 kilo satsak günde 200 lira, ayda 6 bin lira zarar ederiz. Hiçbir esnaf buna dayanamaz. Bize verilen etlerin maliyeti düşürülsün, KDV kaldırılsın. 1 kilo ette yüzde 8 KDV 3 lira ediyor. Sigortalı işçilerimizin maliyeti, elektrik, suyu ödemiyor muyuz, ödüyoruz. 32 liraya satalım ama bu maliyeti nasıl düşüreceğiz, hiç mi ekmek yemeyeceğiz, bizim çoluğumuz çocuğumuz yok mu? 18 liraya dana keselim, o zaman 32 liraya satarız.”

Haberin Devamı