Gazete Vatan Logo

Kasalar gümrüğe bağlanıyor, duty free’de kaçak bitiyor

13 Nisan’a kadar tamamlanacak sisteme göre yolcular pasaport kontrolünden geçtiği anda kayda alınacak. Duty free’lerdeki kasalar bu sisteme bağlanacak. Mükerrer, limit üstünde ve haksız satış önlenecek

Türkiye’de toplam 650 milyon euro cirosu olan duty free mağazalarında otomasyon sistemine geçiliyor. 2007 başında uygulanacak olan sisteme göre duty free’lerdeki kasalar gümrük teşkilatının sistemine bağlanacak. Yolcu havaalanında pasaport kontrolünden geçip giriş yaptığı anda sisteme girecek. Mükerrer ve limit üstünde satış yapılmasını önlemek üzere getirilen sistemin dışına çıkan mağaza ve depoların faaliyeti durdurulacak, sistem üzerinde değişiklik yapanların ise açılış izinleri iptal edilecek.

Gümrüksüz Satış Mağazaları Yönetmeliği’nde değişiklik 30 Aralık’ta yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin değiştirilen 9. maddesine göre, mağazalarda esas itibariyle serbest dolaşıma girmemiş yabancı menşeli eşya satılacak. Artık yurtdışına gidecek olan yolcular için biniş kartı veya pasaport numarası, yurtdışından gelen yolcular için pasaport numarası, transit yolcular için karaya çıkış kartı numarası veya pasaport numarası verilerek bu mağazalardan alışveriş yapabilecekler.

Mağaza işleticilerinin kusurlarından ileri gelmeyen kayıp ve çalıntıların geçerli belgelerle gümrüğe tevsiki gerekecek ve ancak, kayıp ve eksikliğin mağaza işleticisi tarafından tespit edilerek beyan edilmesi hâlinde, eksikliğe ilişkin vergiler tahsil edilmek kaydıyla eksik ve kaybın kayıttan düşülmesine izin verilecek. Ayrıca ceza aranmayacak. Yönetmeliğe bir de geçici madde eklendi. Bu maddeye göre de, Gümrük Müdürlüğü’nün, teslimi vergi iade listesi ile uçak içi satış listesini daha önce ibraz edilen teslim ve iade listesiyle birleştirilmesi ve eşya iadesi varsa eşyanın gümrük memuru nezaretinde mağazaya iade edilmesine ilişkin tespitler bilgisayara geçirilecek. Bu sisteme 13 Nisan 2007 tarihinden itibaren geçilmesi zorunlu olacak.

Unifree Duty Free şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Çilingiroğlu, sistemin duty free mağazacılığı açısından bir devrim olacağını söyledi. Sistemin suistimale son vereceğini belirten Çilingiroğlu, “Çünkü yeni sistemde alışveriş yapan yolcuysa onay verilecek. Yolcu değilse fiş kesilemeyecek. Sistemle alışveriş de kaydediliyor. Bir yolcu limitini doldurduğu zaman başka bir mağazadan alışveriş yapamayacak. İstanbul’dan giriş yapan bir yolcu, Ankara’ya gittiğinde limitini doldurduysa alışveriş yapma imkanı olmayacak. Gümrük teşkilatı da ne satıldığını, ne kadar satıldığını anında görecek. Suistimal ortadan kalkacak” diye konuştu.

İHRACATÇI SAYILALIM
Duty free’lerin ihracatçı olarak kabul edilmesini istediklerini de anlatan Çilingiroğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde temsil edilmek istediklerini söyledi. Harem Secret ve Harem’s Delight markalarıyla bu yıl 16 milyon euroluk yerli ürün sattıklarını kaydeden Çilingiroğlu, şöyle konuştu: “Giden salonlarında baklava, lokum, çerez, baharat, çay ve rakı gibi geleneksel ürünlerimiz satılıyor. Bu ihracat değil mi? İhracatçı kabul edilirsek ürünleri daha uygun fiyata satabileceğiz. Türk malı ürünlerde ÖTV ve KDV maliyeti kalkacak. Bizim faaliyetimizin ihracat sayılması için yasal değişiklik yapılması gerekiyor.”

Satışların % 68’i yabancıya yapılınca AB pürüz çıkardı

* Türkiye’deki duty freelerin işlerini çok iyi yaptığını kaydeden Unifree Duty Free’nin Yönetim Kurulu Üyesi Naci Sipahioğlu satışların yüzde 68’inin yabancıya yapıldığını AB kanadında bu başarının engellenmeye çalışıldığını söyledi. Sipahioğlu, “Son dönemde güvenlik önlemleri adı altında farklı uygulamalar yapılıyor. Bu tamamen bir maske. Türkiye’deki mağazaların cirosu AB’de yapılmıyor. Avrupalılar Türkiye’den alışveriş yapanların mallarına güvenlik nedeniyle el koyuyorlar. 6 Kasım’dan beri bu uygulama var. Böylece kendi duty free’lerinden alışveriş yapılmasını sağlamak istiyorlar” dedi.

Haberin Devamı