Gazete Vatan Logo

Kas ağrısı olanlar mutlaka tüketsin!

Kaslarda yaygın ağrı, uyku bozukluğu, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri olan fibromiyalji hastalığında bunları mutlaka tüketin...

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğunlukla kadınlarda görülen, sırt, boyun, omuz ve kalçalarda kas ve eklem ağrıları şeklinde ortaya çıkan fibromiyalji hastalığında stresin etkisi bulunup bulunmadığını belirlemek için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Bu amaçla 30 sağlıklı, 30 fibromiyalji hastası olan toplam 60 kadın üzerinde bir araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Nazıroğlu, bu çerçevede sağlıklı ve hasta kadınlarda kan analizleri yaparak, stresin kas ağrıları üzerindeki etkisini incelediklerini ifade etti. Araştırmaları sonucu fibromiyalji hastalarının kan hücrelerinde stres faktörleri gözlemlediklerini dile getiren Nazıroğlu, ''Gözlemlerimizle stresin fibromiyalji hastalarında etkin rol oynadığını net bir ifadeyle söyleyebiliriz'' dedi.

Fibromiyaljili hastaların kanlarındaki stres etkilerini belirledikleri çalışmanın İngiltere'de ''Hücre Biyokimyası ve Görevleri'' adlı bir dergide yayımlandığını ifade eden Prof. Dr. Nazıroğlu, bu yayının ardından fibromiyalji hastalarında stres etkilerinin yok edilmesi için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

VİTAMİN VE EGZERSİZİN ETKİSİ ARAŞTIRILDI

Prof. Dr. Mustafa Nazıroğlu, fibromiyaljili hastalardaki stres kaynaknaklı ağrıları azaltmak üzere başlatılan ikinci araştırmada da 30 fibromiyaljili kadınla çalıştıklarını anlattı.

Nazıroğlu, bu çalışmada da 10 kadın hastaya 12 hafta boyunca, haftada 3 saat olmak üzere egzersiz yaptırdıklarını, ikinci gruba sadece E ve C vitaminleri verdiklerini, üçüncü gruptaki hastalara ise egzersiz programı uygularken bir yandan da E ve C vitamini takviyesi yaptıklarını ifade etti.

Yaklaşık üç yıl süren çalışma sonunda laboratuvar sonuçlarını analiz ettiklerini belirten Nazıroğlu, hem egzersiz yapan, hem de E ve C vitamini alan grupta kas ağrılarında ciddi iyileşme tespit ettiklerini kaydetti.

Analiz sonucunda stresin neden olduğu ağrılara en etkili yöntemin egzersizle birlikte vitamin desteği olduğunu belirlediklerini anlatan Nazıroğlu, ''Yani bu program sayesinde stresin yarattığı ağrıları önlemek mümkün'' diye konuştu.

MARUL, MAYDANOZ VE ZEYTİNYAĞI TÜKETİN

Stresin etkilerini yok etmek için E ve C vitaminlerinin bol bol tüketilmesi gerektiğini ifade eden Nazıroğlu, E vitamini alamayanların marul, maydanoz ve zeytinyağı tüketerek bu ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı