Gazete Vatan Logo

Karta fren yavaşlatır ama..

Yüzde 70 potansiyel var...

Akbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sindel, “Kredi kartı düzenlemesi büyümeyi yavaşlatır ama hâlâ ödemelerin yüzde 70’i nakitle yapılıyor. Potansiyel büyük” dedi.

Akbank Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sindel, kredi kartlarına yönelik yeni düzenlemelerin bu alanda büyümeyi yavaşlatabileceğini ancak, dinamik nüfus ve hanehalkı ödemelerinin halen yüzde 70’inin nakitle yapılması nedeniyle büyümenin devam edeceğini söyledi. Hükümet, bu ay içinde açıkladığı Orta Vadeli Program (OVP) ile cari açığı azaltmayı ve tasarrufları artırmayı öncelikleri arasına alırken; tüketime dönük krediler ve kredi kartları kullanımına bazı sınırlamalar getirdi. Yeni düzenlemelerin bu alana yoğunlaşan bankalar için baskı yaratması bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarının kullanımına sınırlamalar getirmeyi hedefleyen düzenlemeleri 8 Ekim tarihinde yayımladı.

Gelirin 2 katı sınırı var

Buna göre ilk defa kredi kartı sahibi olacak bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 2 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 4 katını aşamayacaktı.

Bankalar gereğini yapar

Türkiye’de 57 milyon adet kredi kartı bulunurken, aylık cirosu 35 milyar liraya yaklaşan kredi kartları pazarında yüzde 15.8 ciro payına sahip olan Akbank’ın Axess markasıyla 6 milyon adet kredi kartı bulunuyor. Akbank ile Odeabank’ın Axess kredi kartı işbirliğine ilişkin basın toplantısında soruları yanıtlayan Akbank Ödeme Sistemleri ve Kurumsal İletişim Genel Müdür Yardımcısı Sindel, “Bankalar ve sektör regülatörün, kanunun gösterdiği istikamette davranacaktır. O istikamette bir miktar büyümeyi yavaşlatacak; bireysel borçlanmayı, kişisel borçlanmayı kontrol etmek isteyen bir direktif var. Bankalar ve sektör bunun gereğini yapacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Nakit harcıyoruz

Türkiye’de tüketim harcamalarının halen yüzde 30’unun kredi kartlarıyla yapıldığına ve bu rakamın Avrupa’ya kıyasla iyi bir seviyede olmasına karşın, ağırlığın nakitte olduğuna dikkat çeken Mehmet Sindel, “Türkiye’deki bankaların esas misyonu, sisteme ciddi yük getiren nakit yerine, daha çağdaş ürünlerle, kayıtlı ekonominin içerisinde olan yöntemlerle ödemelerin yapılmasıdır” dedi ve ekledi: “Sektörün gidişatını engellemek için değil, şekil vermek için yapılan düzenlemeler esas paradigmayı ortadan kaldırmıyor.”

Odeabank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Muratoğlu da, “Limitlerde bazı kısıtlamalara gidilmesi sektörün tamamını önümüzdeki dönemde geçmişe oranla daha yumuşak bir trende itecektir” diye konuştu.



Hedef 250 bin kart müşterisi

Odeabank, Akbank’ın kredi kartı programı olan Axess’e katıldı. Ünlü oyuncu Hülya Avşar’ın reklam yüzü olduğu banka yeni kredi kartı Bank’o Card Axess’i tanıttı. Bank’O Card Axess, lansman döneminde 1 TL kampanyası ile pek çok avantaj sağlıyor. 1 TL karşılığında taksitli alışveriş ve chip-para kazanımı, 12 ay vadeye kadar faizsiz, masrafsız, 1.000 TL taksitli avans veriliyor. Hedef bu yılının sonuna kadar 100 bin, 2014 sonundaysa 250 bin kredi kartı müşterisi...

Haberin Devamı