Gazete Vatan Logo

Karta af, piyasaya para

Ekonomiyi soğutmak için bireysel kredilere getirilen taksit kısıtlaması kalkıyor. Kredide taksit sınırı kaldırılıyor, vadeler uzatılıyor.

Karta af, piyasaya para

Kredi kartı borcunu ödeyemeyen 1 milyondan fazla kişiye af geliyor. 7 milyar liranın üzerine çıkan takipteki borç yapılandırılacak.

Merkez Bankası zorunlu karşılıkları düşürdü. Bu hamleyle finansal sisteme 2.5 milyar TL enjekte edilecek. Maliyet düşeceği için kredi faizi de gerileyecek.

Vatandaşı rahatlatmak için 160 milyar liralık vergi ile prim borçlarına yeniden yapılandırarak kolaylık getiren ve Varlık Barışı’nı çıkaran hükümet, bu kez kredi kartı borçlularına af getirmeye hazırlanıyor. Kredi kartında takibe düşen vatandaşlar için borçlar yeniden yapılandırılacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartları konusunda, “Gecikmeye düşen alacaklarla ilgili yapılandırmaya yönelik bir çalışma içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.

Ödemeler esnetilecek

Akben, Başbakan Binali Yıldırım’ın AK Parti’nin TBMM Grup Toplantısı’nda, vatandaşların ödeme şartlarını daha da rahatlatmak için tüketici kredilerinin taksit sayısını artıracaklarına yönelik açıklamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Hem tüketici kredileri hem de kredi kartları tarafında çalışma yaptıklarını belirten Akben, konunun Finansal İstikrar Komitesi’nde de (FİK) tartışıldığını ve bu konuda çalışma yapılması kararı alındığını söyledi.

Haberin Devamı

1 hafta 10 güne açıklanır

Her iki konuda da ödemelerin esnetilebilmesi çalışmalarının bulunduğunu ifade eden Akben, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) başta olmak üzere diğer ilgili kurumlarla birlikte çalışıyoruz. Detaylı çalışma en kısa sürede tamamlanacak” diye konuştu. Mehmet Ali Akben, çalışmaları 1 hafta, 10 gün içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini, ilgili tüm tarafların görüşü alınarak konuyu neticelendireceklerini bildirdi.

Çiftçi borçlarına erteleme

Ekonomiyi canlandırmayı hedefleyen hükümet, tüketici kredilerinde 48 aydan 36 aya inen taksit sayısını yeniden artırmayı planlıyor. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, “Tüketici kredilerinde taksit sayısını artıracağız, vatandaşların ödeme şartlarını rahatlatacağız. Konut kredilerinde faizi düşürmek için çalışmalara başladık” açıklamasını yaptı. TBMM grup toplantısında konuşmasının son bölümünü ekonomik reformlara ayıran Başbakan Yıldırım, şu müjdeleri verdi:

Haberin Devamı

-Kredi ödemelerinde zorluk çeken kooperatif ortaklarının gecikmiş kredi borçlarını yeniden yapılandırıyoruz. Böylece 1.268 kooperatifin 33 bin 427 ortağının 640 milyon değerindeki borcunu 5 yıl vadeye yayıyoruz, yeniden ödeme planı yapıyoruz. Böylece borçlardan dolayı başlatılan icra takiplerini de durduruyoruz.

-Afetlerden etkilenen çiftçilerimizin, üreticilerimizin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarını 1 yıl süreyle erteliyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için Tarım Sigortaları’nın etkinliğini artırıyoruz, kapsamını genişletiyoruz. Yani TARSİM’i daha etkin çalışacak hale getiriyoruz.

-Esnaf teminatlarla ilgili sıkıntı çekiyor. Esnaf taşınmazları teminat olarak kullanamıyor. Taşınır mallar da teminat olarak gösterilebilecek.

Haberin Devamı

-15 bin sözleşmeli öğretmen alacağız, İçişleri Bakanlığı da

10 bin yeni polis alacak.

-İnşaat sektörünü geliştirmek için gerekli tedbirleri alıyoruz.

Takipteki kredi kartı oranı % 8.8

-BDDK’nın verilerine göre, Haziran 2016 tarihi itibariyle tüketicilerin 80 milyar 330 milyon lira kredi kartı borcu bulunuyor. Takipteki kredi kartı oranı yüzde 8.8 (7 milyar 133 milyon lira) düzeyinde.

-Şirketler hariç vatandaşın 317 milyar 88 milyon lira kredi borcu bulunuyor. Takipte 10 milyar 963 milyon lira var. Takipteki tüketici kredisinin oranı yüzde 3.4 seviyesinde.

-Haziran ayı itibariyle Türkiye’de toplam bireysel kredi kartı sayısı 59 milyon 20 adet.

Merkez zorunlu karşılığı indirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken, rezerv opsiyonu katsayılarını bazı dilimlerde 0.1 puan artırdı. TCMB tarafından yapılan açıklamada, rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme 1.1 milyar TL ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacağı belirtildi.

Haberin Devamı