Gazete Vatan Logo

Karşılıklı restleşme! Hasan Nasrallah: En derindeki noktalarına saldıracağız

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hizbullah'ın İsrail'e tekrar saldırması durumunda Lübnan'ın "ağır bedel ödeyeceğini" söyledi. Lübnan'daki Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, İsrail'i muhtemel saldırılarına karşı tehdit ederek "Saldırırsanız, en derinlerdeki noktalarınıza saldırı düzenleyeceğiz" dedi. İran Dışişleri, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah örgütü ile İsrail arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Tel Aviv yönetimini suçladı. Öte yandan Birleşmiş Milletler İsrail'in "misket bombası" kullandığı yönündeki iddialar üzerine arama çalışması başlattı.

Karşılıklı restleşme! Hasan Nasrallah: En derindeki noktalarına saldıracağız

Gerilim tırmanıyor. Savaş çanları çalıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Katz ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bölgede yaşanan gelişmeleri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Katz, İsrail'in bölgedeki tansiyonu yükseltmek gibi bir niyeti olmadığını ancak kendisine saldırı olması halinde gereken cevabı vermeye hazır olduğunu belirtti.Hizbullah'ın tekrar İsrail'e saldırması halinde Lübnan yönetimini sorumlu tutacaklarını dile getiren Katz, "Hizbullah'ı dizginlemez ve topraklarından İsrail'e yönelik saldırılara izin verirse Lübnan devleti ağır bedel ödeyecek." ifadesini kullandı. Mevkidaşı Maas'tan İsrail'in mesajını Beyrut'a iletmesini isteyen Katz, Almanya'yı Hizbullah'a yaptırım uygulamaya çağırdı.Maas ise bölgede yükselen tansiyondan endişe duyduğunu belirterek, olayların daha da tırmanmamasını ümit ettiğini sözlerine ekledi.

'KIRMIZI ÇİZGİ YOK'

Lübnan'daki Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in saldırması durumunda karşılık vereceklerini söyledi.Televizyon konuşmasında açıklamalarda bulunan Nasrallah, Hizbullah'ın İsrail'in kuzeyinde gerçekleştirdiği operasyonun, geçen hafta Suriye'deki iki Hizbullah elemanına ve güneydeki silahlı iki insansız hava aracının operasyonlarına cevap olarak yapıldığını belirtti.

Haberin Devamı

Nasrallah, İsrail'i muhtemel saldırılarına karşı tehdit ederek "Saldırırsanız, en derinlerdeki noktalarınıza saldırı düzenleyeceğiz." ifadelerini kullandı.Gecikmenin sebebine ilişkin Nasrallah, Hizbullah'ın cevap mahiyetinde saldırının gece değil özellikle gündüz operasyon düzenlemeyi planladığını vurguladı.Yeşil Hat üzerinde operasyon gerçekleştirdiklerini dile getiren Nasrallah, bunun 1948 toprakları üzerinde olduğunu en büyük kırmızı çizginin bu olduğunu belirterek "Artık kesinlikle kırmızı çizgimiz yok." dedi.

İRAN İSRAİL'İ SUÇLADI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah örgütü ile İsrail arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Tel Aviv yönetimini suçladı.

Haberin Devamı

Musevi, Dışişleri Bakanlığı sitesinde yayımlanan açıklamasında, İsrail'in, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi bağımsız bir ülkenin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

İsrail'in Lübnan'a saldırarak dünya barışı ve güvenliğini zedelediğini savunan Musevi, bunun uluslararası yasalara ve kararlara aykırı olduğunu kaydetti.

İsrail'i "uluslararası kamuoyunun sessizliği ve ABD'nin sınırsız koruması altında Lübnan'ın direnişini zayıflatmaya çalışmakla" suçlayan Musevi, BM'den İsrail'in adımlarına karşı sessiz kalmamasını ve bu ihlalleri önlemesini istedi.

BM DEVREDE

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL), İsrail ile Hizbullah örgütü arasında dün yaşanan gerginlikte sınıra yakın bölgede "misket bombası" kullanıldığı yönündeki iddialar üzerine arama çalışması başlattı.

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre, ülkenin güneyinde konuşlu UNIFIL bünyesindeki birlikler, Hizbullah'ın tanksavar atışıyla gerçekleştirdiği eylemden sonra dün İsrail ordusunun havan topu saldırılarına maruz kalan sınıra yakın Marun er-Ras bölgesinde arama çalışmalarına başladı.

Haberin Devamı

İsrail'in "misket bombası" kullandığı yönündeki iddialar üzerine bölgede incelemeler yapıldığına dikkat çekilen haberde, İsrail'e ait insansız hava araçlarının (İHA) Lübnan hava sahasına yönelik ihlallerinin sürdüğü kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Hizbullah örgütünün kalesi olarak bilinen Beyrut'un güney banliyösünde, 25 Ağustos gece saatlerinde İsrail'e ait 2 İHA düşmüştü.

Nasrallah, konuya ilişkin açıklamasında, "Gece saatlerinde yaşanan olay, Beyrut'un güneyindeki bir yeri hedef alan ve kamikaze İHA ile yapılan bir saldırıydı. Bu da düşmanın 14 Ağustos 2006'dan beri gerçekleştirdiği ilk eylemdir." ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'in aynı gece Suriye'nin başkenti Şam yakınlarındaki bazı hedefleri vurması sonucu Hizbullah mensubu 2 kişinin öldüğü bilgisini de paylaşan Nasrallah, bunun karşılıksız kalmayacağını söylemişti.

Lübnan'ın doğusundaki Beka bölgesinde bulunan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi-Genel Komutanlık'a (FHKC/GK) ait mevziler ise 26 Ağustos'ta gece saatlerinde üç hava saldırısıyla vurulmuştu.

Haberin Devamı