Gazete Vatan Logo

Karşılıklı esneyelim listeyi kabartmayalım!

Karşılıklı esneyelim listeyi kabartmayalım!

Ek teminat taleplerinin artması ve bazı bankaların kredileri geri çağırmaya başlaması üzerine BDDK şirketleri kurtaracak yeni karşılıklar düzenlemesi için harekete geçti.

Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve 17 Aralık operasyonun ardından ekonomide yaşanan belirsizlik reel sektör açısından tehlike sinyalleri verirken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) reel sektörü rahatlatmaya dönük bir dizi önlem için harekete geçti.

2001’deki büyük ekonomik krizin ardından borçlarını ödeyemeyen şirketler için getirilen ‘Ankara’ ve ‘İstanbul Yaklaşımı’ gibi çözümler işletmeler kara listeye düştüğü için sonuçsuz kalmıştı. BDDK son dönemde gelen şikâyetlerin de etkisiyle firmaları kara listeye düşürmeden rahatlatacak düzenlemelerle ilgili çalışmalara başladı.

Bankalar Birliği geldi

Vatan’ın edindiği bilgilere göre, BDDK Başkanı Mukim Öztekin, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve bankacılarla bu konuda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede BDDK’nın esneteceği bazı yönetmelik hükümleriyle bankaların reel sektörü zorlamayacağı konusunda uzlaşıldı.

Bu kapsamda BDDK, kredi ve diğer alacakların niteliklerinin belirlenmesi ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin esaslar hakkında yönetmelik başta olmak üzere ilgili mevzuatta değişiklik yaparak bankaların önünü açacak. Böylece kredi geri ödeme sürelerinin uzatılması, reel sektörün mevcut kredilerinde düşebilecekleri olumsuz durumlarda uygulanacak yöntemlerin esnetilmesi hedefleniyor.

Son dönemde dövizde yaşanan dalgalanmadan en çok KOBİ’ler etkilendi. Çok sayıda şirket, banka borçlarını çevirmekte zorlanmaya başladı. Bankalar ise mevcut krediler için aldıkları teminatların değer kaybı yaşaması nedeniyle bu teminatlara ek teminatlar istemeye başlayınca reel sektör için tehlike çanları da çalmaya başladı. Bazı bankaların KOBİ’lere verdikleri kredileri geri çağırmaya başladığı görülürken, reel sektör de yaklaşan tehlike için çözüm aramaya başladı.

Sorunlu alacak esneyecek

Bu kapsamda bankalarla görüşen reel sektör temsilcileri, bankalardan, “BDDK’nın koyduğu kurallar, bu kapsamda yönetmelik hükümleri nedeniyle ellerinin kollarının bağlı olduğu ancak BDDK’nın ilgili yönetmeliklerdeki hükümleri esnetmesi halinde çözüm bulunabileceği” yanıtını aldılar. Bunun üzerine konu BDDK’ya aktarıldı.

Mevzuata göre krediler ana paranın, faizin veya her ikisinin tahsili vadesinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren 30 gün, 90 gün veya 180 günden fazla gecikmesi halinde, bu sürelere göre belirlenmiş “tahsili şüpheli”, “tahsil imkanı sınırlı” veya “yakın izlemede” gibi kategorilerde değerlendiriliyor.

BDDK’nın bu süreleri yönetmelikle belirlemiş olması nedeniyle bankaların da insiyatif kullanmaları mümkün olmuyor. BDDK’nın bu süreleri esneteceği, böylece yaptırımları geciktirecek şekilde şirketler lehine önlem alacağı belirtiliyor.



İstanbul ve Ankara yaklaşımı olmadı

Çalışmayla ilgili bilgi veren kaynaklar, alınacak önlemlerin şirketlerin kara listeye düşmeden rahatlatılması amacını taşıdığını belirtirken, kara listeye giren firmalar için yapılacak çok şey kalmadığını vurguluyor. Bu kapsamda finansal yeniden yapılandırma yaklaşımlarının yaratılan beklenti kadar işe yaramaması da buna bağlanıyor.