Gazete Vatan Logo

Karsan’a 1.8 milyar $’lık Fransız öpücüğü

Karsan, PSA Grubu’na 150 bin Partner ve Berlingo üretecek

Araçların yüzde 85’i ihraç edilecek. Şirket, bu projeyle 5 yılda 1.8 milyar dolar ciro elde edecek. Karsan, yeni modellerle yıllık üretimini 80 bine, cirosunu 2 milyar dolara çıkaracak

Tek tesiste çok markaya üretim yapan Karsan, yeni yılda bir yeni projeye daha imza atacak. Şirket, PSA Grubu (Peugeot-Citroen) ile 2013 yılı sonuna kadar toplam 150 bin Peugeot Partner ve Citroen Berlingo üretimi ve ihracatı için anlaşma imzaladı. Üretimin yanı sıra mühendislik ve tasarım faaliyetlerini de içeren anlaşma ile Karsan, 5 yıllık proje süresi boyunca 1.2 milyar euro (dünkü pariteyle 1.8 milyar dolar) ek ciro elde edecek. Karsan, bu proje için 12 milyon euroluk yatırım gerçekleştirecek.

Bu yılın Ekim ayında üretimine başlanacak araçların yüzde 85’i başta Cezayir, Tunus, İran olmak üzere dünya pazarlarına ihraç edilecek. Partner ve Berlingo baştan aşağıya yenilendiği için Karsan eski jenerasyon araçları farklı isimlerle üretecek. Hafif ticari araçlar, Peugeot Partner Origin ve Citroen Berlingo First isimleriyle satılacak. Karsan, PSA ile imzaladığı bu anlaşma ile üretimini yaptığı ticari araç markası sayısını Hyundai, Renault Trucks, Peugeot, Karsan ve Citroen olmak üzere 5’e çıkarmış oldu.

Anahtar teslim üretime geçtik

Karsan Genel Müdürü Mehmet Can Karabağ, yeni anlaşmanın sadece Partner ve Berlingo üretimini kapsamadığını, mühendislik alanında da kendilerini göstereceklerini söyledi. Karabağ, “Bu anlaşma ile Karsan için çok önemli bir ilk de gerçekleşti. Tamamen Karsan’ın tasarlamış olduğu, uzun Peugeot Partner modeli ve diğer bazı Peugeot-Citroen araçlarında kullanılacak bir arka aks tasarımı işini de aldık. Artık anahtar teslim hizmet sunan stratejik ortak konumuna ulaştık” dedi.

Karsan’ın artık devler liginde yer aldığını belirten Karabağ, şöyle devam etti:

“2010’da toplam 60 bin adetlik üretime ve 1.5 milyar dolar ciroya koşuyoruz. Bu rakamın yarısı ihracat olacak. Artık yeni hedefimiz 80 bin adet üretim ve 2 milyar dolar ciroya ulaşmak olacak.”

Karabağ, yeni projeler çekebilmek için çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı