Gazete Vatan Logo

Karsan, Dokker’ı üretecek

Karsan fizibilite çalışmalarına başladı

Karsan, Dacia’nın hafif ticari araç Dokker’ın yeni versiyonlarını geliştirmek ve üretmek için fizibilite çalışmalarına başladı. Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, “Dokker’ın türevini üretmek istiyoruz. Her şey yolunda giderse 2014’te üretime başlarız. Yılda 20 bin araç üretiriz” dedi

Bursa’daki fabrikasında ‘çok markalı’ üretim yapan Karsan, dev bir projenin daha peşinde. Duayen otomotivci İnan Kıraç’ın sahip olduğu Kıraça Holding’in şirketi, Renault Grubu’nun markası Dacia’nın yeni hafif ticari araç modeli Dokker’ın üretimi ve türev araç geliştirme faaliyetlerini yürütmek üzere fizibilite çalışmalarına başlanması için niyet mektubu imzaladı.

Fiat Doblo gibi olacak

Niyet mektubu çerçevesinde Hexagon Mühendislik ve Tasarım’ın da yer alacağı projede, fizibilite çalışmalarının 4 ay içinde başarıyla tamamlanması durumunda, 2014’te yılda 20 bin adet araç üretimini içeren nihai anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

VATAN’a konuşan Karsan Murahhas Azası Jan Nahum, Dokker’ın farklı bir versiyonunu üretmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. Nahum, “Teknik ve maliyet konusu üzerinde çalışılıyor. 4 aylık bir süreç var. Mevcut Dacia Dokker’ın farklı bir türevini, versiyonunu geliştirmek istiyoruz. Araç yine hafif ticari araç olacak, tıpkı Fiat Doblo gibi. Türkiye şartlarına uygun bir hafif ticariden bahsediyoruz. Her şey yolunda giderse üretim seneye start alacak. Yılda 20 bin Dacia Dokker üretmeyi planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

Karsan’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı duyurudan sonra hisseleri yüzde 4.2 değer kazandı.

Karsan son olarak Güney Koreli Hyundai ile hafif ticari araç ile hafif kamyon üretimi için el sıkışmıştı. Yapılan anlaşmaya göre, Karsan ve Hyundai, Bursa fabrikasına 260 milyon dolar yatırım yaparak, hafif ticari araç ve hafif kamyon üretecek. Bursalı üretici Hyundai için 7 yılda 200 bin araç üretecek. İlk araçlar banttan 2014 yılı sonunda inecek. Üretilecek araçların yüzde 85’i ihraç edilecek.

6 markaya üretim yapıyor

Karsan kendi markası da dahil olmak üzere toplam 6 farklı ticari araç markası için üretim yapıyor. Şirket, Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Hyundai HD 35/75, Renault Trucks, Karsan J Serisi ve BredaMenarinibus marka otobüs modellerinin üretimini gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı