Gazete Vatan Logo

Kars kazı, karakovan balı Nuh’un Ambarı’nda koruma altında!

Kars kazı, karakovan balı Nuh’un Ambarı’nda koruma altında!

Projenin adı: Nuh’un Ambarı, amacı ise nesli tehlikede olan ürünleri belirleyerek listeye almak ve insanların bu ürünleri talep edip satın almalarını sağlamak. Böylece üreticileri destekleyerek yok olma tehlikesi altındaki yabani türlerin korunmasına destek vermek.

Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı’nın dünya genelinde yürüttüğü; yok olma tehlikesi altındaki gıda ürünlerinin listesinin çıkarıldığı Nuh’un Ambarı Projesi’ne Türk ürünler de katıldı. 2013 yılında Mutfak Dostları Derneği tarafından aday gösterilen Anadolu’dan 20 adet eşsiz gıda ürünü listeye girme hakkı kazandı. 2014 yılı sonunda aday gösterilen 20 yeni üründen 16 tanesi daha Slow Food tarafından değerlendirilerek listeye girdi ve toplam ürün sayısı 36 oldu. Dernek projenin 2015-2016 yıllarında devam edecek ikinci aşamasında, Nuh’un Ambarı listesine girmeye hak kazanmış ürünlerden yola çıkarak; Presidia çalışması yapacak. Bugün dünyada 249’u İtalya’dan olmak üzere toplam 442, Türkiye’den ise Siyez bulguru ve Divle Obuk Peyniri Presidia ürünü bulunuyor...

Haberin Devamı

Coğrafi işaretli ürünlerle tüketici bilinci oluşturuluyor

Türkiye’de Metro Toptancı Market ise ´Metro Türkiye’nin Coğrafi İşaretli ürünlerine sahip çıkıyor’ adlı bir projeyi yaşama geçirdi. Bu proje ile; Türkiye’nin değişik bölgelerinde özgün doğa koşulları ve uzman işgücüyle yetiştirilen coğrafi işaretli ürünleri raflarına taşıyarak tüketicilerde farkındalık yaratmayı ve satın alınarak bu ürünlerin yok olmasını engellemeyi amaçlıyor. Bu proje kapsamına 50 tane ürün raflarında yerini aldı. Taşköprü sarımsağı bunlardan biri.

Nuh'un Ambarı ürünleri ve presidialar listesi

Essedra Öncesi Ark of Taste (Nuh’un Ambarı)’nda bulunan ürünler listesi: Dalyan Havyarı (Mumda kefal yumurtası) Kastamonu Siyez Bulguru

Essedra Öncesi Presidia: Kastamonu İhsangazi Siyez Bulguru

Essedra Sonrası Presidia: Karaman Divle Obruk Peyniri

2015-2016 Dönemi Hedef Presidia: Kars Boğatepe Kars Gravyeri

Nuh'un ambarı ile Presidia farkı

Nuh’un Ambarı ürün kataloğu iken, Presidia’nın temelini üreticilerle kurulan ilişki ve onları desteklemek için girişim yaratmak oluşturuyor. Bir Presidia başlatmak, üreticileri ziyaret etmeyi, nasıl çalıştıklarını, yaşadıkları zorlukların neler olduğunu, kültürel, sosyal yapılarını ve ürün pazarını kavramayı gerektiriyor. Bunlar destek girişiminin başarılı olması için şart kabul ediliyor. Slow Food Presidia Nuh’un Ambarı’nda yer alan yok olma riski altındaki bir ürünün korunması ve hayatta kalması için çalışıyor.

Haberin Devamı

Listedeki ürünlerimiz

Karalahna üzümü

Kuntra üzümü

Çavuş üzümü

Vasilaki üzümü

Foça Karası üzümü

Kars kaşarı

Kars gravyeri

Kargı tulumu

Divle obruk peyniri

Mihaliç peyniri

İzmir tulumu

Van otlu peyniri

İsli çerkez peyniri

Türkmen saçak peyniri

Çamlıhemşin karakovan balı

Yanık yoğurt

Hırsız çalmaz kavunu

Sakız koyunu

Kastamonu pastırması

Eğin dutu pekmezi

Kavılca buğdayı

Pancar pekmezi

Kuru kaymak

Keş/kurut

Karacayaka koyunu

Kopanisti

Çam sakızı

Gömbe tarhanası

Ekşi tarhana

Yelten tarhanası

Kireçte kabak reçeli

Gorcola peyniri

Hanak balı

Kars kazı

İmroz koyunu