Gazete Vatan Logo

Karnımızı ‘cep’ten doyuracağız!

Vodafone Türkiye, mobil ödeme programı Cep Cüzdan 2.0’ı Barcelona’da tanıttı. Sistem Haziran’da devreye girecek. İlk etapla Multinet’le anlaşma yapıldı. Buna göre 20 bin restoran, cafe ve büfede mobil ödeme yapılabilecek.

Türkiye’de dijital dönüşüme liderlik etmeyi hedefleyen Vodafone Türkiye, Barcelona’da yeni mobil ödeme programı olan Cep Cüzdan 2.0’ı tanıttı. Vodafone Cep Cüzdan’ın baştan sona yenilendiği 4 aşamalı mobil ödeme programında ödeme sistemlerine sosyal ağların entegrasyonu, QR kod ile temassız ödeme sistemi, banka bağımsız ödeme modeli bulunuyor. Haziran ayında devreye alınacak olan sistem için ilk etapta Multinet ile anlaşma sağlandı. Buna göre Multinet’in geçerli olduğu 20 binden fazla restoran, cafe ve büfede Cep Cüzdan ile mobil ödeme yapılabilecek.

Vodafone Cep Cüzdan sayesinde perakendeciler ek yatırım yapmaksızın maliyetlerini etkin biçimde yönetecek ve ek POS ücreti ödemeyecek. Ayrıca satınalma deneyimini kolaylaştıracak ve zenginleştirecek, sosyal ağ paylaşımları sayesinde müşterilerini marka elçileri haline getirebilecek, müşteri davranışlarını daha iyi takip edip anlayarak müşteri ilişkilerini geliştirirken, daha fazla seçenekle daha etkin promosyon yapma fırsatı bulacak.

Domino etkisi

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Vodafone Cep Cüzdan servisinin dijital dönüşümün en önemli aktörü olarak mobil ödeme sistemlerine yeni bir soluk getireceğini ve alışveriş kültürünü değiştirerek başta perakende olmak üzere pek çok sektörde domino etkisi yaratacağının altını çizdi.

İlk sosyal cüzdan

Öğüt, güvenliğin ve özgürlüğün aynı anda çok kritik olduğu alışveriş ve finansal ihtiyaçlar karşılanırken; nakit paradan, kredi kartından, banka kartından, cüzdandan bağımsız bir hayat için Vodafone Cep Cüzdan servisi çatısı altındaki çözümlerin, hem bireylerin hem de ticari kurumların iş ve özel yaşam kalitesini çok ileriye taşıyacağını kaydetti.

Öğüt şöyle devam etti: “Mobil ödeme işlem hacminin 2017’de 1 trilyon dolar düzeyinde olması bekleniyor. Buradan hareketle, dijital dönüşümün en önemli aşamalarından birinin günlük hayatımızın içinde sıklıkla yer alan ödeme sistemlerinin dijitalleşmesi olduğunu görüyoruz.Geçen sene Mobil Dünya Kongresi 2013’te Cep Nakit Kart ile sağlanan tüm kolaylıkları mobil platforma taşımak için herkes tarafından kullanılabilecek kolaylığı sağlayan bir mobil cüzdanı tüketicilerimize sunacağımızı duyurmuştuk. Geçen bir yıl içinde bu amacımıza ulaştık ve işbirliklerimizle Vodafone Cep Cüzdan’ı hayata geçirdik. Uygulamanın, iBeacon teknolojisine yanıt verme özelliği gibi dünyada ilk olan yeniliklerle gelişmesini sağladık. Şimdi de tam bir yıl sonra aynı platformda, Vodafone Cep Cüzdan’daki yeni çözümleri kapsamlı bir programla lanse etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” Multinet’in dışında başka şirketlerle de görüşmelerinin devam ettiğini kaydeden Öğüt, sistemin online olarak da kullanılabileceğini, sanal nokta sayısını artırmak için de çalıştıklarını vurguladı.
Cep Cüzdan’ı daha çok insanın kullanabilmesi için sosyal medyaya öncelik verdiklerini de dile getiren Gökhan Öğüt, “Cep Cüzdan Türkiye’nin ilk sosyal cüzdanı. Bu konuda umutluyum. Madem ki Türkiye sosyal medya kullanımında dünya birincisi biz de bunu kullanalım dedik. Bilen bilmeyene anlatsın, deneyimlerini paylaşsın mantığından yola çıktık” dedi.

Öğüt, sistem dahilindeki QR Kod uygulamasını Vodafone grubu içinde devreye alan ilk ülkenin Türkiye olduğuna da dikkat çekti.

Güvenlik standardı alan İlk operatör oldu

Vodafone Türkiye, Bankalararası Kart Merkezi tarafından verilen ‘Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenlik Standardı’nı (PCI DSS) alan ilk GSM operatörü olduğunu duyurdu. Türkiye’de Bankalararası Kart Merkezi’ne bu standardı almak için 25 şirketin başvurduğunu belirterek, “Biz sertifikayı alan ilk 3 firmadan biri olduk. Operatörler arasında ise ilkiz. Mobil ödemede dijital dönüşümün en önemli bariyerlerinden biri olan güvenlik ile ilgili çok önemli bir adım atmış olduk” dedi.

Sosyal ağlarda paylaş, indirim kazan

Vodafone Türkiye Mobil Finansal Servisler Kıdemli Müdürü Burhan Eliaçık’ın verdiği bilgiye göre; mobil ödeme sistemlerinin yaygınlaştırılması hedefiyle şirketin açıkladığı programda öne çıkan özelliklerden biri de Cep Cüzdan’ın tüketicilerin sosyal ağ alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak sosyal ağlar ile ödeme sistemlerini entegre edecek olması. Böylece tüketiciler, mobil cihazlarıyla restoran araştırma ve fiyat karşılaştırması yapma, yorumlardan yararlanma; aynı şekilde kendi deneyimlerini paylaşma fırsatı bulacak. Vodafone Cep Cüzdan ile ödeme deneyimi yaşanırken, yapılan alışveriş sosyal medya hesaplarından paylaşılarak indirim ve ücretsiz kupon gibi avantajlardan yararlanılabilecek.

Haberin Devamı