Gazete Vatan Logo

Kariyer de yaparım dondurma bebek de!

Kariyer de yaparım dondurma bebek de!

Son dönemde birçok arkadaşımın dilinde bir cümle: “Amaaan en kötü dondururum yumurtalarımı ne olacak”... Sevgilisinden ayrılanda da yılların müzmin bekârlarında da aynı rahatlık var. Eskiden “biyolojik saat tık tık işliyor, acele edelim doğru adamı bulalım” gerginliği varken, şimdi yumurtaları dondurup istediğin zaman çözme kolaylığı geldi. Konu bu kadar gündeme gelince şu işi biraz araştırayım dedim. Buyurunuz efendim...

Yıllarca kariyer uğruna erteledik durduk çocuk sahibi olmayı. Önce 30 olayım da öyle dedik… Sonra yaş 30'a dayanınca baktık henüz kafamıza koyduğumuz planların yakınında uzağında değiliz... Hemen iç ses girdi devreye. "Daha erken biraz daha ötele" dedik kendimize. Yaş 40’lara yaklaşınca bir baktık eskiden bizim seçimimizken artık bebek yapmak o kadar da kolay değil. Bitkisel karışımlar, stratejik pozisyonlar, tıbbi müdahaleler derken olan bizim hayallerimize oldu.

EVLİ OLMASAN DA REZERV AZALIYORSA DONDURABİLİRSİN

Daha erken, hazır değilim deyip deyip şimdi de yıllarını tüp bebek mücadelesine veren bir sürü arkadaşım var. Onları teğet geçse de yeni teknoloji bizim nesilden birçok hayat kurtarabilir. 2012’ye kadar deneysel çalışma olarak yürütülen yumurta dondurma işlemi dünyada son 3 yıldır hayatın önemli bir parçası haline geldi. Sağlık Bakanlığı geçen Eylül’de Türkiye’de de yasallaştırdı olayı. Eskiden sadece kemoterapi gören ve doğurganlığını kaybetme riski olan kadınlara veriliyordu hak. Şimdi ise kapsam yumurta rezervi azalan veya ailesinde erken menopoz görülen kadınları da kapsayacak şekilde genişletildi. Ocak ayında ise yeni bir genelde yayınlandı. Evli olma şartı da kaldırıldı...

Haberin Devamı

PEKİ, İŞLEM NASIL OLUYOR?

Öncelikle 2-4 hafta boyunca kadınların kendi uyguladıkları hormon enjeksiyonla normal hormonlarını devre dışı bırakmaları gerekiyor. Daha sonra 10-14 gün süreyle yapılan yeni enjeksiyonlarla yumurtalıklar uyarılıyor ve birden fazla yumurta olgunlaştırması sağlanıyor. Yeterince yumurta oluşunca (38 yaşın altındaysan tek seferde 10-20 olabiliyor) küçük bir iğne yardımıyla bu yumurtalar alınıyor ve -196 derecede donduruluyor. Bu işlemin her turu ABD’de 10 bin dolar. Yumurtaları ne kadar genç yaşta dondurtursan, hamile kalma ihtimalin o kadar yüksek oluyor. Yaklaşık 10 yumurta dondursan, bunların 7’si sağlam kalıyor. Döllenip embriyo haline gelebilenlerin sayısı ise 5-6 oluyor. Yıllık bakım da gerekiyor yumurtalara. O da her yıl 500 dolar. Türkiye’de ise 8 bin liraya işlemi, 500 liraya da yıllık bakımı yaptırmak mümkün.

Haberin Devamı

ÇALIŞANLARIN MASRAFLARINI ÖDÜYORLAR

Bugüne kadar 5 bin dondurma bebek doğdu bu yöntem sayesinde. İlk araştırmalara göre normal doğumlara kıyasla gebelik komplikasyonu ya da doğuştan özre rastlanmadı. Hal böyle olunca kendini öncü olarak gören şirketler de hemen benimsedi bu fikri. Apple ve Facebook kadın çalışanları için 20 bin dolarlık (yani yaklaşık 2 tur dondurma için gereken para) ödeme yapacaklarını açıkladı. Citigroup, JP Morgan Chase ve Microsoft’un sigorta poliçelerinin de bu işlemin bir kısmını karşılayacağı duyuruldu. Amerikan basınına göre Google da bunu değerlendiriyor.

Haberin Devamı