Gazete Vatan Logo

Karın zarı kanserine sıcak kemoterapi!

Karın zarı kanserlerinin tedavisinde de kullanılan ve ameliyat sırasında uygulanan sıcak kemoterapi yöntemi hastalıkla mücadelede umut veren sonuçlar doğuruyor.

Karın zarı kanserine sıcak kemoterapi!

Geçmişte mide, yumurtalık, kolorektal, pankreas kanserlerine bağlı olarak gelişen karın zarı tümörleri ve karın mezotelyoması gibi direkt karın zarından başlayan tümörler sadece ilaçla tedavi edilebiliyordu. Günümüzde sürdürülen bilimsel çalışmalar ise bu hastalıkların başarıyla tedavi edilmesi açısından umut verici nitelikte.

İlk kez P. H. Sugarbaker ve Yutaka Yonemura isimli doktorlar tarafından uygulanan cerrahi esnasında sıcak kemoterapi ile kayda değer sonuçlar elde edildiğini belirten Genel Cerrah Doç. Emel Canbay, cerrahi müdahale ve sonrasında uygulanan sıcak kemoterapinin, bilim dünyası için umut olduğunu söyledi.

“BIÇAK SIÇRAMASI RİSKİ ORTADAN KALKIYOR"

Sadece bu konuda üst eğitimini tamamlamış cerrahlar tarafından uygulanması gereken sıcak kemoterapinin uygun hastalarda yüzde 10 ile 60 arasında tedavi ve daha uzun yaşama olanağı sunabileceğini aktaran Canbay, bu yöntemle ameliyat sırasında herhangi bir cihaz ile görüntülenemeyen 0.5 mm'nin altındaki kanserli hücreleri dahi yok edebilmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Böylece, halk arasında 'bıçak sıçraması' olarak da bilinen ameliyat esnasında tümörlü hücrelerin karın içine serpilmesine neden olan cerrahi sıkıntının da önüne geçildiğinin altını çizen Canbay, bu yöntemle öncelikli amaçlarının karın içi kanserlerde önlenebilir ölüm sebeplerinin önüne geçmek olduğunu sözlerine ekledi.

“İLK EVRELERDEN İTİBAREN UYGULANMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

Sıcak kemoterapinin ilk tedavi yöntemlerinden biri olması gerektiğini ifade eden Canbay şöyle devam etti:

“Başlangıçta tüm tedavi seçeneklerini tüketen hastalara son seçenek olarak uygulanan sıcak kemoterapi neticesinde iyileşen hastaların olması üzerine cerrahi ile birlikte daha erken evrelerde uygulanmaya başlandı. Bu nedenle geç kalınmadan uygulanması çok önemli.”

BASINÇLI KARIN İÇİNE AEROSOL KEMOTERAPİ

Dr. Canbay'ın aktardığınaü göre, karın zarı kanseri, karın mezotelyoması, pankreas, yumurtalık, mide, kolon ve bağırsak kanserlerinde ameliyat ile temizlenemeyecek kadar fazla tümörlerin varlığında cerrahi yöntem ile ‘basınçlı karın içine aerosol kemoterapi –(PIPAC=BIPAK)’ yöntemi de uygulanabiliyor. Bu yöntem tekrarlanabilir şekilde uygulanarak tümörün küçülmesi sağlanırsa sıcak kemoterapi ile hastalığın tedavi edilme şansı artıyor.

Haberin Devamı

KEMOTERAPİ İLAÇLARI FARKLI METOTLA UYGULANIYOR

Karın zarı kanseri tedavisi ile ilgili iki kitabı bulunan Doç. Emel Canbay, “Sıcak kemoterapi uygulamasında kemoterapi ilaçlarının değişmesi, uygulama yollarının değişmesi; karın içine direkt ilaç uygulanması, uygulama şekilleri diğer yöntemlere göre temel farklılıklar olarak ön plana çıkıyor” dedi.

TEDAVİ ÖNCESİ İYİ ARAŞTIRMA YAPILMALI

Sıcak kemoterapinin ve PIPAC uygulamalarının alanında uzmanlaşmış ve sertifikalı cerrahlar tarafından uygulanması büyük önem taşıyor. Ayrıca sıcak kemoterapi tedavisinde hasta seçimi, zamanlama, kullanılacak yöntemler ve ilaçlar da tedavi başarısı açısından önemli. (NTV)