Gazete Vatan Logo

Karikatüristler ne diyor?

Avrupalı’ya nefis anlatım

Bülent Çelik (VATAN): Karikatür yapısı gereği muhalif bir ruh taşır. Çelişkiyi yakalar, altını bir güzel çizer ve afişe eder. Bu işleri en açık ve en anlaşılır bir ifade ile yerine getiren karikatür iyi karikatürdür. Selçuk Demirel, uzun yıllardan beri özellikle de Türkiye dışında yayınlanan karikatürleri ile Türk karikatür sanatını başarı ile temsil eden yazısız karikatür ustasıdır. Bu karikatürün de Türkiye’de olanı biteni bir türlü doğru anlamayan ya da anlamak istemeyen Avrupalı’ya nefis bir grafik bir antımla özetleyivermiş. 2003’ten bu yana olup bitenler Cumhuriyetin kuruluş yasaları ile belirnen bayrağın şeklini değiştirmeye çalışmaktan ibaret değil mi? Umarım Selçuk Demirel’in bu karikütürü özellikle Avrupa kamuoyunun Türkiye’deki gidişi daha doğru anlamasına katkı sağlar.

Siyasi simge

Birol Bayram (AKŞAM): Türban bu karikatürde siyasi bir simge olarak kullanılmış. Karikatürcüler anlatmak istedikleri konuları böyle formülize eder. Burada türban değil de başka bir sorunun simgesi de kullanılabilirdi. Karikatür tamamen çizerinin kendi fikridir. Ancak karikatürü incelediğimizde ortaya çıkan sonuç bakış açısına göre değişir. Kimi çok beğenir kimi ise beğenmez. Sanatçı derdini simgesel olarak anlatmaya çalışmış. Karikatür yoruma açıktır ve Demirel bu tür simgeleri kullanan bir sanatçıdır.

Yoruma açık

Latif Demirci (HÜRRİYET): Öncelikle yoruma açık bir karikatür olmuş. Zaten Selçuk Demirel’in kullandığı teknik gereği kesin bir sonuç çıkartamazsınız, herkes farklı yorumlayabilir. Sonuç olarak üzerinde tartışılan ve farklı yorumları doğuran bir karikatür ortaya çıkmış. Karikatür açısından değerlendirildiğinde hedefine ulaşan bir çalışma olmuş. Zaten karikatürün özünde de bu yok mudur? Ayrıca bu karikatürü, Fransa’da yaşayan bir Türk çizmiş. Demek ki türban sorununa dışarıda yaşayan bir kişi böyle bakıyor da diyebiliriz.

Haberin Devamı