Gazete Vatan Logo

Kargo uçağı 30 Türk işçisine mezar oldu

Adana’dan kalkan Antonov An-26 tipi uçak Bağdat’ta düştü. Irak’a nakliye uçaklarıyla gidip gelen 34 Türk işçisinin bayram izni faciayla bitti

Kanlı savaş haberleriyle gündemden düşmeyen Irak, bu kez Türk işçilerin mezarı oldu. Ekmek parası kazanmak uğruna Bağdat’a çalışmaya giden Türkler’i taşıyan kargo uçağı facia yaşadı. Adana Şakirpaşa Havalimanı’ndan sabah saat 06.10’da kalkan Antonov An-26 tipi uçak 29’u Türk 30 yolcu ile 5 mürettebatı taşıyordu. Bağdat’ın kuzeyindeki Belet Havaalanı’na ilk iniş denemesi sis nedeniyle başarısız olan uçak, ikinci denemede yere çakıldı. Artık üretimi bile yapılmayan, 1970 yapımı uçakta 30 kişi öldü. Yolculardan 2’si yaralı, 3’ü ise kayıp.

BAYRAM İÇİN GELMİŞLERDİ
Türk işçilerin çoğu Kurban Bayramı’nı aileleriyle birlikte geçirmek için Türkiye’ye gelmişti. Uçak merkezi Adana olan Kulak İnşaat’ın işçi ve personelini taşıyordu. İncirlik üssünde de projeler üreten Kulak İnşaat, Bağdat’ta bina, okul ve yol inşaatı yaptırıyordu.

YOKSA DÜŞÜRÜLDÜ MÜ?
İçinde toplam 35 kişi ve 1 ton yük bulunan uçak, ikinci denemesinde piste 200 metre uzaklıkta yere çakıldıktan sonra alev aldı. Adana’da uçağın kaybolduğu haberi öğleden sonra duyuldu. Türk Dışişleri Bakanlığı Irak’taki ABD Büyükelçiliği’nden uçağın akıbeti ile ilgili ’acil’ bilgi istedi. Dışişleri Bakanlığı uçağın olumsuz hava koşulları nedeniyle düştüğünü, 29’u Türk 1’i Amerikalı olmak üzere 30 yolcunun öldüğünü açıkladı. Iraklı yetkililer ise uçağın Amerikan üssüne inişe geçtiği sırada düşürülmüş olabileceğini iddia etti.

İŞTE YOLCULARIN LİSTESİ
Ersud Lal (29), Emrah Özkartal (24), Mehmet Gültekin (49), Mehmet Yıldız (41), Halil Kılıç (49), Süleyman Özkartal (57), Durdu Mehmet Kayış (55), Bekir Yıldız (44), Nadir Tansu Alpaydın (46), Rüstem Tarhan (55), Ramazan Altıkulaç (42), Tahsin Aykırı (54), Aziz Gelinci (56), Mehmet Dilki (37), Abdulkadir Akyüz (31), Nail Karaca (32), Özcan Özkan (28), Hamdi Şahin (35), Ali Nihat Özbingül (26), Abdullah Albayrak (48), Serkan Geyik (29), Hüseyin Şahin (46), Ahmed Sığındı (42), Ahmet Gezer (66), Olcay Geyik (23), İsmail Kulak (44), Sabahattin Kesten (55), Rifat Demir (39), Bülent Durucan (50).

Şirketin ortağı işçileriyle birlikte öldü, kardeşi son anda binmedi
Bağdat’ta düşen uçak Kulak İnşaat’ın Irak’taki işlerinde çalışan Türk işçilerini taşıyordu. Aile şirketinin ortaklarından olan smail Kulak da uçaktaydı. Kaza haberi Adana’daki Kulak İnşaat Şirketi’nin merkezini yasa boğdu. İsmail Kulak’ın kardeşi, Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) eski başkanı olan Tarkan Kulak da son anda iş programı değişince uçağa binmemişti. 30 işçiyi Bağdat’a taşıyan Kulak ailesi, böylece faciaya 1 kurban vermiş oldu. Ailenin reisi, şirketin yönetim kurulu başkanı olan baba Sıtkı Kulak ise oğlunun ölüm haberiyle yıkıldı. Şirket merkezinin önündeki ambulansla hastaneye götürülen Sıtkı Kulak, ayakta tedavi edildikten sonra evine götürüldü.

Jeneratör ustasının Irak’taki ilk göreviydi
Uçakta ölen 25 yaşındaki Ali Nikah Özbingül’ün ölüm haberi Adana’nın Eskibey Mahallesi’nde oturan baba evine yasa boğdu. Evli ve 1 çocuk babası olan Özbingül 6 aydır Kulak İnşaat’ta jeneratör ustası olarak çalışıyordu. Özbingöl ilk kez Irak’ta görevlendirilmişti. 24 yaşındaki eşi Mine Özbingül, kazayı duyunca sinir kiriz geçirdi. Yakınları tarafında teselli edilmeye çalışılan Özbingül, “Ali sen bana ’Kendine dikkat et’ derdin. Beni bırakıp gittin” diyerek ağladı.

Oğlum ölümü göze aldı, gitti...
İşçi Aziz Gelinci’nin ölümü de ailesini yasa boğdu. Babası Yusuf Gelinci, “Oğlum İncirlik Hava Üssü’nde yıllarca çalıştı, emekli oldu. Emekli maaşı bu devirde yeter mi? Karşı çıkmama rağmen, aldığı para yetmediği için ölümü göze alıp Irak’a gitti. Irak’a ilk gidişiydi” dedi.

Mühendis 6 aylık eşiyle ölüme uçtu
Makİne mühendisi Olcay Geyik, 6 ay önce evlendiği eşi Olycay Geyik’i de Irak’a götürüyordu. Serkan Geyik şirket tarafından çağırılınca perşembe günkü biletini değiştirip, eşi Olcay’la birlikte uçağa bindi. Uçaktaki tek kadın yolcu da çiçeği burnunda gelin Olcay Geyik’ti. Eşine Irak’ta tahsis edilen evi görmeye gidiyordu. Geyikler’in Yalova’daki evlerinde yas var şimdi. Baba Mesut Geyik “Çok mutluydular. Birlikte hasret giderdik. Şirketten çağırılınca biletini değiştirip, gitti. Gelinim ile ölüme uçtu” dedi.

Bu uçak rezilliği son bulsun artık!
Dozer operatörü 49 yaşındaki Halil Kılıç ise “Ne yapalım çoluk çocuğumun rızkı için Irak’a gidiyorum. Allah izin verirse bir şey olmaz” diyordu. Irak’ta çalışan kardeşi Bayram Kılıç ise izindeydi. O da aynı uçakta olabilirdi. Kılıç, “İşçileri kargo uçaklarıyla götürüyorlar. Rezillik içinde gidip dönüyoruz. Bizim canımız yandı, bundan sonra bu işe bir çözüm bulunsun” diye isyan etti.

Haberin Devamı