Gazete Vatan Logo

Karekodlu çekse alayım!

Karşılıksız çek riskini azaltmayı hedefleyen karekodlu çek uygulaması 15 Haziran’da isteğe bağlı başlayacak. Çeki düzenleyenin kredibilite geçmişiyle ilgili tüm bilgiler çekin hamili tarafından görülebilecek. Başbakan Yardımcısı Babacan, “Karekodlu çek, piyasada daha güvenilir, daha itibarlı çek olarak algılanacak” dedi.

Karekodlu çekse alayım!

Karşılıksız çek riskinin azaltılması ve iç piyasada ticaretin daha sağlıklı yapılabilmesi amacıyla, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Kredi Kayıt Bürosu ile birlikte geliştirdiği, çeki düzenleyene ait bilgilerin yer aldığı karekodlu çek uygulaması 15 Haziran’da isteğe bağlı olarak başlayacak.

Müşteri talep edecek

Uygulamanın işlerlik kazanmasıyla çeki düzenleyenin kredibilite geçmişiyle ilgili tüm bilgiler çekin hamili tarafından görülebilecek. Karekodlu çek, müşterinin bankadan talebi ve ön muvafakatiyle üretilecek.

Çekin üzerinde bulunan karekodun hamil tarafından Findeks Mobil Uygulaması ile okutulmasıyla, onay süreci olmaksızın, keşidecinin geçmiş çek ödeme durumu ve çekin sahteliği kontrol edilebilecek. Böylece, çekle olan alışverişler daha güvenli hale gelecek.

Dünyada bir ilk olacak

Karekodlu çekin Başbakanlık Merkez Bina’da düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olacak karekodlu çek uygulamasının, ticari hayata çok önemli bir yenilik getireceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Babacan, “Çeklerin piyasada kullanımını kolaylaştıracak, keşideci ile ilgili piyasaya daha fazla bilgi verecek yeni bir uygulamayı karekodla başlatmış oluyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Yasal düzenlemeler öncesinde Türkiye’de kredi sicilinin Merkez Bankası tarafından ve sadece negatif performans açısından tutulduğunu anımsatan Babacan, yani sistemde ödenmeyen çekler ve protesto edilen senetlere ilişkin bilgilerin tutulduğunu söyledi. Sistemle, güven ve itibar konusunun belli ölçüye bağlandığını belirten Babacan, karekodlu çekle, firmanın çeklerinin ne kadarının ödenip ödenmediğinin, son 1 yıl, 6 ay ve 3 aylık ödeme performanslarının takip edilebildiğini vurguladı.

Zamanla yaygınlaşır

Her ne kadar gönüllü olsa da piyasa mekanizmalarının karekodlu çekin yaygınlaşmasını sağlayacağını beklediklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü karekodlu çek, piyasada daha güvenilir, itibarlı çek olarak algılanmaya başlanacak. Bu da çeki alanlar açasından ‘Karekodlu çekse alayım’ gibi bir sonucu da getirecektir. Zamanla bunun yaygınlaşacağına inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Bankaların çoğu sisteme hazır

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, karekodlu çek uygulamasına birçok bankanın hazır olduğunu belirterek, “Bir haksız rekabetin oluşmaması, ödeme sistemlerinin sağlık çalışması için bankalarımızın bir an önce sisteme entegre olma hususundaki gayretlerini, bu yöndeki çabalarını azamileştirmelerini talep ediyoruz. Bir an önce tüm bankalarımızın sistemi işlevsel hale getirmesini bekliyoruz” diye konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ticarette vadeli alım satımların önemli yer tuttuğuna dikkati çekti. Vadeli çeklerin, şirketler için önemli bir finansman kaynağı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’deki tüm şirketlerin yurtiçi satış ciroları, 2014’te 3.7 trilyon lira civarındaydı. Bunun 2.4 trilyon lirasının vadeli işlemlerle yapıldığını tahmin ediyoruz. Karekodlu çek uygulamasıyla sahte ve çalıntı çek riski bitecek” dedi.

Haberin Devamı

“Karekodlu çekin 15 Haziran’da uygulamaya geçmesiyle bir tüccar olarak siz de kullanmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna Ali Babacan, “Ben henüz tüccar değilim. Bu sorunuzun cevabını başka ortamlarda, başka kişilere belki sormak lazım. Şu anda görevimiz belli. 7 Haziran seçimlerine odaklanmış durumdayız” yanıtını verdi.