Gazete Vatan Logo

Kardeşlik yürüyüşü

Kardeşlik yürüyüşü

Ankara’da dün işçisi patronu, memuru emeklisi, genci yaşlısı yüz binlerce kişi, dev Türk bayrağı altında yürürken tek slogan attı: Teröre hayır, kardeşliğe evet...

Başkent Ankara dün tarihi bir gün yaşadı. TOBB öncülüğünde Türkiye Kamu - Sen, Türkiye Barolar Birliği, HAK - İŞ, MÜSİAD’ın da aralarında bulunduğu 14 işçi ve işveren örgütünün öncülüğünde organize edilen ve Türkiye’nin en büyük 217 sivil toplum örgütünün destek verdiği dev kardeşlik yürüyüşü, Sıhhiye Meydanı’nda saat 16.30’da başladı, Ulus’ta Birinci Meclis önünde bitti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, işadamı Ali Koç ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören en öndeydi.
1.5 km’lik dev Türk bayrağı...
Yürüyüş için Ankara dışından 2 bin otobüs dolusu insan geldi, polis kentin beş giriş noktasında tedbirler aldı. Gelen otobüsler, Atatürk Kültür Merkezi alanına alındı. Toplanma alanı olarak belirlenen Sıhhiye Meydanı, bariyerlerle kapatılırken, alan içinde uzman ekiplerce patlayıcı madde araması yapıldı. Yürüyüşte ‘Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet’ sloganı dışında başka slogan atılmadı. İşçi ve işveren örgütü üyelerinin yanı sıra binlerce kişi de halka açık olan yürüyüşe katıldı. Alanda sadece Türk bayrağı vardı. Yürüyüş tertip komitesi görevlileri herkese kırmızı ve beyaz renkte şapka, Türk Bayrağı ile düdük dağıttı. Ankara Adliyesi önüne TIR’la getirilen uzunluğu bin 500, genişliği 7 metre olan dev Türk Bayrağı vatandaşlarca elden ele taşındı.
Tek vücut olmak için
Yürüyüş 1. Meclis’te sona erdi. TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bir konuşma yaparak gelen herkese teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: “Hepimiz bu memleketin sevdalıyısız.Huzurumuz, bugünümüz hedefteyken sessiz kalamayız. Kardeşi kardeşi düşman etmeye çalışanlara sessiz kalamayız. Kutuplaşma artarken akıl ve vicdan tutulması karşısında sessiz kalamayız. İşte bu yüzden bugün bu kalabalık burada... Milletimizin kardeşliğini korumak için buraya geldik. Kirli oyunu bozmak için buraya geldik. Huzura kast edenleri karşı tek vücut olmak için buraya geldik. Farklılıklara değil, ortaklıklarımıza odaklandık. Teröre hayır kardeşliğe evet dedik.”
Türkiye’nin dev örgütleri düzenledi
- HAK-İŞ, n Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen),
- Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD),
- Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen),
- Türkiye Barolar Birliği (TBB),
- Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD),
- Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK),
- Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),
- Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş),
- Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED),
- Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB),
- Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD),
- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB)
ATLI POLİSLER DE GÖREV YAPTI...
Başkent Ankara’daki tarihi kardeşlik yürüyüşü sırasında güvenliği 6 bin polis sağladı. Güzergah boyunca atlı polisler de görev yaptı.
Siyasi partiler davet edilmedi
217 sivil toplum kuruluşunun katıldığı dev yürüyüşe siyasi partiler davet edilmedi. İşçi ve işveren örgütleri tarafından yürüyüş sırasında “Teröre Hayır, Kardeşliğe Evet” sloganı dışında başka bir sloganın atılmaması ve sadece Türk bayrakları açılması kararı alındı.
2 binden fazla otobüs...
Ankara dışından yürüyüşe katılanları taşımak üzere 2 binden fazla otobüs geldi. Polisin başkentin 5 giriş noktasında refakat edeceği otobüsler, Atatürk Kültür Merkezi alanına alındı.
Toplanma alanı olarak belirlenen Sıhhiye meydanı, bariyerlerle kapatılırken, alan içinde uzman ekiplerce patlayıcı madde araması yapıldı.
7 noktada üst araması
İşçi ve işveren örgütlerinin üyelerinin yanı sıra vatandaşlara da açık olan yürüyüşe katılanlar, polis kontrolünde 7 ayrı noktadan üst aramaları yapıldıktan sonra miting alanına alındı.
6 bin polis görev yaptı
Olası provokasyonların önüne geçilmesi için miting çevresi ve yürüyüş güzergahında önceden belirlenen noktalarda polis ekipleri konuşlandırıldı. Miting alanında güvenliği sağlamak için Ankara Emniyet Müdürlüğü Güvenlik, Çevik Kuvvet ekiplerinin yanı sıra özel harekat polisleri de çevredeki binaların çatılarında yer alacaklar. Yürüyüş, havadan da polis helikopteri tarafından takip edildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun okuduğu bildiriyle biten yürüyüş için kapatılan yollar saat 21.30’dan sonra açıldı.

Haberin Devamı