Gazete Vatan Logo

Karda kışta egzersiz!

Kışın zorlu hava şartları spor yapmanıza engel değil. Sağlıklı beslenin ve sıkı giyinin.

Karda kışta egzersiz!

Türkiye en soğuk ve gün ışığı olarakta en karanlık günlerini geçiriyor. Durum böyle olunca spor yapma konusunda aksaklıklar yaşanıyor. Karda koşmak, fırtına da koşmak, yerlerin kayganlığı sebebiyle bisiklete binememek, hatta sadece rüzgarın bile yürüyüş yapanları engellemesi kaçınılmaz oluyor. Vücudumuz D vitamini eksikliği yaşamaya başlıyor, ruhsal olarak hayata adapte olmakta biraz daha zorlanıyoruz. Bu yazımda kış mevsiminde o çok sevdiğiniz ya da bir amaç uğruna yaptığınız sporu devam ettirebilmeniz adına yapabileceklerinizi paylaşıyorum.

Kural 1

Zihninizi güçlü tutun

Mental olarak zorlanmaktan, psikolojik savaştan hemen vazgeçin. Kendi kendinize acımayı bırakın. Negatif düşüncenin kimseye bir yararı yok.

Kural 2

Beslenme önemli!

Beslenmenize dikkat etmeniz lazım. Mevsim sebzelerini, meyveleri tüketmeye özen gösterin. Portakal şimdi satılıyorsa vardır bir sebebi, kavun aramaktan vazgeçerek işe başlayabilirsiniz. Enerji seviyenizi düşürmeyin. Nasıl olsa baharda kendime çeki düzen vereceğim diye sağlıklı beslenmeyi ertelemeyin. Bir gün saldıysanız, girdim bir çıkmaza deyip tüm kış boyunca çıkmazda kalmayın.

Haberin Devamı

Kural 3

Uyku planlaması

Kış aylarında gün ışığı saatleri kısaldıysa yine portakal gibi vardır bir sebebi. Uykuya direnmeyin. Kış mevsiminde daha da erken uyumamız gerekiyor. Çünkü sabah güne erken başlayıp gün ışığından maksimum D vitamini almamız gerek.

Kural 4

Kıyafet seçimi

”Soğuk hava yoktur yanlış kıyafet seçimi vardır”. Bu sözden yola çıkarak durumu şöyle özetleyebiliriz. Edineceğiniz ekipmanlar sizi açık havada spora uygun ve devam edilir kılar. Sporu kendinize yaptığınız bir yatırım olarak görün. Sağlık harcaması yapmaktansa, kıyafete bütçe ayırmak kulağa daha hoş geliyor. Kışın içlik kullanmanız, koşu, bisiklet, yürüyüş taytlarını seçerken termal olanları tercih etmenizi öneririm. Çünkü kaslarımız kadar eklemlerimiz de vücudumuzun bir parçası. Soğuk hava da maalesef ısınma konusunda çok zorlanıyorlar. Eklem ve kaslarımızın işini kolaylaştırmak için termal ekipman seçimi şart! Ayakkabı tercihlerinizde mutlaka Gora-tex Kumaş (Su geçirmez, nefes alabilir) ayakkabıları seçmenizi öneririm. Eldiven, boyunluk kulaklık gibi minik ekipmanlarda da yine rüzgar ve yağmuru geçirmeyen ekipmanları tercih etmenizi öneririm. Çok üşüyen el, ayak parmaklarınız varsa ekstradan el ısıtıcılardan yararlanmakta fayda var. Büyük süpermarketlerde ve eczanelerde mevcut.

Haberin Devamı