Gazete Vatan Logo

Karayip göçmenleri 14 bin km yol yapıyor!

AB ülkelerine yaşanan göçmen akını, daha iyi bir yaşam hayali kuran Karayiplilerin de aklını çeldi. Uçakla İstanbul’a gelen ve Ege’yi geçerek AB topraklarına ulaşan Karayipli göçmenlerin sayısında hızlı bir artış yaşandı

Karayip göçmenleri 14 bin km yol yapıyor!

Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinden sorumlu kurumu Frontex, Karayip ülkelerinden hava yoluyla Türkiye’ye ulaşan çok sayıda Karayipli göçmenin Ege Denizi’ni geçerek AB topraklarına giriş yaptığını tespit etti. Frontex yetkililerine göre son dönemde başta Dominik Cumhuriyeti olmak üzere Karayipler’den Avrupa’ya göç etmek isteyenlerin sayısında hızlı bir artış yaşandı. Haiti, Honduras, Küba, Jamaika ve Kolombiya gibi ülkelerden hava yoluyla Hollanda’nın başkenti Amsterdam’a ulaşan binlerce göçmen, buradan da İstanbul’a uçuyor. Yetkililer, ABD’ye gitmek yerine yaşam standartlarının daha iyi olduğu Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan Karayip kökenli göçmenlerin, Avrupa uçuşlarında uygun fiyatlı tarifeler bulabildiklerini vurguluyor.

400’ü yakalandı

Frontex’in verdiği bilgilere göre geçen yıl bu rotayı izleyerek Yunanistan’a ulaşan ‘sahte’ Ortadoğulu göçmenlerden 400’ünün Karayip ülkelerinden geldiği belirlendi. Yetkililer, bu yılın ilk üç ayında 150 Dominiklinin bu yolla Avrupa’ya kaçtığını vurguluyor.

Haberin Devamı

‘Somaliliyiz’ diyorlar

İnsan tacirleriyle anlaştıktan sonra Yunan adalarına çıkış yapan Karayipliler, kendilerini Somalili, Afgan veya Suriyeli gibi göstererek AB yetkililerinden sığınma hakkı almaya çalışıyor. Frontex yetkilileri, Karayip kökenlilerin çoğunlukla kayıt işlemleri sırasında Arapça konuşamadıkları için tespit edilebildiğini belirtiyor.

Geçişler yüzde 90 azaldı

Frontex yetkilileri, geçen hafta yaptıkları açıklamada, AB ile Türkiye arasında varılan geri kabul anlaşmasının ardından Ege’deki mülteci geçişlerinin yüzde 90 oranında azaldığını duyurdu. Ajansın açıkladığı son rapora göre Nisan ayında Akdeniz’den teknelerle İtalya kıyılarına ulaşan mülteci sayısının 8 bin 370 oldu, aynı dönemde Ege’deki Yunan adalarına çıkan mülteci sayısının ise 2 bin 700’de kaldı.