Gazete Vatan Logo

Karamehmet beni yemek isteyip kendini de yedi

İlk ortaklıkları Başkent Doğalgaz dağıtım ihalesinde gündeme gelen, ancak aynı ihaleyi iptal sürecine götüren bir ihtilafa düşen MMEKA şirketi ortakları Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet’in 18 gün içinde Boğaziçi Elektrik ve Ayedaş için 4.8 milyar doları bulması gerekiyor. Ancak Kazancı, ortağı Karamehmet’in “Pastanın hepsini biz yiyelim” düşüncesiyle hareket ettiğini savunarak, “Ortağım beni yemeye çalışırken, kendini de yemiş oldu” dedi.

Zor günler geçiren Mehmet Kazancı, iki elektrik dağıtım bölgesini devralmaları gereken 31 Mayıs’a kadar nasıl bir süreç yaşanacağını şöyle anlattı: “Bundan sonra orta yol diye bir şey yok. 31 Mayıs’a kadar olan süreçte şirketten çıkmak en hayırlısı olacak. Yine benim bir zarar ziyanım olacak. Hepsini tahsil etmek için yeni davalar da açacağım. Beni ekarte etmek için bir kuyu kazdı. Mehmet Kazancı’yı kuyuya atacaktı, kendi düştü. Kendiyle beraber beni de çekti. Bana yapılan entrikayı kabul etmiyorum.”

Yeni ortağa yeşil ışık

Bu süreçte hukuken ve fiilen ortağıyla ayrılabileceklerini, ancak yıllardır içinde bulunduğu enerji sektöründen çekilmeyeceğini ve elektrik dağıtım bölgelerini paylaşım gibi yöntemlerle çözüm bulmalarının en hayırlısı olacağını savunan Kazancı, şunları söyledi: “Böyle bir durumda finansmanı başka bir ortakla çözmek için uğraşırım. Ortada bunların olması için bir ortam yoktu. İhaleler sürecinde de gayet güzel yürüyordu. Mehmet Bey’le sözel taahhütlerimiz vardı. Bazı problemler başladı ama ben kötü olarak yorumlamadım. Yola devam ettik. Zaman daralınca, ortaklar içerisinde yabancı ortak olacağı şeklinde bir ifade kullanılınca, ‘Finansmanı söylüyordunuz. Bu şartlarla mı bulacaktınız, biz de bir araştırma yapardık’ dedim. Hoşuma gitmedi, kabul etmedim.”

Tüm bu yaşananlardan sonra aralarında bir soğukluk başladığını belirten Kazancı, “Kabul etmeyeceğimi söylememin ardından, şirket yönetiminde birtakım değişikliklere gitmeye çalıştılar. ‘Ne yapmak istediğinizi anlayamayacağımı mı sanıyorsunuz’ diye dile getirdim. Bu sefer Başkent Gaz’ı almak için organizasyonu başlattılar. O süreç içerisinde Çankaya şirketini kurdular. Bu konuyu Özelleştirme’ye ve EPDK’ya bildirdim. Geçersiz bir şirket olduğuna yönelik dava açtık, milyarlarca dolarlık bir organizasyon olduğunu görünce Savcılık mali şubeye aktardı. O süreç devam ediyor” dedi.

İhtilaf engelledi

BU sürecin böyle gideceğini söyleyen Mehmet Kazancı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kanuni kavgalarımız devam edecek. Bir banka ortada çift şirket olduğunu görünce kredi sürecini durdurdu. Çünkü kredi de bir güven işidir. Ortakların arasında ihtilaf olunca, durdular. Bir anda bitecek iş, bitmeyecek pozisyona geldi ve kilitlendi.”

Para yatsa Başkent dönebilir

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı’nın iptalini duyurduğu 1.2 milyar dolarlık Başkent Doğalgaz ihalesi için bilgi veren Mehmet Kazancı, “Para bugün hesaba yatsa belki geri dönebilir. Burada amaç devletin 92 milyon doları alması değil, 1.2 milyar doları almasıydı. ÖİB’ye de yürütmeyi durdurma davası açtım. Ben niye zarar göreyim?” dedi.

Haberin Devamı