Gazete Vatan Logo

Karadeniz’in sıra dışı insanları!

Ödüllü filmlerinden tanıdığımız Orhan Tekeoğlu bizi Karadeniz insanıyla farklı bir açıdan tanıştıracak. ‘’Sıra Dışı İnsanlar’’ belgeseli zor koşullarda yaşayan insanların zekalarını kullanarak yaratıcı çözümler üretmesini ve yaşam öykülerini anlatıyor.

Karadeniz’in sıra dışı insanları!

Karadeniz’in sıradışı insanları belgesel oldu

Yönetmen Orhan Tekeoğlu bizleri Karadeniz insanıyla başka bir açıdan tanıştırmaya hazırlanıyor. ‘’Sıradışı İnsanlar’’ belgeselin asıl amacı Karadeniz insanını tüm dünyaya tanıtmak.

Orhan Tekeoğlu Karadeniz insanları ile yaptığı başarılı belgesel ve film projelerine yeni bir tanesini eklemeye hazırlanıyor. 18 Aralık’ta vizyona girecek belgeselden önce kendisiyle görüşüp belgesel içeriği ve bu süreçte Karadeniz insanlarıyla yaşadığı anılar hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Başlangıç sürecinde kimlerden nasıl destekler gördünüz? Bu konuda sıkıntılarınız oldu mu?

Sıra Dışı İnsanlar Projesini Çebi Vakfı ve Bizim Neslin Uşakları Derneği isimli iki sivil toplum örgütü destekleriyle yanımızda oldular. ‘’Sıra Dışı İnsanlar’’ proje finansmanını modern imece olarak adlandırabileceğimiz kitlesel fonlama sitesi www.fongogo.com ile sağladı ve yüzde 179 başarı elde etti.

Projenin çıkış noktası nasıl oldu?

Aslında bildiğimiz bir konu bu. Tabiat şartlarının insan karakteri üzerindeki etkileri her şeyin temel noktası. Bir yaz boyunca Karadeniz’in bütün yaylalarında Yayla Şenlikleri oluyor. Bu şenliklere binlerce insan katılıyor. Bu hemen hemen Doğu Karadeniz’in bütün yaylalarında gerçekleşir. Formulaya inat gibi kendi formula yarışlarını tahta arabalar ile yapıyorlar. Islıkla birbirleyle anlaşabilen insanlardan tutun da daha bir çok şeye kadar bizi şaşırtan durum söz konusu. Bu faaliyetler de benim hep merak etmemi sağlamıştır. Tabiatın getirileri ile insanlar kendi sorunlarına kendileri çözüm buluyorlar. “Varangel” denilen çay, fındık vs taşımak için ürettikleri ulaşım aracı da bunun bir sonucu. Bu ulaşım aracı çelik halatlarla insanların evleri ve arazileri arasında yük taşımayı sağlıyor. Rize’de 10.000’e yakın varangel var. Ama benim tüm amacım bu güzel kültürü dünya kültürü ile birleşmesi. Sıra dışı insanları bulup sıra dışı hikayelerini anlatmak ve onları dünya kültürleriyle buluşması için bu belgeseli hazırlıyorum.

Haberin Devamı

“ASIL AMACIMIZ BU BELGESELİN DÜNYA KÜLTÜRLERİYLE BULUŞMASI‘’

Haberin Devamı

Türkiye’nin her konumunda farklı farklı kültürler var. Karadeniz insanının bulunduğu çok fazla belgesel var. Ama “Sıra Dışı İnsanlar” bir belgesel olmakla kalmıyor. Horon, tahta arabalar gibi başlıklar daha önce çok işlenmiş ama tüm bunlar başka kültürlerle buluşturulmamış. Biz tüm bu başlıkları tek bir projede topluyoruz.