Gazete Vatan Logo

Karadeniz'i korkutan uyarı!

'Bir deprem olursa en az 7 veya 7.5 şiddetinde olabilir'

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’de Kuzey Anadolu Fay Hattı dışında deniz içinde bir başka fay hattı bulunduğunu savunarak, ”Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakılırsa Karadeniz’de sahile paralel uzanan sismik hat görülür” dedi.

Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Anodulu Fayı’na işaret ederek, ”Karadeniz Bölgesi’nin güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı var ve bugüne kadar bölgenin bu fayın etkisi altında olduğu sanılıyordu. Oysa Karadeniz fayı hemen sahile paralel uzanmakta ve batıda Bulgaristan sınırlarına girmektedir. Bu fay, öteden beri iddia ettiğimiz gibi 7 veya 7,5 büyüklüğünde deprem üretebilir” dedi.

Batı Karadeniz’de 1968’de Bartın yöresinde 6,8 büyüklüğünde, 19 Mart 2013’te İstanbul Boğazı açıklarında 4,5 büyüklüğünde depremler olduğunu anımsatan Bektaş, şöyle devam etti:

”Uluslararası kabule göre bir bölgede 10 bin yıldan beri deprem oluyorsa o bölgede aktif fay var demektir. Bu nedenle İstanbul Boğazı açıklarındaki deprem de aktif bir fay tarafından üretilmiştir. Bu bölgenin 50 yıllık depremselliğine baktığımızda burada doğu-batı ve kuzeydoğu doğrultulu 2 fay sistemi görülüyor. ’Burada 4,5 büyüklüğündeki depremden daha büyük bir deprem olmaz’ görüşü yanlıştır, çünkü bunun bir garantisi yok.”

Bektaş, söz konusu bölgenin deprem bölgesi olduğunu savunarak, şunları belirtti:

”Bulgaristan’ın Karadeniz sahillerine baktığımızda 2 fay sistemi üzerinde 7’nin üzerinde tarihsel depremler var. Bartın depremi nasıl öngörülmemişse Karadeniz’deki diğer depremler de öngörülmemiştir ve bütünüyle Karadeniz bir deprem kaynağı niteliğindedir. Türkiye diri fay haritasına göre geçen yıl Karadeniz’de Gürcistan açıklarında meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki, Bartın’daki 6,8 büyüklüğündeki depremin ve İstanbul açıklarındaki 4,5 büyüklüğündeki son depremin fayı yoktur. Yani Karadeniz’de deprem var fay yok, böyle şey olmaz.”

”Karadeniz’deki aktif faylar tespit edilmiştir”

Karadeniz’deki son 50 yıllık sismik hatlar ve deprem kayıtlarının belli olduğunu, jeofizik çalışmaların da yapıldığını anlatan Bektaş, ”Karadeniz’deki aktif faylar tespit edilmiştir. Bu faylar Türkiye diri fay haritasına
işlenmelidir” dedi.

Karadeniz’deki fayların Türkiye diri fay haritasında gösterilmesi ve yeni deprem tehlikesi haritaları yapılması gerektiğini vurgulayan Bektaş, şunları kaydetti:

”Yani hem Kuzey Anadolu Fayı’nı hem de Karadeniz’den geçen faylar dikkate alınarak yeni bir deprem tehlikesi haritası yapılmalıdır. Karadeniz’de Kuzey Anadolu Fay Hattı dışında deniz içerisinde başka bir fay hattı var. Son 50 yıllık deprem kayıtlarına bakılırsa Karadeniz’de sahile paralel uzanan sismik hat görülür. Karadeniz bütünüyle nüfusu fazla olan bir yerleşim alanıdır. Bölgenin güvenliğinin sağlanması açısından Karadeniz’in depremselliğini dikkate almayan haritalar Karadeniz’in gerçek deprem potansiyelini yansıtmaz.”

Prof. Dr. Bektaş, bu sismik hatların bölgedeki deprem üreten faylara karşılık geldiğini belirterek, ”Bu faylar karalarda olduğu gibi denizlerde de kayıtlara işlenmeli. Karadeniz’deki faylarda muhakkak Türkiye diri fay haritasına işlenmelidir” diye konuştu.

Haberin Devamı