Gazete Vatan Logo

Karadeniz’de narenciye bile yetişecek

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, Türkiye’nin tropikal iklime doğru gittiğini belirterek “İstanbul’da, Karadeniz’de yaz sezonu 5 ay sürecek, narenciye bile yetişecek” dedi

Karadeniz’de narenciye bile yetişecek

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, Türkiye’nin tropikal iklime doğru gittiğini açıkladı. Köse son yıllarda meteorolojik afetlerin şiddetindeki artışlar nedeniyle artık Türkiye’nin birçok yerinde özellikle Anamur ve Antalya arasında, Ege ve Karadeniz kıyılarında, İstanbul çevresinde hortum hadiselerinde artış yaşandığını vurguladı. Soğuk havalara insanların değil de nesli tükenmekte olan hayvanların, bazı bitki türlerinin uyum sağlayamayacağını ifade eden Köse, şöyle devam etti:

Kar erimeyecek

Küresel ısınmayla ilerleyen süreçte Karadeniz’in büyük bölümünde, İstanbul’da da deniz sezonu 4-5 ay sürecek, hatta narenciye yetişecek belki de. Buzul çağıyla beraber ise bitki örtüsü gerilemeye başlayacak. Konya’da belki buğday yetişemeyecek. Son 15-20 yılda sonbahar ve ilkbaharda 25 güne varan düşüşler görülüyor. Yaz mevsimi geçmiş yıllara göre uzadı. Mini buzul çağında bunun tersini düşünmek gerekir. İstanbul’da kış mevsimi aralık ayında başlıyor, mart sonunda da bitiyor. Mini buzul çağında ise kış mevsimi daha erken, kasımda başlayacak, nisan ortasına sarkacak. İstanbul’un ortalama kar yağışlı gün sayısı 15 iken o dönemde bu sayı 30 güne çıkabilir. Kışla mücadeleye harcanan emek ve zaman, hatta harcanan maddiyat daha da artabilir. Deniz sezonu azalacak. Ancak Doğu Anadolu Bölgesi, Karadeniz’in yüksek kesimlerinde, Toros Dağları’nın yüksek bölgelerinde kar yıl boyunca hiç erimeyebilir.

Haberin Devamı

Köse, mini buzul çağında insanların daha sıcak yerlere göç edebileceği değerlendirmesinde bulunarak, hastalıkların tipi ve şiddetinde de artışlar görülebileceğini sözlerine ekledi.