Gazete Vatan Logo

Karadeniz’de işbirliği gittikçe güçleniyor

İstanbul’da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşiklatı zirvesinde bölge ülkeleri proje odaklı işbirliği vurgusu yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan tüm projelerin hayata geçirilmesinde üzerimize düşenleri yapmaya hazırız”

Karadeniz’de işbirliği gittikçe güçleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre Merkezi ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) 25. Kuruluş Yıl dönümü Zirvesi’ne katıldı.

1990’lı yıllarda bölgesel çatışmalar ve etnik kışkırtmaların had safhaya ulaşmışken KEİ’nin yeşertildiğini hatırlatan Erdoğan, “Çeyrek asırlık bu geçmiş bir uluslararası örgüt için de hatırı sayılır bir kıdemdir, bir tecrübedir” dedi. Geçen aralıkta Sırbistan’dan devraldıkları dönem başkanlığını, 29 Haziran’da İstanbul’da Ukrayna’ya devredeceklerini söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Sürdürülebilir kalkınma

“1 Ocak 2017 tarihinden bu yana dönem başkanlığını biz yürütüyoruz. Önümüzdeki 15 yılın temel gündem konularından biri olan sürdürülebilir kalkınmayı, dönem başkanlığımızın ana teması haline getirdik. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ekonomik eşitsizlikler devam ederken, sürdürülebilir kalkınmanın bir slogandan öteye geçemeyeceğini biliyoruz. Sınırsız üretim hırsı ve yüksek kar anlayışıyla temel gıda ürünlerinin dahi tehlikeli katkı maddelerine maruz kaldığı bir dönemde, bu konuya hak ettiği önemin verilmediğini düşünüyoruz. Milyarlarca insan sefalet içinde yaşarken kalkınmanın sürdürülebilirliği için herkesin çok daha fazla gayret sarf etmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Desteklemeye devam

“Ukrayna’ya yılın ikinci yarısında yürüteceği dönem başkanlığı için şimdiden başarılar diliyorum. Türkiye, Karadeniz bölgesinin huzuru ve refahını sağlamak için bundan sonra yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edecektir. Bölgemizin geleceği için ihtiyaç duyulan siyasi, ekonomik, insani tüm projelerin hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşenleri yapmaya hazırız.”

Üzülme Pavlopoulos

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan Dışişleri Bakanı Dacic’in konuşmasının ardından söz alarak, THY Avrupa Ligi Finali’nde Fenerbahçe’nin şampiyon olduğunu hatırlattı. Fenerbahçe’nin koçunun ve iki önemli oyuncusunun Sırp olduğuna işaret eden Erdoğan’a, Dacic “Bu bizim ortak zaferimizdir” karşılığını verdi. Erdoğan, daha sonra Yunan mevkidaşı Pavlopoulos’a dönerek, “Değerli dostum, o da üzülmesin. Çünkü Kostas Sloukas Yunanistanlı, o da Fenerbahçe’de oynuyor. Güzel bir dayanışma ile Fenerbahçe böylece Avrupa şampiyonu oldu. Bundan dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Gururluyuz ama gerçekten bir fair-play anlayışı içinde bunların gerçekleşmiş olması bizi ayrıca mutlu etmiştir. Teşekkürler” dedi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos konuşmasında, “Yunanistan, KEİ’nin güçlendirilmesinin Yunanistan ile Türkiye arasında yaşanan sorunların da yumuşatılmasına katkıda bulunabileceğine kesinlikle inanmaktadır” dedi. Bu arada Pavlopoulos, Fener Rum Patriği Bartholomeos’u ziyaret etti, patrikhanedeki kilisede mum yakıp dua etti.

Haberin Devamı

Ermenistan’a tepki

Zirvede Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ashot Hovakimiyan, Azerbaycan Meclis Başkanı Ogdal Asadov’un konuşmasında kullandığı, “Üye ülkelerden biri hâlâ zehirli ideolojisinden vazgeçmiş değil” ifadesine uzun bir yanıt verdi. Konuşmasının neredeyse tamamını Karabağ meselesine ayıran Hovakimiyan, “KEİ örgütü siyasi suçlama yeri değildir” dedi. Oturuma başkanlık eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının siyasi suçlama yeri olmaması gerektiği fikrine katıldığı söyleyerek, “Ancak burada suçlamalar ve değerlendirmeyi hiçbir temsilci yapmadı. Siz konuşmanızın tamamını siyasi değerlendirmeye ayırdınız” diyerek tepki gösterdi. Erdoğan, Rusya Federasyon Başbakanı Medvedev’i işaret ederek, tartışma konusunun Minsk üçlüsünün sorumluğunda olduğunu hatırlattı ve “Bu işin nihayete vardırılmasında büyük fayda var” dedi.

Haberin Devamı

Bildiride AB mesaji

KEİ 25. Kuruluş Yıl dönümü Zirve Bildirisi kabul edildi. Bildiride şu ifadeler yer aldı: “KEİ-AB etkileşiminin geliştirilmesine verdiğimiz önemi belirterek pragmatik, proje odaklı ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğimizi arttırma konusundaki taahhüdümüzü teyit etmekteyiz. Büyük insan akışlarının esas nedenlerine çözüm bulunmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurgulamaktayız. Daha fazla proje ve sonuç odaklı bir yaklaşımla iş birliğimizi geliştirmek konusunda müşterek bir vizyonu paylaşmaktayız.”

Haberin Devamı