Gazete Vatan Logo

Karadeniz’de 4.8’lik deprem 4 ilde hissedildi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesi açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Düzce’de hissedildi

Karadeniz’de 4.8’lik deprem 4 ilde hissedildi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın verilerine göre dün saat 11.18’de Karadeniz açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandıra ile Sakarya Karasu açıklarında meydana gelen deprem Kocaeli, İstanbul, Sakarya ile Düzce’nin kıyı ilçelerinde hissedildi. Yaklaşık 100 kilometre açıkta, yerin 25 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin olduğu bölgeye en yakın yer olan Kandıra ve Karasu’da halk kısa süreli bir panik yaşadı. İzmit’te de deprem hafif şekilde hissedildi. Karadeniz’de meydana gelen depremi Sinop’ta yapılacak olan nükleer santral projesinde tsunami çalışması yapan Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek’e sorduk: “Karadeniz’deki petrol sismiğine baktığımızda bölgede, kıyıdan uzakta denizin için aktif faylar var. Fakat bu faylar Kuzey Anadolu Fayları gibi tehlikeli faylar değil. Bu yüzden daha büyük bir deprem beklememekle birlikte bu depremin ana deprem olduğunu düşünüyorum.”

“Nükleer tehlike yok”

“Sinop’taki nükleer santral için ODTÜ’yle birlikte tsunami çalışması gerçekleştirmiştik. Çalışmalar sonucunda Sinop civarında tsunami izlerine rastlamıştım. Hazırladığımız raporda da Kafkaslar civarında bir depremin oluşturduğu tsunami dalgalarının Sinop’a ulaştığını belirtmiştik. Ama bu bir tehlike işareti değil. İç denizlerde Japonya’da, Endonezya’da olduğu gibi büyük dalgalar oluşmuyor. En fazla 2-5 metre arası dalgalar olabileceğini düşündük. Ayrıca santralin yeri kıyıdan yüksekte.”

Haberin Devamı

“Bağımsız faylar”

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: “Karadeniz Bölgesi’nde büyük bir fay hattı yok. Bu deprem bağımsız, küçük faylardan meydana gelmiş. Artıları olabilir. Ters fayların sıkışmasıyla gerçekleşen bu depremin İstanbul’da hissedilmesinin olası Marmara depremiyle bir bağlantısı yok.”