Gazete Vatan Logo

Kara liste yüz kızarttı

ÜRETTİKLERİ gıda ürünlerinde hile yapan İzmirli 17 firmadan yedisi esnaf odalarına kayıtlı.

Kara liste yüz kızarttı

Bu firmaların, süte nişasta, peynire jelatin, kırmızı ete kanatlı eti katarak üretim yaptığı tespit edildi. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, firmalara gıda güvenliği ve hijyen eğitimi verileceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdalarda taklit ve hilenin önlenmesi amacıyla yaptığı gıda denetim sonuçlarını açıkladı. Haziran ayı sonu itibariyle İzmir’de 17 firmanın kırmızı ete kanatlı eti karıştırdığı, kaymağa nişasta, tereyağına bitkisel yağ, peynire jelatin kattığı, ballı bitkisel macunlara ’sildenafil’ ilacı, zeytinyağına pirina yağı konulduğu tespit edildi. İzmir’de 17 firmadan yedisi İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (İESOB) üye. İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, yedi esnafın süt ürünlerinde nişasta, peynirde jelatin, et ürünlerinde kırmızı et yerine kanatlı eti kullandığının tespit edildiğini belirterek, gıda güvenliği hijyen uygulama eğitimi verileceğini, böyle bir tablonun bir daha yaşanmaması için daha dikkatli olunacağını söyledi. Mutlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı denetimler sonucunda, İzmir’de taklit ve tağşiş ürünleri kullanan işletmeler arasında yedi üyemizin de yer alması bizi son derece üzdü. Bu güne kadar toplum sağlığını tehdit eden gıda ürünleri ile özveriyle mücadele eden İzmir esnaf teşkilatında az sayıda da olsa böyle bir olayın yaşanması bizi daha duyarlı olmaya yöneltecek. Bu noktada ilgili odalarımızla işbirliği altında sürdürdüğümüz çalışmalarımızda daha hassas olacağız. Gıda sektöründe verilen hijyen ve üretim, satış aşamasında kalitenin artırılmasına yönelik eğitimlerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Önümüzdeki süreçte 5996 sayılı Kanun gereği Gıda Güvenlik Yönetim Sistemi (HACCP) ile Hijyen Uygulamaları Kılavuzu eğitimlerini vermeyi planlıyoruz. Ayrıca odalarımız aracılığıyla üyelerimizi daha dikkatli ve duyarlı olmaya çağıracağız. Bir sonraki denetimlerde böyle bir tablonun bir daha yaşanmaması için ne gerekiyorsa yapacağız."

Erkeklerin cinsel gücü artırmak amacıyla kullandıkları ’bitkisel’ adı altında satılan kuvvet macunlarında, gıda takviye ürünlerinde ilaç bulundu. Gıda ürünlerinde de sertleşme bozuklukları için kullanılan sildenafil ve fentolamin adlı ilaçlar tespit edildi.

Haberin Devamı

"UCUZ MALA TAMAH ATMEYİN"

Zeytinyağına ve çiçekyağının içinde ise pamuk yağı başta olmak üzere pirina yağı, yağlı tohum yağları, trans yağlar ve mumsu maddeler bulundu. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tüketicilerden ucuz mala tamah etmemelerini, yeni ürünleri araştırarak almalarını isteyerek, şöyle konuştu:

"Sektörün hile iddialarından kaçınması lazım. Zeytinyağı üretmek ve dünya ikinciliği hedefini koymak, üretimi teşvik edici tedbirler almak ülkemiz adına güzel şeyler ama ürün değerlendikçe bazı illegal yollara sapılabilir. İç ve dış pazardaki pazarlama politikalarını gözden geçirip milli politikamızı doğru düzgün savunmak gerekir. Hilenin sınırı yok. Listeye bakıyorum, bunların yapılması hoş değil ama nasıl ceza verildiğini bilmiyoruz. Bakanlık bunu da açıklasın. Cezalar caydırıcı mı? Tüketici ucuza tamah etmemeli. ’Bunun bir sebebi vardır’ diye düşünmeli. Tüketicinin bilgi sahibi olmadığı markalardan kaçınması lazım. Tereddüt varsa temkinli yaklaşmalı. Yeni markaları araştırmalı ona göre satın almalı."

Haberin Devamı

İŞTE O FİRMALAR

- Aydoğan Süt Mam. İmal. İhr. Tic ve San. Ltd. Şti- Buca (Jelatin ve bitkisel yağ)

- Emek Süt Ürünleri- Rıfat Sarıkaya- Buca (Bitkisel yağ)

- Keklik Süt Mamülleri Gıda Paz. San. Ltd. Şti- Bayraklı (Bitkisel yağ ve jelatin )

- İzmir Süt- Yasin Arıkan (Jelatin ve bitkisel yağ)

- Emre Süt ve Süt Ürün. Gıda Hayv. San ve Tic. Ltd. Şti (Nişasta)

- Hak Süt ve Süt Ürünleri- Hakkı Cılak (Jelatin ve bitkisel yağ)

- Fuat Özer Teks. Pet. Tar. Gıda ve Hayv. San. Tic. Ltd. Şti- Kiraz (Bitkisel yağ)

- İzsüt Besicilik Tarım Gıda İth. San ve Tic. Ltd. Şti- Konak (Bitkisel Yağ)

- Ali Akgül Süt ve Süt Ürünleri Gıda İnş. Tur. San. Tic. Ltd. Şti- Konak (Bitkisel yağ ve nişasta)

- Köfteci Murat- Sevinç Bulut- Kemeraltı- Konak (Kanatlı eti tespiti)

Haberin Devamı

- Çimen Çılgın Döner- Yavuz Pire- Buca (Kanatlı eti tespiti)

- Sarıyer Börekçisi- Nihat Boşal ve Alphan Aktaş Ortaklığı- Konak (Kanatlı eti tespiti)

- Köfteci Okan Bademli- Kemeraltı- Konak (Kanatlı eti tespiti)

- Zeybekoğlu Kasap- Bahtiyar Zeybek- Menderes (Sakadat- Taşlık tespiti)

- İntima Gıda Medikal İthalat ve İhracat San ve Tic. Ltd. Şti- Çiğli (İlaç etken maddesi / Sildenafil / Fentolamin)

- Verde Yağ Besin Maddeleri San. Tic. A.Ş- Torbalı (Yağ asidi etil esterleri, Eritrodiol uvaol toplamı ve mumsu maddeler)

- Güney Tüketim Malları Tic ve San. Ltd. Şti- Kemalpaşa (Yağ asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ECN 42 farkı)