Gazete Vatan Logo

Kar hızımızı kesti

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, “Kar hızımızı kesene kadar Ocak son derece olumlu geçti ama 2017, 2016’dan çok daha iyi olacak. Çift haneli büyüme olmayacak ama seneyi kârlı kapatırız” dedi

Kar hızımızı kesti

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 2017’nin 2016’dan çok daha iyi bir yıl olacağını düşündüklerini belirterek, “Planlamamızı buna göre yaptık. Tasarruflarımızı, adımlarımızı, politikalarımızı yine büyüme üzerine kurduk ama büyümeyi çift haneli olarak planlamadık.” dedi.

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ile Atatürk Havalimanı’ndaki basın mensuplarını ziyaret eden Aycı, dünyada ve Türkiye’de havacılık açısından zor bir yılın geride kaldığını söyledi. Yönetim kurulunun, tasarruf tedbirleri, kapasite planlama ve uygulamalarıyla yılı çok büyük oranda telafi ederek kapattığını ifade eden Aycı, “İnşallah Mart’ta açıklayacağımız bilançoyla da bunu en iyi şekilde göreceksiniz. Çok zor bir dönemde, neleri yaptığımız daha iyi anlaşılacak. 2017 yılına da çok daha ümitli giriyoruz” diye konuştu.

Tasarrufa devam

Aycı, THY’de tasarruf tedbirlerinin bu yıl da devam edeceğini, yaraları sarmış olarak 2017’ye girdiklerini vurguladı. Çalışanların şirketine bağlılığı ve desteği, sendikanın attığı olumlu adımlar ve bunların yönetim tarafından son derece iyi karşılanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan İlker Aycı, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“THY çalışanları ve Hava-İş Sendikası inanılmaz, açıkçası takdire şayan bir tavır gösterdiler. Biz de bundan dolayı çok mutluyuz. 2017’ye de iyi bir yıl olarak başladık. Kar hızımızı kesene kadar Ocak son derece olumlu geçti ama inşallah önümüzdeki dönemde, 2017’nin 2016’dan çok daha iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz. Planlamamızı buna göre yaptık. Tasarruflarımızı, adımlarımızı, politikalarımızı yine büyüme üzerine kurduk ama büyümeyi çift haneli olarak planlamadık. İnanıyorum ki seneyi kârlı bitireceğiz.”

Küresel bilinirliğimizi korumak zorundayız

İLKER Aycı, dünyadaki verilere bakıldığında küresel operasyon yapan THY ile eşdeğer hava yolu şirketlerinin reklam bütçelerinin, cirolarının yüzde 10 ile 20’si arasında değiştiğini belirtti. THY’nin ise yaklaşık yüzde 1.5 oranındaki reklam bütçesiyle diğer şirketlerle mücadele etmeye çalıştığını ifade eden Aycı, “Bu anlamıyla baktığımız zaman biz her yıl reklam bütçemizi büyütmek yerine, son 2 yılda giderek üzerinde daha fazla tasarruf yapıp ilerliyoruz ama biz de belli oranlarda, belli reklamları yapmak zorundayız. Çünkü belirli rakamların altına düştüğümüz zaman dünyada küresel operasyon yapan şirketler arasında, havacılık sektöründe 4’üncü büyük network’e sahibiz. Aynı zamanda dünyada en çok noktaya uçan hava yolu şirketiyiz. Bu anlamıyla küresel bilinirliğimizi korumak mecburiyetindeyiz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Saatlik tahmin olsa iptal azalır

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi ise, son yaşanan kar yağışı krizi ile ilgili olarak tüm kurumların bir yıldız daha atlamaları gerektiğini belirtti. “Son kar yağışı hızımız kesti “ diyen Ekşi, şöyle devam etti: “Bütün kurumlarımız, Sivil Havacılığın gelişmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Tüm paydaş kurumlar, hepsinin daha iyi yapması gerekir. Biz nasıl 4 yıldızsak 5 yıldızı hedefliyorsak, Meteorolojimizin de bir yıldız daha atlaması gerekiyor. DHMİ’nin de bir yıldız atlaması gerekiyor. Dolayısıyla yıldızlarımızı arttırmamız gerekiyor. Meterolojimizin günlük yaptığı tahminler yeterli olmayabilir. Bunu saatlik bazda yaparsa biz daha az iptal yaparız. Planlamaları daha düzgün yaparız. Onlar da bu konuda gayretliler. Çalışıyorlar, ama dediğim gibi hepimizin bir yıldız daha atlamasına ihtiyaç var.” Ekşi, yaşanan kriz nedeniyle filoda 40 uçağın yerde yattığı şeklinde çıkan haberlerin doğru olmadığını belirterek, “THY’nin filosunda tam 330 uçak var. Bunun 25 adeti her yıl yaptığımız gibi kış koşulları nedeniyle her an kalkışa hazır olacakmış gibi bekletilmektedir. Ancak 8 adet uçağımızı bunun dışında tutuyoruz. Arkadaşlarımız çalışma halinde. Ya kiralanacaklar ya da satılacaklar” dedi.

Haberin Devamı