Gazete Vatan Logo

Kar Doğu'da yaşamı felç etti

Mahsur kalan minibüstekilerin yanına giden Muş Valisi de mahsur kaldı

Yoğun kar yağışı ve tipi Doğu Anadolu Bölgesi'nde hayatı durma noktasına getirdi. Dün öğleden itibaren aralıksız yağan kar nedeniyle, bölgede 4 bine yakın köy yolu ulaşıma kapandı. Muş- Kulp karayolunun Kozmodağı mevkiinde mahsur kalan 23 kişinin kurtarılma çalışmalarını denetlemek için gece yarısı yola çıkan Muş Valisi İbrahim Özçimen ve İl Jandarma Komutanı Albay Eyüp Bölük mahsur kaldı. Kalınlığı 2 metreyi bulan kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan Vali Özçimen ile beraberindekiler, İl Özel İdareye bağlı ekipler tarafından kurtarıldı.

Diyarbakır'dan Muş'a gelmek için yola çıkan bir minibüs ve iki otomobildeki toplam 23 kişi ölümün eşiğinden döndü. Muş'a 30 kilometre uzaklıkta mahsur kalan yolcuları kurtarmak için Karayolları ekipleri, olağanüstü çaba harcadı. Yaklaşık 6 saat yolda mahsur kalan vatandaşların kurtarılma çalışmalarını yerinde görmek için giden Muş Valisi İbrahim Özçimen ve beraberindekiler de mahsur kaldı. Vali Özçimen, "Yoğun kar yağışı nedeniyle kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Kozmodağ mevkiinde mahsur kalan 23 kişiyi kurtarmak için ekiple birlikte yola çıktık. Ancak bir süre sonra biz de mahsur kaldık. Muş'tan yola çıkan ikinci bir kurtarma timi ile 3 saat sonra buluşup 23 vatandaşın yanına ulaştık" dedi.

Mahsur kalan vatandaşlardan Mahmut Dereli, "Kurtarma ekipleri biraz daha geç kalsa hepimiz donarak ölecektik. Dün saat 22.00 sıralarında araçlar kara saplandı, kaldık. Tipiden göz gözü görmüyordu. Cep telefonları ile yardım istedik. Bugün saat 04.00 sıralarında ekipler, hayatımızı kurtardı. Kurtulduğumuz için çok mutluyuz" diye konuştu.

YOLCULAR DİNLENME TESİSLERİNDE BEKLETİLDİ

Pazar günü öğle saatlerinde başlayan ve sabaha dek devam eden kar yağışı, şehiriçi ve şehirlerarası ulaşımı durma noktasına getirdi. Yollarda kalan çok sayıda araç karayolları ekipleri tarafından kurtarıldı. Bölge trafik ekipleri, şehirlerarası yolculuk yapan otobüs ve diğer araçlara kar yağışı ve tipinin yoğun olduğu saatlerde geçiş izni vermedi. Araçlar ve yolcuları dinlenme tesislerinde bekletildi. Kar yağışının durması üzerine trafik ekipleri sabaha karşı Erzurum- Bayburt, Erzurum- Erzincan, Erzurum- Bingöl, Erzurum- Muş, Erzurum- Kars, Erzurum- Ağrı yollarını trafiğe açtı. Ardahan- Şavşat, Ağrı, Cumaçayı, Kağızman, Erzurum, Hınıs, Muş karayollarında ulaşım dün geceden beri yapılamıyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Muş'ta yaklaşık 4 bin köy yolunun merkezlerle bağlantısı kesildi.

PALANDÖKEN'DA KAR KALINLIĞI 80 SANTİM

Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğü, kar yağışının Çarşamba gününe kadar belirli aralıklarla süreceğini açıkladı. Yapılan ölçümlerde dün gecenin en düşük sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 17, Ardahan'da 11, Kars'ta 10, Ağrı'da 7, Erzincan ile Iğdır'da 5 dereceyi buldu. Kar kalınlıkları ise Palandöken ile Sarıkamış'ta 80, Muş'ta 55, Ağrı'da 48, Erzurum'da 40, Kars ve Ardahan'da 21, Erzincan'da 2, Iğdır'da 1 santimetre olarak ölçüldü.

Haberin Devamı