Gazete Vatan Logo

Kar, sağanak ve fırtına uyarısı!

Soğuk hava tüm yurtta etkili oluyor. Marmara'da etkili kar yağışı, Güney Ege kıyıları ile Akdeniz’de ise kuvvetli sağanak yağış ve fırtına bekleniyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle bir çok il ve ilçede eğitime ara verildi.

Kar yağışı cuma günü etkisini kaybederken hafta sonu ise yağışlı hava etkili olacak. Güney Ege kıyıları ile Akdeniz’de kuvvetli sağanak yağış ve fırtına bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye’nin büyük bir bölümünde görülecek yağışların; Muğla, Antalya'nın doğu ilçeleri, Hatay, Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Trakya ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Hava sıcaklığı, Marmara ve Karadeniz'de 5 ila 7 derece, kuzey kesimlerde 2 ila 4 derece azalacak. Türkiye’nin büyük bölümü yağışlı geçecek.

Trakya ile iç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.



ÇIĞ UYARISI

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun güney ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI

Rüzgarın Güney Ege ile Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı, Kuzey Ege ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/s), Marmara ile Batı Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden yer yer fırtına (60-80 km/s) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI BAŞLADI

İstanbul'da dünden beri devam eden yağış, gece saatlerinden itibaren yerini karla karışık yağmura bıraktı. Karla karışık yağmur özellikle Avrupa Yakası'nda etkili olurken, saat 03.00 sıralarında Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde kar yağışı başladı. Üsküdar Çamlıca Tepesi, Beykoz Kavacık ve Çavuşbaşı'nda kar yağışı yollarda ve araçların üzerinde tutmaya başladı. Anadolu Yakası Hadımköy'de de kar yağışı görülmeye başlandı. Karayolları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri gece boyunca yolları trafiğe açık tutmak için kar küreme ve tuzlama çalışmalarını sürdürdü. Yetkililer trafiğe çıkacak olan sürücüleri tedbirli olmaları yolunda uyarıyor.

İstanbul'da perşembe ve cuma günü kar yağışının, kuvvetli poyrazla birlikte aralıklarla devam etmesi, cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren ise etkisini kaybetmesinin beklendiği belirtiliyor.

EĞİTİME ARA VERİLEN İLLER

Bu arada bazı illerde olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildi.

İşte eğitime ara verilen il ve ilçeler:

Tunceli kent merkezinde (Bugün ve yarın)

Ağrı merkez ve ilçe merkezleri hariç, köyler, beldeler, yatılı ilköğretim okulları ve taşıma merkezli okullar (3 gün)

Malatya'nın Yeşilyurt, Pütürge, Doğanyol ve Doğanşehir ilçelerinde 2'şer gün, Akçadağ, Kuluncak, Arguvan, Kale ve Darende ilçelerinde de 1'er günlüğüne eğitime ara verildi
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde (1 gün)

Tokat'ın Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde (1 gün)

Çankırı'nın Çerkeş, Korgun, Kurşunlu ile Yapraklı ilçeleri ve bağlı köylerde (1 gün)
Adana’nın Tufanbeyli ilçesinde (1 gün)
Isparta kent merkezi (1 gün)
Bitlis merkez ve ilçelerinde (1 gün)
Hakkari'de taşımalı eğitim veren okullar ile Yüksekova ve Şemdinli ilçesinde ilköğretim ve liseler (1 gün)
Kırklareli'nin Demirköy, Kofçaz ve Vize ilçelerinde (1 gün)

BOLU'DA SİS

Bolu Dağı'nda etkili olan kar yağışı ve yoğun sis ulaşımda aksamalara neden oluyor.

Bolu Dağı D-100 karayolunda sabah saatlerinde etkisini gösteren kar yağışı ve yoğun sis nedeniyle ulaşımda yer yer olumsuzluklar yaşanıyor.

Özellikle karayolunun yüksek kesimlerinde bulunan Karanlıkdere, Bakacak, Sarıçökek ve Seymenler mevkilerinde etkisini gösteren sis görüş mesafesini yer yer 30 metreye kadar düşürüyor.

Gün boyu aralıklarla devam etmesi beklenen kar yağışına karşı karayolları ekipler çalışmalarını sürdürürken, trafik ekipleri de sis nedeniyle sürücüleri yakın takip ve aşırı hız konularında uyarıyor.

GEYİKLİ-BOZCAADA ARABA VAPURU SEFERİ İPTAL

Kuzey Ege'deki poyraz deniz ulaşımını olumsuz etkiliyor. Fırtına nedeniyle bugün Bozcaada'dan saat 07.30 Geyikli'den ise 10.00'da yapılması planlanan seferler iptal edildi. Öte yandan, yarın Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.15, Kabatepe'den Gökçeada'ya 10.00 seferleri de hava muhalefeti nedeniyle yapılamayacak.

MARMARA: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın bölge genelinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (50-70 km/s), zamanla fırtına (60-80 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde Trakya ile bölgenin güneydoğusunda buzlanma ve don olayı görülecek.

EGE: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, Kütahya, Uşak ve Denizli çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Yağışlar akşam saatlerine kadar Muğla çevrelerinde kuvvetli olacak. Rüzgarın Güney Ege kıyılarında güney ve güneybatı, Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-50 km/s) olarak esmesi bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç ve yüksek kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

AKDENİZ: Çok bulutlu, Batı Akdeniz ile Osmaniye Kahramanmaraş ve Hatay çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde Antalya'nın doğu ilçelerinde, öğle saatlerinde Hatay çevrelerinde kuvvetli olmak üzere Isparta, Burdur ve Kahramanmaraş çevrelerinde kar, diğer yerlerde yağmur şeklinde olması bekleniyor. Rüzgar Doğu Akdeniz kıyılarında güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli (30-50 km/s) olarak esecek.

İÇ ANADOLU: Çok bulutlu, bölgenin kuzey ve batısı ile Kayseri çevrelerinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı. Gece ve sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgar kıyı kesimlerde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı. Yağışların öğle saatlerinde Rize ve Artvin çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar kıyı kesimlerde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) olarak esecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek. Bölgede eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

DOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Kuzey kesimlerinde kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Eğiminin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağışlı geçecek. Yağışların Kilis, Şanlıurfa ve Mardin çevrelerinde yağmur ve karla karışık yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde yer yer buzlanma ve don olayı görülecek.

ÇANAKKALE’DE KAR VE FIRTINA TİPİYE DÖNDÜ

ÇANAKKALE’de akşam saatlerinde başlayan kar yağışı sabaha karşı şiddetli poyraz fırtınasıyla tipiye döndü. Kısa sürede kent beyaza bürünürken, eksi 4 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle yollarda buzlanma meydana geldi.
Çanakkale bir hafta aradan sonra kara kışa yeniden teslim oldu. Dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışı aralıklarla devam ederken, poyraz fırtınasının hızı sabaha karşı saatte 60 kilometreyi buldu. Fırtınanın hızını artırması kar yağışını tipiye dönüştürdü. Tipi nedeniyle kent kısa sürede beyaza büründü. Hava sıcaklığı eksi 4 dereceye kadar düşünce, kentin özellikle yüksek kesimlerindeki bazı yollarda buzlanma meydana geldi. Karayolları ve belediye ekipleri sabahın ilk saatlerinden itibaren buzlanma meydana gelen yollarda tuzlama çalışması başlattı. Ancak kentin yüksek kesimlerinde oturan ve araçlarıyla işlerine gitmek isteyen sürücüler eğimli yollarda zor anlar yaşadı. Fırtına nedeniyle kent merkezindeki bazı ağaçlar devrildi.

ADALARA ULAŞIM DURDU

Poyraz fırtınası deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiledi. GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş. yetkilileri, Kuzey Ege Denizi’nde saatteki hızı 80 kilometreyi bulan poyraz fırtınası nedeniyle Gökçeada-Kabatepe ve Bozcaada-Geyikli arasındaki seferlerin iptal edildiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, Kabatepe’den Gökçeada’ya saat 10.00 ve 18.00, Gökçeada’dan Kabatepe’ye de 07.15 ve 16.30 seferlerinin, Bozcaada’dan Geyikliye 07.30 ve Geyikli’den Bozcaada’ya saat 10.00’daki seferlerin iptal edildiği bildirildi.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, kar yağışının Cuma gününe kadar devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

KAYSERİ OTOGARI ’BUZ GİBİ’

KAYSERİ Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde kaloriferin düşük ayarda yakılması yolcular ve terminal çalışanları zor durumda bıraktı. Hava sıcaklığının sıfırın altında 30 dereceye kadar düştüğü Kayseri’de otogarda otobüs terminaline araçların hareket saatini bekleyen bazı yolcular buz gibi soğukta titriyor.
Terminal çalışanları gün boyu paltoları çıkarmadan çalıştıklarını, işletmeci firmanın kaloriferleri yeterince yakmaması nedeniyle mağdur olduklarını söyledi. Otobüs Terminalı’nın mimari yapısı nedeniyle de yeterince ısanmadığı belirtilirken, çok sayıda terminal çalışanı da soğuktan hastalandı. Terminal çalışanları özellikle geceleri soğuktan adeta kıvrandıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Yolcular da şikayet ediyor. Hastaneye gittiğimizde doktor uzun süre soğukta kalmamdan dolayı boyun ve sırt bölgelerimizde bazı rahatsızlıkların baş gösterdiğini söylüyor. Elimizde doktor raporları var. Tüm çalışalarda bu tür rahatsızlıklar var. Sağlığımız tehlikede ama bu durum kimsenin umurunda değil. Artık ne yapacağımızı şaşırdık. Buranın yönetimini üstlenen özel şirket sorunun altından kalkamadı. Büyükşehir Belediye Başkanımızdan yardım istiyoruz. Artık bu ısınma sorununu çözsün. Her kış aynı tabloyu yaşamak istemiyoruz."

GÜMÜŞHANE VE BAYBURT´TA 260 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

GÜMÜŞHANE ve Bayburt’ta dün öğleden sonra başlayan ve gece boyu devam eden kar yağışı nedeniyle 260 köy yolu ulaşıma kapandı.
Yoğun kar yağışının etkili olduğu Gümüşhane’de 164, Bayburt’ta ise 96 olmak üzere toplam 260 köye ulaşım sağlanamıyor. Gümüşhane ve Bayburt’ta kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu. En düşük hava sıcaklığı ise Gümüşhane’de sıfırın altında 2, Bayburt’ta 18 dereceye kadar düştü.

Gümüşhane - Yağmurdere karayolu Kostan Dağı, İkisu - Şiran karayolu Tersun Dağı, Bayburt - Araklı karayolu Dağbaşı, Bayburt –Çaykara karayolu Soğanlı Dağı geçitlerinde de yine kar nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

ERCİYESTE KAR KALINLIĞI 147 SANTİM, KAYSERİ ‘DE 132 KÖY YOLU KAPALI

KAYSERİ’de dün gece başlayan ve sabaha kadar süren kar yağışı nedeniyle, Erciyes kayak merkezinde kar kalınlığı 1 metre 47 santime, kent merkezinde yer yer 10 santime, Develi İlçesi’nde ise 30 santime ulaştı. Kayseri’de 132 köy yolu ile 33 mahalle yolu da ulaşıma kapandı.

Kayseri’de dün gece başlayan kar yağışı kent merkezindeki Erkilet, Hisarcık, Mimarsinan mahalleleri ile Talas İlçesi’ndeki Anayurt Mahallesi’nde etkili oldu. Kayseri’nin Melikgazi ilçesi dışındaki 15 ilçesinde 132 köy yolu ulamışa kapandı. 44 mahalle yolu da kar yağışından etkilendi. Develi ilçesinde dün gece başlayan ve lapa lapa yağan kar 30 santim kalınlığa ulaştı.

BAŞKAN EKİPLERE ÇORBA ISMARLADI

İlçe Belediye Başkanı Recep Özkan ,sabaha kadar çalışan kar temizleme ekiplerinde görevli personeli bir çorbacıya götürerek çorba ısmarladı. Develi’de kar yağışı nedeniyle bazı ağaçların dallarının kırıldığı görüldü.

KARADENİZ'DE FIRTINA

Karadeniz’de etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiliyor.

Karadeniz’de fırtınanın oluşturduğu dalgalar nedeniyle, İnebolu Limanı’ndaki Kastamonu Entegre’ye ait tesislerde ve İnebolu Tersanesinde hasar oluştu, limana demirli 2 balıkçı teknesi battı, çok sayıda balıkçı teknesi zarar gördü.

TUNCA VE MERİÇ'İN DEBİSİ ARTTI

Tunca ve Meriç nehirlerinin debisinin artması sonucu oluşan taşkın nedeniyle trafiğe kapatılan tarihi Tunca Köprüsü’nden
geçmeye çalışırken suda kalan birçok araç çekiciyle kurtarıldı.

Küçük araç trafiğine kapatılan Tunca Köprüsü’nden geçmeye çalışan bazı sürücülerin araçları suda kalınca çalışmadı.

Suda kalan araçlar çekicilerle kurtarıldı.

DSİ 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Meriç Nehri’nin bin 398 metreküp/saniye seviyesine ulaşan debisi son 4 saattir bu seviyede ölçülüyor. Türkiye ve Bulgaristan’da aşırı yağış olmaması halinde Meriç Nehri’nin debisinin düşeceğini öngörülüyor.

Tunca Nehri, merkeze bağlı Değirmenyeni köyünde bazı tarım arazilerine yayıldı, köy yolu taşkın nedeniyle trafiğe kapandı. İki gün önce 213 metreküp/saniye olan Tunca Nehri’nin debisi 97 metreküp/saniyeye düştü.

ZONGULDAK’TA DALGALAR BİNALARI AŞTI

ZONGULDAK’ta yağmurla birlikte etkili olan şiddetli rüzgar, denizde dev dalgalar oluşturdu. Binaların boyunu aşan dalgalar, yollara ulaştı. Deniz kenarındaki işyerleri ve parklar, hasar gördü. Yollar deniz kumuyla kaplandı.
Kentte gece başlayan yağmur ve şiddetli rüzgar, yaşamı olumsuz etkiledi. Denizde sabah saatlerinde saatteki hızı 30 kilometreye ulaşan rüzgar, dev dalgalar oluşturdu. Uzunkum Plajı’nda kayalara çarparak yükselen dalgalar, binaların boyunu aştı. Plajı geçen dalgalar, yola kadar ulaştı. Dalgaların getirdiği kum yolu kaplarken, yol kenarındaki işyerleri de hasar gördü. Vatandaşlar, işyerlerine giren suyu ve deniz kumunu temizlemeye çalıştı. Belediye ekiplerinin yoldaki kumu temizlemeye çalıştığı sırada dalgalar yükselmeye devam etti. Dalgaları görüntülemek isteyen bazı vatandaşlar ıslandı.
Zonguldak Limanı’nda da dalgakıranlara çarparak yükselen dalgalar liman içine kadar girdi. Zonguldak merkeze bağlı Kozlu Beldesi sahilinde de dalgalar, sahildeki oyun parkına zarar verdi. Parkı aşan dalgalar, sahil yoluna kadar ulaştı. Araçlar, suyla kaplanan yolda güçlükle ilerledi.
Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, sabah saatlerinde metrekareye 15 kilogram yağış düştüğünü söyledi. Sabah saatlerinde saatteki hızı 30 kilometre olan rüzgarın, akşam saatlerinde 90 kilometreye ulaşarak fırtınaya dönüşebileceğini belirtti.

HAKKARİ- ÇUKURCA KARAYOLU ÇIĞ YÜZÜNDEN KAPANDI

HAKKARİ- Çukurca karayolunun 12’inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz çeşmesi ile 45’inci kilometresindeki Taşbaşı köyü civarındaki karoyulunun 3 ayrı noktasına çığ düşmesi sonucu yol ulaşıma kapandı. Bir çığın düşme anı kameralar tarafından kaydedildi.

Hakkari’de dün akşam saatlerinden itibaren başlayan yoğun kar yağışı, köy yollarını kapanmasına ve çığ düşmesine neden oldu. Hakkari- Çukurca karayolunun 12’inci kilometresindeki Vali Erdoğan Gürbüz ile 45’inci kilometresindeki Taşbaşı Köyü civarında 3 ayrı noktaya çığ düştü. Bugün sabah erken saatlerinde düşen çığdan dolayı kapanan karayolunun açılması için Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri seferber oldu. Karayolunu tamamen kapatan çığ nedeniyle yolun her iki tarafında araçlar beklerken, Çukurca tarafındaki köylerden gelen bazı vatandaşlar ise, tehlikeyi göze alarak düşen çığların üzerinden yürüyerek karşı tarafa geçti.

ÇIĞIN DÜŞME ANI KAMERADA

Bu arada çığ bölgesine görüntü almaya giden DHA Muhabiri, çığ bölgesinin 100 metre gerisinde kalan dağdan kopan çığları saniya saniye kaydetti. Karayolları Şube Şefi İbrahim Onay, çığları temizlemeye çalıştıklarını belirterek, "Hakkari- Çukurca karayolunda şu an ulaşım sağlanamıyor. Yolun açılması için ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. İl Özel İdaresine bağlı bir iş makinesi de bizim bu çalışmalarımıza destek veriyor" dedi.

ÇORUM’DA KÖY YOLLARI KARDAN KAPANDI, OKULLAR TATİL EDİLDİ

ÇORUM’da etkili olan kar yağışı nedeniyle merkez ve ilçelere bağlı 309 köy yolu ulaşıma kapandı. Kentte okullar da bugün ve yarın tatil edildi.

Kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaştı. Merkez ve ilçelere bağlı 309 köy yolu kardan ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri, sabah saatlerinden itibaren karla mücadele çalışmalarına başladı. Çorum Belediyesi’ne bağlı ekipler de il merkezinde kapanan yolları açmak için çalışma başlattı.

Kar yağışı nedeniyle Ankara-Samsun Karayolu’nda trafik önlemleri alınırken zincirsiz araçların geçişine de izin verilmedi. Kar yağışı nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullar bugün ve yarın tatil edildi.

SAMSUN’DA İKİ KURU YÜK GEMİSİ KARAYA OTURDU

SAMSUN’da etkili olan fırtına nedeniyle iki kuru yük gemisi karaya oturdu. Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, hava şartlarının uygun olmamasından dolayı kurtarma çalışması yapamadıklarını söyledi.

Yurdu etkisi altına alan olumsuz hava koşulları, Samsun’da da fırtına şeklinde yaşamı etkiledi. Sabah yağmurla birlikte etkisini sürdüren fırtınada 20 metreye kadar yükselen dalgalar nedeniyle Samsun Limanı açıklarındaki gemilerdeki mütettebat da zor anlar yaşadı. Rusya’dan Türkiye’ye tren vagonu getirdikten sonra yükünü boşaltıp açıkta demirleyen Malta bandralı kuru yük gemisi fırtınaya dayamadı. ’Feruz’ adlı 5 bin 786 grostonluk gemiden gelen yardım talebi üzerine Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na ait Sualtı Suüstü Arama Kurtarma ekibi bölgeye gelerek yardım etmek istedi. Ancak 16 mürettabatın bulunduğu gemiye fırtına nedeniyle yaklaşılamadı.
Öte yandan aynı bölgede hacizli olduğu için liman açığında bekleyen bir başka kuru yük gemisi de fırtınaya dayanamayarak karaya oturdu. Moldova bandralı 66 metre uzunluğundaki 1082 grostonluk kuru yük gemisinin içinde mürettebat olmadığı belirtildi. Vali Yardımcısı Mesut Taner Genç, "Mürettebat bulunan gemiden gelen yardım talebi üzerine ekipler bölgeye gitti. Ancak yardım için fırtınanın dinmesi bekleniyor. Şu anda kurtarma çalışması yapmak için hava şartları uygun değil" dedi.

ÖĞRETMENLER KAR NEDENİYLE 3 SAAT MAHSUR KALDI

AFYONKARAHİSAR’ın Sandıklı İlçesi’nde kar nedeniyle yolda 3 saat mahsur kalan Çambeyli Köyü İlköğretim Okulu müdürü ile 4 öğretmen, kar yağışının durmasıyla köye ulaşabildi.

Sandıklı ilçe merkezinde oturan Çambeyli Köyü İlköğretim Okulu’nda görevli 4 kadın öğretmen, saat 06.00’da okula gitmek için okul müdürü Özcan Ünlü yönetimindeki otomobille yola çıktı. Zincir takılmadan yola çıkan otomobil, Sandıklı-Çambeyli Köyü’nün 25’inci kilometresinde mahsur kaldı. Köye 5 kilometre uzaklıkta yaklaşık 3 saat yolda mahsur kalan öğretmenler, cep telefonları çekmediği için yardım isteyemedi. Kar yağışının durmasının ardından okul müdürü ile öğretmenler, araçlarına zincir takarak kendi imkanlarıyla köye ulaşmayı başardı.

DOĞU’DA BİN 333 KÖY YOLU KAPANDI, ÖĞRETMENLER MAHSUR KALDI

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde gece başlayan ve etkili olan kar yağışı bin 333 köy yolunu ulaşıma kapattı. Muş’un Korkut ilçesinde okula gitmek için minibüsle yola çıkan 15 öğretmen yolda bir saat mahsur kaldı. Muş’un Varto ilçesinde okullar bugünden itibaren 3 gün tatil edildi. İlçede eğitime 13 Şubat Pazartesi günü başlanacak.

Şubat ayını yoğun kar yağışı altında geçiren Erzurum, Muş, Ağrı, Ardahan ve Kars’ta yaşam zaman zaman durma noktasına geliyor. Kar yağışından dolayı Erzurum’da 498, Ağrı’da 420, Muş’ta 350, Kars’ta 28, Iğdır’da 27 ve Ardahan’da 10 olmak üzere toplam bin 333 köy yolu ilçe ve kent merkezleri ile karayolu bağlantısı kesildi.

AĞRI-VAN YOLUNA ÇIĞ DÜŞTÜ

Dün akşam saatlerinde Erzurum’dan Bingöl’e gitmek için yola çıkan onlarca araç, yolda mahsur kaldı. Tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra düştüğü Çat ilçesi yakınlarında bir kamyon ile minübüs kafa kafaya çarpıştı. Kazada 4 kişi hafif yaralandı. Vatandaşlar aşırı buzlanma nedeniyle yolda kalan otomobil ve minibüsleri iterek kenara çekmeye çalıştı. Ağrı- Van karayolu Hamur ile Tutak ilçeleri arasına çığ düşmesi sonucu bugün saat 10.00’da ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Müdürlüğü’ne ait karla mücadele ekipleri yolun açılması için başlattığı çalışmaları sürdürüyor.

15 ÖĞRETMEN MAHSUR KALDI

Muş Korkut İlçesinden Karakale Beldesindeki İlköğretim Okuluna gitmek için saat 05.20’de yola çıkan 12’si kadın toplam 15 öğretmeni taşıyan minibüs kara saplandı. Minibüsü kurtarmaya çalışan öğretmenler başarılı olamayınca Korkut ilçesindeki yakınlarından yardım istedi. Korkut’tan gelen bir ekmek kamyoneti, yolda kalan minibüsü çekerek kurtardı. Kadın öğretmenlerin de yardım ettiği kurtarma operasyonu yaklaşık bir saat sürdü.

İLK DERS MAHSUR KALMAK

Eskişehir’den gelen ve kısa bir süre önce ataması yapılan öğretmen Ferhat Çakır, "İlk derse girmeden yolda kardan mahsur kaldım. Yaşadıklarımı unutmayacağım" derken, öğretmenlerden Perihan Erdoğan, kara saplandıklarında korktuğunu söyledi.

Öte yandan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bölgede en düşük hava sıcaklıkları sıfırın altında olmak üzere Ağı’da 14, Kars ve Ardahan’da 10, Iğdır ve Erzurum’da 6, Muş’ta 4, Erzincan’da 1 dereceyi buldu.
Kar kalınlıkları, Muş’ta 110, Ağrı’da 72, Kars’ta 45, Erzurum’da 38, Ardahan’da 18, Erzincan’da 5 santime ulaştı. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü uzmanları, Doğu’da kar yağışının Cuma gününe kadar etkili olacağını bildirdi.

Haberin Devamı